Interview: Pangea opent Westerpop 2014

"Op Westerpop krijgen onze nieuwe nummers hun premiere"

Willemijn de Koning ,

Ze wonnen de Peter Tetteroo Bokaal op Westerpop 2013 en daarmee ook een openingsplek op Westerpop 2014. Na het winnen van zo’n prijs verwacht je waarschijnlijk nog veel van die band te gaan horen, maar het tegendeel bij Pangea was waar. Het bleef opvallend stil bij de band die ooit begon als een paar studievrienden die gewoon lekker samen wilden raggen.

Toch wil Pangea iets heel duidelijk maken: “We zijn nog lang niet klaar. Mensen moeten nog lang naar ons luisteren!” aldus Alexander, de frontman van de band. Maar ook hij kan niet ontkennen dat het wel heel stil was rondom de band het laatste jaar. “Op het gebied van optredens is het inderdaad doodgevallen. We hebben met zijn vieren een actieve baan naast de band, dus we hebben weinig tijd. Maar met de weinige tijd die we hebben, doen we veel voor de band. Het is ook niet onze ambitie om een wereldband te worden, maar we willen het wel zo ver mogelijk schoppen met Pangea natuurlijk. Zoals in het voorprogramma van een grote band te spelen, bijvoorbeeld in de Melkweg. Dat is al iets heel gaafs.”

Behalve weinig tijd door drukke banen, zit er nog iets anders achter hun afwezigheid het afgelopen jaar. “Onze gitarist heeft ons een tijdje geleden verlaten. De eerste keren jammen met zijn vieren, was even ongemakkelijk. Gelukkig hadden we nog wel een redelijke bezetting over; we hadden nog een gitarist. En hoe vervelend het ook is een gitarist te moeten verliezen; we merkten bij onze eerste jamsessie zonder hem, dat daar hele andere en interessante nummers uitkwamen.” Daarom besloot Pangea met zijn vieren door te gaan, maar dan niet zoals het gepland was. 

Het was de bedoeling vorig jaar 3 singles uit te brengen, waar ‘Sometimes’ de eerste van is. Maar de twee andere singles zijn nooit uitgekomen. “We hebben ze wel gemaakt; van ‘Home’ hebben we zelfs een videoclip opgenomen, maar we hebben hem nooit gelanceerd.” En dat gaan ze ook niet meer doen. “We willen dat nu achter ons laten. Het waren nummers waar we wel blij mee waren, maar niet euforisch.” Pangea is nu bezig met het schrijven van een nieuw album. “Met de nummers die we daar nu voor schrijven, zijn we echt heel blij. Als je steeds naar je eigen nummers wilt blijven luisteren, motiveert dat een stuk meer om het te lanceren en actief te pluggen.” 

Van de nieuwe nummers die ze geschreven hebben, zijn er 6 klaar voor het nieuwe album. Bezoekers van Westerpop hoeven niet op dat nieuwe schijfje te wachten om die te horen.”Op Westerpop krijgen de nieuwe nummers hun première” aldus een opgetogen Alex. Behalve een gehele nieuwe set, wordt het gebruik van de instrumenten ook anders dan we vorig jaar van de band hoorden. “Vorig jaar was onze toetsenist er niet bij, dus moesten we gebruik maken van een tape. Dit jaar niet, dus is er meer plek voor improvisatie. Omdat onze gitarist weg is en we weer terug zijn naar hoe we begonnen zijn, namelijk een studentenrockbandje, zijn we weer een stuk rauwer en wat simpeler geworden. Daardoor heb je meer ruimte om elk instrument aandacht te geven.” Enthousiast illustreert Alex dit met een voorbeeld. “Gisteren hebben we nog geoefend, en we speelden een nummer dat we niet rauw genoeg vonden. Toen hebben we een megasmerige synthesizer toegevoegd in de chorus met maar 4 noten. Het is zo vies laag; ik ben benieuwd hoe dat klinkt door de speakers van Westerpop”. 

Dat kunnen we zaterdag 30 augustus beluisteren, als deze vier mannen om 13:30 het spits afbijten op het hoofdpodium. Check hier de volledige programmering van Westerpop 2014!