“Spuiforum valt duurder uit”

Kosten voor bouw Haags cultuurpaleis waarschijnlijk veel hoger

Redactie 3voor12 Den Haag ,

De kosten voor het Spuiforum zullen veel hoger uitvallen dan de gemeente Den Haag voorstelt, zo luidt de conclusie in een woensdag door adviesbureau bbn gepresenteerd rapport. Het onderzoek is in opdracht van de Haagse Stadspartij, fel tegenstander van het project, uitgevoerd. Volgens het onderzoek zullen de kosten niet op de geplande 181 miljoen, maar op bijna 243 miljoen uitkomen.

Het adviesbureau is niet alleen kritisch over de kosten, zo wordt er getwijfeld aan de vluchtmogelijkheden op de bovenste verdiepingen en is het gehandicaptentoilet erg moeilijk bereikbaar. Ook krijgen veel ruimtes geen daglicht, wat “niet echt gebruiksvriendelijk” is. Daar moeten extra lampen komen, maar dat kost veel elektriciteit. Verder “conflicteert” de inrit van de parkeergarage onder het Spuiforum met de uitrit van de parkeergarage van het naastgelegen stadhuis.
 
Het Spuiforum moet het nieuwe onderkomen voor het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en de Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag worden. De gemeente Den Haag en actiegroep Dooievaar zijn momenteel met het uitwerken van een alternatief bouwplan. In juli stemde de gemeenteraad in met het vrijgeven 181 miljoen euro voor een cultureel complex, maar of dat geld gebruikt wordt voor nieuwbouw of renovatie van de huidige theaters, hangt af van de uitwerking van de plannen.