Tourverslag Music City The Hague op Reeperbahn 2013 (deel 1)

FilosofischeStilte, Splendid, Monomyth en Soul Sister Dance Revolution in Hamburg

Remco van der Ham ,

Nadat vorig jaar voor het eerst de Reeperbahn werd aangedaan met de Music City The Hague showcase, toen met DI-RECT, Bombay Show Pig, Woot en Organisms, werd ook dit jaar het Duitse showcase festival in Hamburg bezocht. Dit jaar heeft The Hague Music Export de acts FilosofischeStilte, Splendid, Monomyth en Soul Sister Dance Revolution naar Duitsland gestuurd om zich daar zo goed mogelijk in de kijker te spelen voor de aanwezige muziekprofessionals.

In tegenstelling  tot vorig jaar gaat niet de volledige delegatie in een grote bus richting Hamburg. De bands gaan afzonderlijk van elkaar, met eigen vervoer. Soul Sister Dance Revolution, Monomyth en Splendid zijn elk met hun eigen bus. FilosofischeStilte is samen met Faye Soeters (The Hague Music Export) en ondergetekende met de trein. Voor iedereen geldt wel hetzelfde; op deze donderdag 26 september is het vroeg opstaan. Aan het begin van de middag staan namelijk al de eerste soundchecks gepland. Uiteindelijk zal blijken dat de mensen van de HeadCrash, de locatie waar donderdagavond de showcases plaats zullen vinden, pas later aanwezig zullen zijn waardoor het schema enigszins in de war wordt geschopt. Uiteindelijk komt alles gelukkig gewoon op zijn pootjes terecht.

De Reeperbahn. Voor wie het niet kent, een straat in Hamburg van bijna een kilometer lang met een grootse dichtheid aan sexshops, striptenten, muziekclubs en discotheken. Bovendien is het ook de benaming voor het gehele prostitutiegebied rondom deze straat en heeft daarom ook niet een al te beste reputatie. Dat is meteen een van de redenen voor de komst van het Reeperbahn Festival, om het gebied een positieve impuls te geven. Op het festival presenteren bands zich aan voornamelijk mensen uit de (Europese) muziekindustrie, zoals dat ook het geval is op bijvoorbeeld Noorderslag (Groningen), South By Southwest (Austin) en The Great Escape (Brighton). Voor de Haagse bands dus een uitgelezen kans om ook buiten Nederland, en dan vooral in Duitsland, voet aan de grond te krijgen. Vorig jaar leverde de showcase platen- en boekingsdeals op voor DI-RECT en Bombay Show Pig, waarmee meteen het nut van deze showcases werd bewezen.
 
Dit jaar vinden de showcases plaats in de HeadCrash, een club in een van de zijstraten van de Reeperbahn. Tussen 20.00 en 23.00 uur treden achtereenvolgens Splendid, Soul Sister Dance Revolution, Monomyth en FilosofischeStilte op. Aan de deur worden usb-sticks uitgedeeld met muziek en informatie over de optredende acts. Er is veel publieke belangstelling voor de optredens, vooral voor die van Splendid en Soul Sister Dance Revolution. Bij Monomyth en FilosofischeStilte is het weliswaar een stuk rustiger, de mensen die er zijn blijken wel erg onder de indruk. Bij Splendid wordt er gedanst, bij Soul Sister Dance Revolution wordt er gezongen en gesprongen, bij Monomyth gaan de hoofden op en neer en bij FilosofischeStilte staan mensen half in trance op te gaan in de muziek. Den Haag laat vandaag mooi zijn diversiteit zien. Ook goed is het om te zien dat er voor elke act verschillende delegates (muziekprofessionals) zijn gekomen. Wie weet wat daar nog uit gaat komen.
 

Faye Soeters van het Haags Pop Centrum en The Hague Music Export kijkt dan ook tevreden terug op de avond. “Er zijn veel mensen komen kijken, zowel delegates als veel jonge festivalbezoekers. Veel meisjes ook. Ik heb ook veel goede reacties gehoord, over alle acts. Niet iedereen snapte Monomyth, maar ook daar waren veel mensen erg enthousiast over.” Het is dit jaar de tweede keer dat Music City The Hague met een showcase op het Reeperbahn Festival staat. “Je merkt wel dat mensen het label Music City The Hague gaan herkennen. We hebben natuurlijk al op veel showcase festivals gestaan, dus het is goed om te zien dat het aanslaat. Vorig jaar was het wel iets drukker, maar dat kwam ook deels door de aanwezigheid van DI-RECT. Toch hebben we ook dit jaar af en toe mensen moeten weigeren omdat het te druk was.” Het Reeperbahn Festival is de laatste showvcase van dit jaar. “Voor dit jaar is het budget op, maar volgend jaar zijn we ongetwijfeld weer op een aantal festivals te zien. Misschien ook wel weer eens een ander festival, zoals MaMa in Parijs.”

Na afloop van de showcases gaat een enkeling nog even de Reeperbahn op, maar de meesten kiezen ervoor naar het hotel te gaan en daar, moe van de reis en het optreden, nog even na te borrelen. De volgende ochtend gaat bijna iedereen alweer richting Den Haag. FilosofischeStilte heeft vrijdagavond nog een extra optreden weten te regelen in Hafenklang, een club bij de haven, buiten het officiële programma van het Reeperbahn Festival. En dan zit het er zaterdag weer op. Terug naar Den Haag.