The Gypsy Liars trekt het land in met een plan The Gypsy Liars trekt het land in met een plan

“Dit wordt een jaar van gewoon heel veel doen”

, Mandy van Leeuwen | Foto’s: Peter Balkema

The Gypsy Liars trekt het land in met een plan

“Dit wordt een jaar van gewoon heel veel doen”

Mandy van Leeuwen | Foto’s: Peter Balkema ,

Het is pas een jaar geleden dat de leden van 3voor12 Den Haag Selecteert act The Gypsy Liars zichzelf echt een band gingen noemen. De vijf studenten van de Herman Brood Academie hadden na één van hun schoolprojecten de smaak zo te pakken, dat ze het samen voor het ‘echie’ wilden proberen. En dus waagde het vijftal de sprong van de schoolbanken naar de Haagse muziekscène. In een jaar tijd maakten de jonge muzikanten een hoop mee: van optreden op onder meer het HPC Winterfest, Plein Open en het Jam de la Crème Festival tot hun eigen afstudeerfeestje. Zoals het afgestudeerde muzikanten betaamt, past dit allemaal precies binnen een plan. En raad eens, The Gypsy Liars zijn klaar voor de volgende stap van hun plan.

Herman Brood Academie
 “Je hebt heel veel bandjes op de opleiding en je komt altijd voor de eerste keer bij elkaar, maar het moet op een gegeven moment gewoon klikken,” vertelt bassist Sebas Simoen over het bijeenkomen van The Gypsy Liars. De vijf ambitieuze muzikanten melden zich enkele jaren geleden aan bij de Herman Brood Academie. Ze worden aangenomen en ondergedompeld in een kweekvijver vol muzikaal talent. “Je komt in een vissenkom met heel veel goede muzikanten, maar daardoor merk je wel meteen dat het belangrijk is jezelf te onderscheiden,” licht gitarist Danny van Tiggele toe. Iedere periode wordt er projectmatig gewerkt, telkens in een nieuwe samenstelling. Talloze gelegenheidsbandjes passeren de revue. Totdat Natousch, Danny, Sebas, Martin en Nick samen de oefenzaal in duiken: de vijf zijn zo gecharmeerd van de energie in de combinatie dat ze plannen maken voor na hun schoolopdracht. “We wilden het heel graag nog aan meer mensen laten horen dan één keer op school. Dat is een soort bewijs van: ja, ik ben er wel echt heel blij mee en wil het doorzetten.”
 
Vijf achtergronden komen samen
De vijf jonge artiesten brengen ieder een heel eigen achtergrond mee. Van folk tot disco: de meest uiteenlopende genres worden door de bandleden gewaardeerd, en gespeeld. “Ik denk dat het alleen maar fijn was dat we wel een beetje uit een andere hoek kwamen,” geeft Danny hierover aan. Bovendien blijkt dat de uiteenlopende muzieksmaken toch ook wel degelijk bij elkaar komen, en dan vooral ergens in de jaren ’60. “We zijn allemaal wel een beetje opgevoed met ‘60’s en ’70’s muziek en ik denk dat dat ook de basis is voor onze muzikaliteit die nu op één lijn ligt,” concludeert Sebas bij het bespreken van de muzikale voorkeuren. Naast een gemeenschappelijke liefde voor rock uit de ‘60’s delen de leden nog een eigenschap: “Wat vooral wel overeen kwam, was een soort energie.”  
 
Energie en dynamiek
Het ligt dan ook voor de hand dat de bandleden van The Gypsy Liars spelen wat ze spelen. Hoe de muziek precies genoemd moet worden, is nog wel aan wat discussie onderhevig. “Ik zeg altijd psychedelische bluesrock, maar er zit niet zoveel blues in. Er zit zoveel energie in en toch ook wel hardere en snellere stukken, wat het niet zo bluesy maakt.” vertelt Natousch. “Het is eigenlijk gewoon psychedelische rock inderdaad,” vindt ze bijval van Nick. The Gypsy Liars speelt psychedelische rock met bluesinvloeden is de conclusie. Welke naam er ook aan gegeven wordt, de bandleden zijn het roerend eens over wat ze willen neerzetten. “Het is vooral heel hard en energiek en toch kunnen we het ons ook permitteren om gewoon zachter te gaan”, geeft Sebas aan. “Gewoon heel veel uit de 60’s geleend en in een nieuw jasje, en heel veel energie. En gewoon heel dynamisch, eigenlijk van heel intiem tot snoeihard.”
 
