Crossing Border 2014 belicht: Trampled By Turtles

“Ik zou dit gratis doen als ik rijk zou zijn”

Tessa Bentvelsen ,

De folkband Trampled by Turtles bestaat al elf jaar en heeft net hun achtste (!) album uitgebracht. De vijf mannen zijn een bij elkaar geraapt zooitje van verschillende bands, maar met een passie voor muziek waar je u tegen zegt. Het is niet je standaard folkmuziek. Geen commerciële Mumford & Sons maar eerder minder toegankelijke akoestische muziek die verschilt van hoogt tempo tot langzaam (sommigen noemen ze ook trashgrass, een mix tussen trash en bluegrass). Trampled by Turtles speelt dit weekend op Crossing Border.

Trampled by Turtles is net in Berlijn aangekomen als 3voor12 Den Haag belt met violist Ryan Young. Zanger Dave Simonett, bassist Tim Saxhaug, banjospeler Dave Carroll en mandolinespeler Erik Berry zijn zich ondertussen aan het settelen in de stad van de gevallen muur. Het is de tweede dag van hun twee weken durende tour. “Het weer is hier erg mooi. We komen uit het noorden van Amerika en daar sneeuwt het hard dus het is goed om hier te zijn.” Maar even wat anders… die bandnaam, verwijst dat ook nog ergens naar? “De naam was een idee van Berry. De band bestond al maar had nog geen naam. Berry liep op straat en zag een man op de grond zitten die schildpadden als huisdier had, een stuk of drie. Die beesten overal op hem, dus toen dacht hij: “Trampled by Turtles, that’s a cool name”.
 
Begin
Lang, lang geleden bestond er ook nog geen Trampled by Turtles. Het was toen alleen mandolinespeler Erik Berry en zanger/gitarist Dave Simonett die samen door Amerika kleine showtjes weggaven. Banjospeler Dave Carroll ging op een avond nietsvermoedend naar een van de optredens toe, niet wetende dat hij die avond een baan als muzikant zou hebben. “Hij ging daar kijken en is na de show naar hun toe gegaan en vroeg of hij erbij mocht komen.” Zo makkelijk kan dat dus gaan. Een paar shows later speelden de drie met een andere band waarin ook bassist Tim Saxhaug speelde. De drie vroegen hem om bij Trampled by Turtles te komen en zo bestond de band ineens uit vier man.
 
Young speelde ook in een andere band toen hem werd gevraagd bij Trampled by Turtles te komen. “Ik zei ‘ja’ omdat de andere band geen fulltime band was. Het was meer een hobby terwijl Trampled by Turtles al tourde. Zij hadden niet allemaal een andere baan die eerder zou komen dan de muziek. Zij stopten moeite in de band en dat was wat ik ook wilde, ik wilde geen normale baan.” Dus muzikant zijn is geen normale baan? “Nee, dit is de beste baan die er is. Ik kan veel reizen, hoef niet vroeg op te staan en het is ook gewoon heel leuk om te doen. Er zijn veel mensen die een groot deel van hun leven niet leuk vinden omdat zij hun baan niet leuk vinden. Maar ik zou dit zelfs gratis doen als ik rijk zou zijn.”
 
Album
Op 15 juli bracht Trampled by Turtles alweer hun achtste album uit getiteld ‘Wild Animals’. Dus dat zijn acht albums in elf jaar!? “Ja, we werken erg hard. Voor dit album hebben we wat dingen anders gedaan. Normaal gesproken produceren we onze eigen albums, maar deze is geproduceerd door Alan Sparhawk [zanger van de band Low]. Daarom heeft het een iets andere sound. Daarnaast hebben we er ook meer tijd eraan besteed. We hebben deze plaat opgenomen in tien dagen terwijl we de anderen in één of twee dagen hebben opgenomen.” Een volledig album opnemen in maar een paar dagen waar andere bands er meestal maanden, soms jaren over doen?! “Tja, we zijn allemaal goed in wat we doen dus we verdoen niet veel tijd met het leren van nummers. Na twee of drie keer luisteren kunnen we het allemaal al naspelen.”
 
Stairway to Stardom?
Langzaam maar zeker begint Trampled by Turtles steeds meer bekendheid te krijgen en ook in Nederland noemen steeds meer mensen zich fan. Om internationaal door te breken met gillende meiden die je op ieder vliegveld opwachten, is echter niet de droom van deze vijf heren. “Wat we nu doen is goed. Het ligt niet voor de hand dat wij een grote, bekende band worden omdat onze muziek te anders is dan populaire muziek. We zijn dan misschien niet beroemd maar ik denk wel dat we succesvol zijn. We touren over de wereld, ontmoeten iedere dag nieuwe mensen en kunnen onze rekeningen betalen met de muziek die wij maken.”
 
Crossing Border
Op Crossing Border kunnen we in ieder geval veel nummers van de nieuwe plaat verwachten met een paar oude nummers tussendoor. Als we vragen om een show te beschrijven grapt Ryan: “Een paar snelle nummers, een paar langzaam... ik weet het niet… we zijn gewoon de beste band die er bestaat! Dit wordt de beste show van 2014! Toch kan niet iedereen in Nederland de show zien. Als ik zoiets groots zeg zullen dus alleen de mensen die komen kijken misschien teleurgesteld zijn. De meesten zullen het toch niet weten omdat zij er niet geweest zijn, ze kunnen alleen maar teleurgesteld zijn omdat ze misschien wel de beste show van 2014 hebben gemist.”
 
Trampled By Turtles is vrijdag 14 november om 19.45 uur te zien in het The Raven, Nationale Toneel Gebouw.