De happy family van The Great Communicators

“Ik heb intensere momenten gehad met de band dan met mijn familie”

Tessa Bentvelsen ,

Na de zomerstop is de rubriek 3voor12 Den Haag Selecteert weer terug van weggeweest, deze maand met The Great Communicators. De band speelde afgelopen weekend op het Incubate Zero festival, reist mee met de Popronde en bracht begin dit jaar hun eerste ep uit die gemixt is door niemand minder dan Broken Social Scene producer David Newfeld. Genoeg om over te praten dus.

Tweederde van de band kennen we al uit Klopje Popje maar The Great Communicators valt totaal niet te vergelijken met deze muziek. “Klopje Popje was er meer voor de live sensatie en niet iets dat je thuis zou opzetten”, vertelt zanger Arend Dijkstra. Hij luisterde in die tijd dan ook veel progressieve rock maar indie pakte uiteindelijk zijn aandacht. “Ik vond het daardoor ook niet meer leuk om dat soort muziek te maken. Ik wilde relevantere muziek maken, iets dat ik zelf zou luisteren.” Daarbij kwam ook dat een bandlid Klopje Popje verliet. De optelsom is dan al snel gemaakt: “We kwamen in een periode dat Klopje Popje doodbloedde en kwam stil te liggen.”

“Het heeft wat duwen en trekken gekost om daarna weer met z’n allen op een lijn te komen”, vertelt basgitarist Timothy Dunn. Klopje Popje is dan ook niet meer te herkennen in The Great Communicators. “Ik denk dat je beter kunt zeggen dat Klopje Popje niet meer bestaat maar daar verschillen de meningen over. Maar we zijn nu wat we zijn, we zien alleen onze geschiedenis wat anders.” Feit is dat de vier bandleden uit Klopje Popje Alexander van den Kleyenburg - een vriend van Timothy - vroegen als gitarist. Even later werd ook Gaia Slotboom opgenomen in de familie als zangeres. “Arend vroeg het aan mij via Facebook terwijl hij mij nog nooit had horen zingen.” En zo was The Great Communicators begin 2014 geboren. Alex: “Het was een zware bevalling.”
 
Maar bestaat The Great Communicators nu gewoon uit hele goede vrienden of begint het al een familie te worden? Timothy: “Ik heb intensere momenten gehad met deze band dan met mijn eigen familie.” Arend noemt het eerder een soort huwelijk: “Ik heb soms vriendinnetjes en dan gaat het weer fout, maar dit blijft de hele tijd aan. En eigenlijk vind ik het ook belangrijker dat dit aanblijft. Als een relatie mijn concentratie in de weg gaat staan, dan heb ik het liever niet.”
 
Schrijfproces
The Great Communicators komt van her en der. Een deel uit Amsterdam en omstreken, een deel uit Den Haag en omstreken. Het is dan ook lastig om bij elkaar te komen. De tijd en het geld dat erin gaat zitten, hebben ze er echter dubbel en dwars voor over.  Arend: “Het ligt eraan wanneer we allemaal kunnen. Sommige weken kunnen we vaker dan anderen maar in de tussentijd schrijven we.” De ideeën worden dan bij elkaar gebracht in de oefenruimte waarna er gezamenlijk aan geschaafd wordt.
 
De teksten zijn een heel ander verhaal, die komen van Arend persoonlijk: “De teksten gaan over hetgeen ik meemaak, maar ik probeer het zo te schrijven dat het geen dagboek wordt. Zo hebben we een nummer over de quarter life crisis. Dat je als twintiger al zoveel mogelijkheden voor je voeten krijgt geworpen dat het je verlamd. Hierdoor weet je vervolgens niet meer wat je wilt. Je hebt zoveel verantwoordelijkheid voor je eigen succes, dat wanneer iets niet gebeurt, het je eigen schuld is. Dat gevoel van druk en angst en teveel vrijheid heeft geleid naar het eerste liedje dat we schreven als The Great Communicators, ‘Zoetrope’.”
 
Dave Newfeld
Na eind vorig jaar wat demo’s te hebben gemaakt, deed Arend een schot in de roos; hij schreef een e-mail naar de Canadese producer Dave Newfeld, die ook heeft samengewerkt met onder andere Broken Social Scene. “Ik verwachtte er niets van maar binnen een week kregen we een hele positieve mail terug.” Samenwerken met een beroemde producer die aan de andere kant van de wereld zit, is echter geen makkie. “Het is wel een risico dat je neemt, want je kunt hem niet face to face spreken. Je moet hem betalen en als hij iets stuurt en je vindt het kut dan ben je de lul. Dat risico namen we en het is net dat stapje extra waardoor je duidelijkere keuzes hebt in sound.”
 
De eerste keer dat de nummers terug kwamen van Newfeld was het echter een grote schok voor de heren en dame. Arend: “Het was iets dat je totaal niet verwacht. Hij had de drums heel hard gezet en ik dacht even dat het een grap was. Je moet je er echter even van los maken en ernaar luisteren alsof je er de eerste keer naar luistert. Dan blijken zijn keuzes eigenlijk heel goed te zijn geweest. Dat is zijn stempel.”
 
Toekomstmuziek
Of The Great Communicators nog een keer gaat samenwerken met Newfeld weten de bandleden nog niet. De kans is er, maar het debuutalbum gaat de band in ieder geval opnemen met de Nederlandse producer Simon Akkermans (Bombay Show Pig, C-Mon & Kypski). Een album dat we ergens volgend jaar kunnen verwachten. “We hebben al genoeg nummers die kandidaat zijn voor het album, maar we blijven doorschrijven om te kijken of er nog betere komen. Het is kijken wat bij elkaar past.” Het uiteindelijke doel van The Great Communiactors? Timothy: “World domination!”
 
The Great Communicators speelt woensdag 24 september in de Zwarte Ruiter. Aanvang is 22.30 uur, gratis entree.