Een jaar van vorming en voldoening
Na het debuut dat The Gypsy Liars vorig jaar op het HPC Winterfest maakten, heeft de band het publiek een jaar lang kennis laten maken met de veelzijdige, energieke muziek. Het vijftal heeft vooral gewerkt aan een spetterende liveset. “We kunnen nu ongeveer drie kwartier spelen. Dat is op zich wel een goede liveset voor het stadium waarin we nu zijn,” vertelt Danny serieus. “Ik denk dat het een jaar is geweest waarin we ons wel een soort hebben gevormd. Ook met z’n allen gezocht naar: wat willen we eigenlijk doen en hoe gaan we dat neerzetten”, licht Danny toe. Ondanks de serieuze insteek is er binnen The Gypsy Liars toch ook plek voor de verwondering van jonge muzikanten: “Wat ik ook vond van dit afgelopen jaar, is dat op het moment dat we gespeeld hadden en dat we meer speelden, dat we merkten dat heel veel mensen het tof vonden”, klinkt Sebas trots. “Voor mij is het ook wel een jaar geweest van veel voldoening, dat je merkt dat mensen het echt waarderen en zoiets hebben van: wow, kicken band is er aan het spelen.”
 
Professioneel plan
Hoewel The Gypsy Liars ruimte laat voor verwondering, wekt het vijftal vooral de indruk professioneel te werk te gaan. Er wordt gewerkt met een realistisch plan, iets waar de vijf ongetwijfeld goed in geschoold zijn op de HBA, zoals ze hun warme nest haast liefkozend noemen. “En wat dit jaar belangrijk is: we willen gewoon veel meer buiten de regio gaan spelen. We hebben best wel veel gespeeld hoor dit jaar, veel in Den Haag, en daar zijn de reacties heel goed. Ik denk dat het nu belangrijk is dat we gewoon nog veel meer gaan spelen. Eigenlijk was dit een jaar van onszelf helemaal vinden en dit wordt een jaar van gewoon heel veel doen.” Veel spelen dus, maar dat is niet het enige doel voor 2014: “We willen eigenlijk ook binnenkort eens wat gaan opnemen, dus dat is wel heel tof om te doen. We hebben nu best wel wat podiumervaring; we hebben heel veel gespeeld. En ik denk dat het wel tof is om nu wat studio-ervaring op te gaan doen en ook wat goede opnames te maken.”
 
De toekomst
Over het plan lijkt goed nagedacht. Te gekke dromen worden dan ook niet hardop uitgesproken. In plaats daarvan bekijkt The Gypsy Liars alles het liefst stap voor stap. Dit blijkt bijvoorbeeld wanneer gevraagd wordt op welke Nederlandse festivals de vijf zouden willen staan: “Ik kan nu wel gaan zeggen Pinkpop, maar qua haalbaarheid is het misschien veel gaver om dit jaar heel veel te spelen en veel te verdienen, en dan een ongelooflijk vette plaat te maken en dan daarmee op Pinkpop te knallen. Dat zou veel toffer zijn dan dat wij nu als guppies voor de wolven worden gegooid. Ik denk dat we al heel snel overal heel blij mee kunnen zijn, als we maar gewoon goed kunnen spelen en dan een groot, mooi publiek kunnen trekken.” Een groot publiek dus, maar nog mooier lijkt het de heren en dame om een publiek te hebben dat speciaal voor de muziek van The Gypsy Liars komt: “Ik denk dat het heel tof zou zijn als we, in plaats van iets groots, ergens een eigen show kunnen doen. Een headlinershow, gewoon in een zwetend hok, die uitverkoopt. Dat lijkt me voor dit jaar een heel mooi doel.” Wees dus gewaarschuwd: The Gypsy Liars komen eraan, en wel dit jaar!
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag