Schollenpop 2014: Avond

Met Taymir, Kern Koppen, DeWolff, Playground Zer0 en meer

Niels van den Bergh, Ramon Keyzer, Martin de Kruijter, Robin Stroop, Hedske Vochteloo | Foto's: Peter Balkema, Ramond Jaggessar, Moos Wolfs ,

Met volle buiken, tevreden zongeschroeide bolletjes en tenen in het warme zand, feestte men op part two van Schollenpop gewoon lekker door. De inmiddels in de duizend tellende aanwezigen konden zich opmaken voor een mengelmoes van retegoede acts, die hun faam meer dan waar maakten.

Normaliter voegt de regelmatige onderbreking van een presentator op een festival geen ruk toe, sterker nog vaak is het uitermate irritant. Schollenpop heeft daar een slimme en schattige variant op bedacht. Af en toe stapt een klein dametje van een jaar of 6 het podium op, waarschijnlijk een dochter van, om een band aan of af te kondigen en zo bijdehand en wijs mededelingen te verkondigen, dat menigeen denkt dat ze via een oortje wordt ingefluisterd. Met name de opmerking “Voor twee euro kan je onbeperkt je behoefte doen”, wordt met veel gelach en “aaaaw’s” ontvangen. (RS)

THE3rdMAN speelt ongecompliceerde rock en bestaat uit zanger/gitarist Jo de Roeck, bassist Carlos Lake en drummer Richie Bleijenberg. Zelf noemen ze Foo Fighters en Triggerfinger als inspiratiebronnen, live hoor je een meer belegen geluid meer in lijn met Van Halen en Led Zeppelin. Het rockt lekker en Carlos tovert nonchalant de ene na de andere fijne rif uit zijn bas. Maar met regelmatig een ouderwets gierende gitaarsolo is het totaal plaatje toch weinig origineel. (RK)

Het Haagse bandje Taymir lijkt wel speciaal bij elkaar gezocht voor de setting van Schollenpop. Zon, zee en mensen die op blote voeten in het zand staan te dansen. Wanneer gitarist Mikkie gigantische gele strandballen het publiek in gooit is het feest compleet. De strandballen worden vrijwel meteen meegenomen door de wind of door een meute hebberige kinderen, maar dat mag de pret niet drukken. De Beatleske sound van de Haagse mannen tovert een glimlach op het gezicht van vooral de oudere bezoekers die The Beatles nog uit hun begintijd kennen. Maar ook voor de jongere groupies is de poppy en op de jaren zestig geinspireerde sound een lust voor het oor. Hoewel de nummers niet allemaal blijven hangen zijn 3 FM hits als 'Aaaaah' en 'All we know' van topniveau. En Bas, Quinten, Mikkie en Harrie weten zeker wel hoe je het publiek moet bespelen. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Het optreden van Taymir is energiek en bruisend en zelfs de aanstormende donkere wolken ruimen het veld. (HV)

De hitte van de dag heeft haar tol geëist, de flesjes water zijn op. Al snel droogt ook de voorraad appelsap op en als de tappen alleen nog maar moeizaam schuim spuiten, wordt er een vrachtwagen vol nieuwe fusten aangerukt om de dorstige Schollenpoppers van de droge lippen af te helpen. (RS) 

Met Winter Slaap brachten de Haagse rappers van Kern Koppen begin dit jaar hun vierde en tevens laatste EP uit van hun vier-seizoenen project. Een ambitieus project waarbij er elk seizoen een EP werd uitgebracht waarin dat seizoen centraal stond. Zo kregen de nummers meer aandacht dan bij een release waarbij ze allemaal op één cd zouden staan. Het bracht ze een aantal keer bij Giel op 3FM en de titel 'serious talent'. Vandaag staan de rappende broeders Guus en Frank van der Steen en MC Tom Giles op het podium met een voltallige band. En die live gitaren, toetsen en drums geven een extra dimensie en verheffen dit optreden tot grote hoogte. Meteen vanaf het begin weten deze voormalige winnaars van de Haagse Pop Prijs een lach op de gezichten van het publiek te toveren. Met hun aanstekelijke enthousiasme, mooie gebaartjes en muzikaliteit zorgen ze voor het absolute hoogtepunt van Schollenpop 2014. Door af te sluiten met 'Ruimteweer' en 'Vliegen zonder vleugels' zorgen ze voor de kers op de taart. (RK)

