EP-recensie: JARA - ‘Sky Collector’

Droommuziek met internationale allure

Cok Jouvenaar ,

Eind november 2013 presenteerde Jara Holdert met haar band deze EP met de veelzeggende titel ‘Sky Collector’. De reacties op de presentatie waren unaniem lovend. Als onbevangen luisteraar kunnen wij dit alleen maar beamen en een extra duit in het zakje doen. Lichtzinnige muziek om bij weg te dromen. Perfect voor de zondagochtend na een avondje doorhalen.

Als singer-songwriter wordt Jara in het hokje ‘jazzy’ geplaatst, maar dit dekt niet helemaal de lading. Door haar frivole en onbevangen intonatie doet ze vocaal denken aan Madeleine Peyroux en Melody Gardot. Beide dames hebben hun sporen breed en wel verdiend in de muziek. Diverse keren prijkten de muzikantes op het affiche van het North Sea Jazz festival. 
 
Als Jara net zo’n carrière krijgt als deze twee, zit ze gebakken. Alleen weten we dat je als Nederlands ‘meisje met gitaar’ een langere en een harde weg moet afleggen, maar niets is onmogelijk. Zeker ook omdat de vijf liedjes op ‘Sky Collector’ een internationale eenvoud hebben. De term ‘minder is meer’ komt hier iedere keer naar boven drijven. Geen groteske productie maar miniem en als het moet zelfs gortdroog. Ook met de arrangementen in de liedjes is spaarzaam omgesprongen. Bijvoorbeeld in het titelnummer, waarbij de ukelele de boventoon voert. Het hele liedje is rondom het gepingel van de viersnaren gebaseerd. De winst zit vooral in de selectieve percussie en de samenzang. Holdert en haar mannen zijn duidelijk niet over één nacht ijs gegaan. 
 
Ook ‘To like you’, waar dit werkje mee start, is heel gedoseerd. Voorzichtig is het liedje opgebouwd. Een arrangement wat veel weg heeft van een schamel orkest in overeenstemming met een stukje country. Zeker het kale gitaargeluid zonder poespas is prima in te vullen voor meerdere ideetjes. Waar andere singer-songwriters het geluid en het liedje dichtplamuren, laat Jara het allemaal lekker open. Hierdoor blijft het fris en opgewekt.
 
Het sterkste liedje is ‘Spare me the news’. Een heerlijke basloop opent en bouwt op naar een hitgevoelige spanningsboog. Iets waar Suzanne Vega aan begin van haar carrière in de jaren tachtig patent op had. Als dan Holdert ook nog vol overtuiging laat weten dat ze het nieuws niet wil weten, moet je haar geloven. Sterker nog, een krant met slecht nieuws durf je haar niet eens voor te leggen. De kracht zit hier weer in het arrangement. Gaandeweg wordt er naar een apotheose opgebouwd met enkele blazers. Uit de band wordt er niet gevlogen, hierdoor is het liedje in de basis al sterk genoeg.
 
Toch valt er nog ook winst te halen voor Jara. De saaiheid ligt een beetje op de loer. Af en toe, verslapt de aandacht, dan ontbreekt de dynamiek in de liedjes. Het gaat dan allemaal langs je heen en weet je eigenlijk niet meer naar welk liedje je zit te luisteren. Als Jara besluit om een full-length album uit te brengen is dit wel één van de punten om aan te werken. Want het zou zonde zijn, als deze dame haar kansen mist. Een tour en hit in het buitenland ligt zeker voor het oprapen. In maart is ze al te zien in Liverpool en hoe Jara op een groot podium functioneert is te zien op de aankomende editie van Parkpop op het THISSFest podium op zondag 29 juni aanstaande. Tot die tijd is ‘Sky Collector’ de perfecte basis om geheel volgens doktersrecept te ontstressen.
 
De EP 'Sky Collector' van JARA is ook te beluisteren in de Haagse YouBox.