Mehdi weet precies wat en hoe hij het wil

“Ik ben geen rapper, ik ben een artiest”

Willemijn de Koning | Foto's: Peter Balkema ,

Eind januari won de 18-jarige Mehdi de finale van Talent Event. Hij won hiermee studiotijd, een fotoshoot, een geldbedrag, festivaloptredens en het belangrijkste: media-aandacht. Zo is Mehdi omgedoopt tot 3voor12 Den Haag Selecteert act en dat betekent dat wij deze jonge Hagenees het hemd van zijn nog niet helemaal volgroeide lijf vroegen.

Als het aan Mehdi had gelegen, had dit interview trouwens niet plaats gevonden. Hij wilde zelf namelijk niet meedoen met Talent Event. “We moesten hem echt overhalen”, aldus Abou, die altijd samen met Mehdi op het podium staat. “Ik hou niet van wedstrijden, vooral niet in Den Haag. Daar is het altijd vriendjespolitiek in die jury’s”, aldus de wantrouwige Mehdi. Toch heeft hij meegedaan en nu staan er acht festivaloptredens op het programma. Hij kent niet alle festivals. “Een paar ken ik wel, zoals Plein Open en het Bevrijdingsfestival Den Haag. Van die laatste heb ik altijd gedroomd om daar op te treden, dus dat komt goed.” Maar er zijn nog meer festivals waar hij op zal treden, zoals Kaderock, waar hij nog vrij onbekend is bij het publiek. Daar heeft Mehdi echter een plannetje voor. “Ik ga mijn naam groot maken voordat ik daar op ga treden. Ik ga veel promotie maken, zodat ze echt voor mij komen. En ik stem mijn tracks op het publiek af.”

Deze jongen heeft zijn muzikale carrière goed uitgedacht, en dat doet hij niet alleen. “Ik zit al van jongs af aan bij het label WildeWesten Records en daar heb ik veel geleerd. Ik kreeg veel advies van de baas en van artiesten die daar ook zaten, zoals Kingsize. Het is goed dat ik op zo’n vroege leeftijd begonnen ben met muziek maken en dat het label me zei rustig aan te doen. Ik heb nu veel kunnen leren. Ook al wilde ik toen niet wachten met het pushen van mijn muziek, ik ben nu blij dat ik dat wel gedaan heb.” Ook praat hij veel met zijn goede vriend Abou over zijn muzikale carrière. “Hij heeft veel ervaring met optreden en hij is wat ouder dus ik kan ook veel van hem leren.”

Maar hoeveel wijze lessen hij ook meekrijgt, uiteindelijk bepaalt alleen hijzelf wanneer hij wat uitbrengt. Zo heeft hij zelf bepaald dat zijn eerste single een akoestisch nummer werd. Omdat hij veel optreedt met catchy pop- en hiphopnummers, is dat een opvallende keuze. “Maar ik kan meer dan pop en hiphop. Ik laat zo alle kanten van mezelf zien, maar ik ga hierna niet alleen nog maar akoestische nummers uitbrengen hoor.” Na ‘Jij bent’ staat er een track met Brace en Ali B op het programma. Ali B heeft hij via via leren kennen en zo heeft hij Ali gestrikt voor een bijdrage op zijn track. De track was een jaar geleden al klaar, maar toch wachtte Mehdi op het juiste moment om de track uit te brengen. “Ik wilde dat mijn eerste single van mezelf was, en de tweede een featuring had.”

Na de track met Ali B en Brace staat er nog een grote verrassing op het programma, maar deze Hagenees wil nog niet kwijt wat voor een. Wel wil hij kwijt dat er uiteindelijk een album komt, met daarop veel verschillende nummers. “Dubstep, hiphop, pop, singer-songwriter, alles. Ik schrijf nu over de liefde en over mijn stad, maar ik ga meer schrijven over levensverhalen. Maar dan wel over echte problemen, niet zo van ‘oh ik ben gedumpt’.”

Mehdi heeft dus al een heel plan in zijn hoofd om succesvol te worden in de muziekwereld. En dat is nodig ook, met zoveel concurrentie. Abou springt even in om zijn wijsheid op dat gebied met ons te delen. “Je moet het verschil maken. Als jij ziet wat anderen doen, moet jij precies iets anders doen dan zij. Wij onderscheiden ons bij optredens bijvoorbeeld door na te denken over wat we doen als de track is afgelopen. We zorgen voor interactie met het publiek, want voor hen treedt je op. Als zij tevreden zijn, zijn wij het ook. In de muziek onderscheiden we ons met de kwaliteit. Wij zijn tekstueel sterk en onze refreintjes zijn catchy.” Volgens Mehdi is dat het verschil tussen een rapper en een artiest. “Rappers zitten op hun kamertje, nemen wat op en droppen dat in slechte kwaliteit. Een artiest treedt op en levert goede kwaliteit. Ik ben geen rapper, ik ben een artiest.”