Stonden vorig jaar de heren van Doghouse nog op het podium om het strand plat te walsen met hun snoeiharde stonerrock, dit jaar was die eer weggelegd aan het psychedelische rocktrio DeWolff. Vanaf minuut één gaan tijdens `Evil mothergrabber’ de versterkers op voluit, springt zanger/gitarist Pablo van der Poel op het Hammond orgel en vliegen de biertjes door de lucht. Met een doorbrekend zonnetje op de achtergrond speelt de band vervolgens een mix van oneindige jams die doen denken aan The Doors tot de stevige sound van Triggerfinger. Van het in mei verschenen album “Great Southern Electric” worden enkele nieuwe pareltjes gespeeld die feilloos tussen de oudere blijken te passen. De heren gaan zo op in hun spel dat pas op de spaarzame momenten wanneer er contact wordt gezocht met het publiek (“Zijn jullie klaar voor meer?”) frontman Pablo lijkt te beseffen dat er wel degelijk een grote menigte van hen staat te genieten. Onder luid applaus en geheel leeggespeeld wordt na een klein uurtje raggen het podium verlaten, zo scoor je keiharde punten bij de Schollenpoppers. (NvdB) 

Hoeveel snoepjes kun je eigenlijk in een schol proppen? Nou, best een boel zo blijkt! Het Zuiderstrand moet na het optreden van DeWolff wel even een tandje terug schakelen om de vrolijke zomerse beats en ritmes van Piñata te ondergaan. Gelukkig schijnt de zon nog steeds volop en kost de aanpassing geen zichtbare moeite. De in het surfdorp F.A.S.T. gezetelde partyband brengt de sfeer er direct goed in met hun aanstekelijke mix van hiphop, ska en reggae. Als zanger Pintos dan ook nog eens gisteren vader geworden blijkt te zijn, kan de lol al helemaal niet meer op natuurlijk. Hij voelt zich op dat moment – met recht – de meest blije man op aarde. Hoog tijd om er dan ook maar een liedje uit een Disney-film in te knallen. Waar het publiek vroeger meezong met een lallende krab, is het nu Piñata die van ‘Onder de zee’ een publiekskraker maakt. (MdK) 

Handsome Poets is de voorlaatste act op deze 18e editie van Schollenpop. Met radiohits als 'Blinded', 'Dance (the war is over) en 'Sky on fire' lijkt dat een mooie keuze. Zelf omschrijven ze hun muziek als een verse mix van 80's artpop verpakt in coole dansbare grooves. Het is dansbaar en poppy, maar ook regelmatig stevig rockend. Toch balanceert de band constant op de grens van poppy stadionrock en hele brave foute eighties. En die grens passeren ze vanavond iets te vaak. Er wordt gevraagd de handjes in de lucht te steken en zelfs om massaal en veel te lang 'amen' te roepen. Dan komt de gospelinslag toch iets te prominent naar voren, jammer. Ze doen hun stinkende best, hebben het klappende publiek op hun hand, maar weten niet dát beetje extra te brengen. Als cover wordt dan ook nog eens het flauwe 'Don't you (forget about me)' gekozen. De massa heeft het naar haar zin en met de singles Saints en Sky on fire wordt onder luid applaus afgesloten. (RK) 

Kennelijk is het de eerste keer dat de afsluiting van Schollenpop niet wordt verzorgd door een ‘traditioneel’ bandje. Voor de 18e editie valt de eer te beurt aan het driekoppige monster Playground Zer0 genaamd. De mannen hebben de mazzel dat het publiek goed is opgewarmd door het optreden van Handsome Poets. Ze besluiten dan ook om direct vól van start te gaan. Adempauze? No sir. Gaan met die banaan! Vanaf de eerste seconde danst het aanwezige strandvolk de spreekwoordelijke ballen uit de broek. Het is een mooi gezicht om een groep van naar schatting zo’n 3.000 man zich zo te zien vermaken. Wanneer niet lang in de set ook Splendid-held Patrick Schmitz als een konijn uit de hoge hoed wordt getoverd is het hek natuurlijk echt volledig van de dam. Springende en dansende kinderen op het podium, een barrage van strandballen en biertraytjes volgt, en er is letterlijk niemand meer die níet mee beweegt. Dat het nog niet meevalt om een set van dik 40 minuten volledig in te vullen met originele deunen, dat beseffen ook de mannen op het podium wel. “Fuck it, we gooien er gewoon een spiksplinternieuwe remix van Typhoon in.” Yep. Dat werkt. Playground Zer0 verzorgt hier een spetterende afsluiter van een geslaagd Schollenpop! (MdK)

En dan is het opeens over. Schollenpop 2014, de ‘coming of age’ editie zit erop en iedereen bruist na van de energie. De bars sluiten hun schotten en men struint op hun dooie gemak richting uitgang. Backstage ontstaat er een heus Duindorps vreugdevuur en jamsessie waar vrijwilligers, organisatie, muzikanten en een aantal gelukkige aanwezigen nog tot in de vroege uurtjes nagenieten van een geweldig en geslaagd Schollenpop. Tot volgend jaar! (RS)