Luka: “Wij zijn een geoliede machine”

Bandleden trots op de EP die in een half jaar is gemaakt

Willemijn de Koning ,

De keuze voor de 3voor12 Selecteert act is in april gevallen op Luka, de band rondom singer-songwriter Lisa Luka. Nu begrijp je ook meteen waar de naam vandaan komt: dat is de tweede naam van Lisa. Zij schrijft de teksten van de liedjes en geeft die vervolgens aan de band, die bestaat uit gitarist David Gram, bassist Guido Nederstigt en drummer Wannes Salome. Deze heren zijn trouwens helemaal vol van Lisa. “Ze schrijft te gekke liedjes en ze is echt een goede tekstschrijver. Het enige wat we doen als zij met haar liedje naar ons toekomt, is het aanpassen zodat het door iedereen kan worden gespeeld.”

De bandleden van Luka hebben elkaar leren kennen op het conservatorium en is nu een hechte vriendengroep. “We zijn een geoliede machine. We voelen elkaar goed aan; persoonlijk en muzikaal. Dat versterkt de magie.” Meningsverschillen hebben ze niet. Althans; niet die ze zich kunnen herinneren. “We zijn het altijd met elkaar eens. En zo niet, dan zijn we zulke goede vrienden dat we altijd overal wel uitkomen. Iedereen kan altijd alles tegen elkaar zeggen. We hechten ook waarde aan een positieve sfeer.”

En dat is te zien in de filmpjes die de band heeft opgenomen tijdens de opname van hun EP ‘Change of Seasons’. In die filmpjes - te vinden op de Facebook pagina - is te zien hoe de vier studenten in het huis van Lisa nummers opnemen en vooral heel veel lol maken. “We hebben het expres daar gedaan, want het is een groot en gezellig huis. Zo kun je een intieme sfeer neerzetten en het geluid dat we daar kregen, paste goed bij de muziek.” “En”, wordt nog snel aangevuld, “we hadden ook geen geld, dus dit was een logische oplossing, haha.”
 
David, Wannes, Lisa en Guido zijn beretrots op de EP. “We hebben dit in een half jaar gedaan en zijn trots op het eindproduct.” Het eindproduct is straks zowel fysiek als digitaal te verkrijgen. “We hebben ervoor gekozen om het op cd, maar ook via iTunes en Spotify uit te brengen. Zo maken we het laagdrempelig voor iedereen om de muziek te beluisteren, want uiteindelijk willen we dat iedereen onze muziek hoort.” Op iTunes en Spotify heeft de EP een vaste prijs, maar de cd niet. “Die nemen we steeds mee bij optredens en dan hanteren we het ‘pay what you want’ principe. Dat vinden we een sympathieke manier om je cd te verkopen en mensen vinden het fijn om hun waardering voor iets te laten zien door een bepaald bedrag. Het valt op dat je met dit principe meestal even veel verdient als dat je het voor een vaste prijs verkoopt.”
 

De EP bevat zes nummers waarvan de eerste single de titelsong ‘Change of seasons’ zal zijn. De release van de EP is op 27 mei. En die vindt niet plaats in Den Haag, maar in Rotterdam. En dat is best logisch, want drie van de vier komen uit de Maasstad. De enige uit Den Haag is David, de gitarist. “Het is logisch om onze EP in Rotterdam uit te brengen, want daar hebben we een grotere fanbase en groter netwerk. Maar in Den Haag hebben we ook veel vrienden en luisteraars hoor.” Bij de vraag naar welke stad hun voorkeur uitgaat wat betreft muzikale infrastructuur, wordt lang nagedacht en gediscussieerd. “Den Haag heeft al een gevestigde muziekscene. In Rotterdam gebeurt er stiekem ook wel heel veel geloof ik, maar meer underground. Er is daar wel een grote popscene, maar wat verspreider. In Den Haag is het meer gecentraliseerd. Daar zijn ook meer locaties waar muziek gemaakt kan worden en er wordt meer geschreven over muziek”, is uiteindelijk de conclusie van de vier.

Op 27 mei is de EP uitgebracht, en wat dan? Er volgt een stortvloed aan gedachtes, opties en verhalen. “Sowieso willen we na de release nog optredens doen. We hebben nog wat instore gigs staan bij Velvet om de EP te promoten. En dan in de zomervakantie een weekje op vakantie; daar zijn we wel aan toe.” En als ze ‘Change Of Seasons’ hebben gepromoot, staat er alweer een nieuw project op de planning. Want ze zijn ook nog een band met drummer Wannes; want hij is ook een singer-songwriter. “Onder de naam Autumn Child ga ik volgend jaar iets moois opnemen met deze mensen.” En dat gebeurt allemaal op hun eigen label. “We hebben dat label in de eerste instantie om onze eigen muziek op uit te brengen, dus dat van Luka en Autumn Child. Als dat goed loopt, willen we ook andere artiesten erbij betrekken. Maar eerst zijn we zoet met onze eigen projecten.” En al die projecten vragen om een planning. “We hebben wel een strakke planning waarin we steeds kiezen wanneer we waar de focus op leggen. De ene keer is onze tijd voor Luka, de andere keer voor Autumn Child en ga zo maar door.” Niet alles is gepland; vaak wordt er ook impulsief besloten. “Maar dat proberen we dan ook weer vast te leggen haha.”
 
De agenda voor deze vier talenten zit in elk geval vol voor het komende jaar. Dan is het einde van hun opleiding op het conservatorium in zicht en moeten ze zelfstandig muzikant zijn. Daar zijn deze jonge fanatiekelingen echter helemaal niet bang voor. “Dat gaat wel lukken denken we. We hebben veel ondernemingen, dus we zorgen wel dat we geld krijgen. We hebben in elk geval genoeg drive!”