Splendid: “Als de rest alleen maar regen is, dan zijn wij het zonnetje”

Frontman Patrick over ‘Sun Beats Down’, vrolijkheid en het succes van de band

Mandy van Leeuwen | Foto’s: Jan Piet Hartman ,

In het voorjaar waren ze al bij De Wereld Draait Door en deze zomer heeft zeker niemand ze meer kunnen missen. Splendid was één van de vaste gasten van het Nederlandse festivalseizoen. Concert at Sea, Zwarte Cross en Werfpop zijn maar enkele voorbeelden. Zelfs buiten Nederland liet de Haagse trots zich zien, met als één van de hoogtepunten een optreden op het befaamde Sziget in het Boedapest. Met de nummers van het nieuwste album ‘Sun Beats Down’ probeerde het gezelschap overal het toch al rijkelijk aanwezige zonnetje nog wat feller te laten schijnen.

Zon, zee en strand
Dat is namelijk precies wat Splendid het publiek dit seizoen wil brengen, het zonnetje. Frontman Patrick legt uit: “We worden eigenlijk altijd een zonnige band genoemd. Zon, zee en strand zijn nauw verbonden met Splendid. Dat is niet alleen omdat ik veel surf en in het water lig, en daar het grootste gedeelte van m’n leven doorbreng, maar ook die vibe die we met de band hebben. We vonden het heel belangrijk dat je, als ze dat dan toch zo noemen, daar dan ook op inspeelt. Zodat je het zonnig houdt, maar het niet cliché zonnig houdt.” Het is iets wat Patrick belangrijk vindt: “Alles wat je op het nieuws ziet, is toch wel veel bullshit. Alleen maar oorlog en ellende, crisis, geen geld. Als de rest alleen maar regen is, dan zijn wij het zonnetje.”
Niet lichtzinnig
Het zonnige karakter van de muziek betekent overigens niet dat de nummers van Splendid alleen maar over lichte zaken gaan, legt Patrick uit: “Bijvoorbeeld ‘Control’ is best wel een innig gevoel als je het liedje hoort. Dat liedje is eigenlijk helemaal niet zo vrolijk.” Hij vervolgt: “’Control’ gaat eigenlijk over het feit dat al m’n vrienden aan de ecstasypillen zitten, of alcoholist zijn of andere dingen hebben, en dat er niks van ze terechtkomt.” De muziek en de feel van het nummer zijn desondanks wel vrolijk, benadrukt de frontman. Voor hem is dit in eerste instantie belangrijk om zijn irritaties van zich af te schrijven. Bovendien schat hij de kans groter in dat mensen zich aangesproken voelen als de sfeer een beetje vrolijk blijft.

Andere richting
Het stond dus buiten kijf dat het zonnige imago behouden moest blijven, maar tegelijkertijd wilde de band wel een andere richting op. “Iets anders binnen de eigen stijl”, verklaart Patrick. “Wij hadden heel sterk het gevoel dat we daarin wilden veranderen, gewoon voor onszelf, om het leuk te houden en een uitdaging te bieden.” Patrick blikt terug op de verschuiving: “Deze plaat is veel meer hiphop dan reggae bijvoorbeeld, waar de eerste plaat toch wel heel erg reggae was.” Dat juist de nuances hierbij belangrijk zijn, blijkt uit Patricks uitleg: “Ik denk dat het geluid niet zo heel erg veranderd is. Ik denk eerder dat het sterkere liedjes zijn.” Hij illustreert: “Het is denk wat verstaanbaarder voor mensen. Daar heb ik ook wel op gelet, dat de teksten die er nu zijn duidelijk zijn. Dat de mensen snappen waar het over gaat.”
 
Ook in het proces waarmee de plaat tot stand is gekomen, heeft de band het één en ander veranderd. Zo werden de nummers individueel opgenomen, en niet meer samen. Bij de vorige plaat was hiermee al geëxperimenteerd, maar bij de opname van ‘Sun Beats Down’ werd dit volledig doorgetrokken. “Nu zijn we veel meer gaan luisteren naar: hoe moet het klinken, deze sound moet het hebben. Op het moment dat je met z’n allen opneemt, kan je die sound wat minder goed onderscheiden.”
Succes
Dat het Splendid zo voor de wind gaat, komt niet in de eerste plaats door de subtiele verschuivingen waar de band op heeft ingezet. Patrick linkt het huidige succes aan de instelling van de band. “We waren eerst voornamelijk heel veel bier aan het drinken, aan het blowen in de studio en liedjes aan het maken. Toen hadden we niet zo’n druk van ‘ja, we moeten dat doen’. Een paar jaar geleden, 2008 of zoiets, toen zijn we wel gaan denken: ‘misschien moeten we een stapje verder gaan’. En als je daar dan geweest bent, dan wil je eigenlijk - en dat is een beetje de Westerse cultuur natuurlijk - alleen maar meer.”
 
En meer kwam er. Zo was er onder meer een optreden op Sziget. “Je staat echt tussen behoorlijk grote namen. Dat zijn echt de monsters van de muziekwereld waar je tussenstaat, en dat is wel een onwijze eer.” Dan draait Patrick het om en schuift hij de bescheidenheid even aan de kant: “En tegelijkertijd hebben we dat misschien ook wel verdiend. Als je al zolang werkt, dat dit soort dingen dan moeten gaan komen. Als het niet zou komen, dan had het waarschijnlijk niet zo’n lang leven gehad.”
 
Ambities
Ondanks de successen zijn er overigens nog ambities genoeg. “Wat willen we: naar buiten en spelen. En er ook nog eens een keer van kunnen leven allemaal. De missie is dus nog lang niet geslaagd.” Van alle bandleden is Patrick vooralsnog de enige die kan leven van de kunst, oftewel Splendid en de schilderkunst. Toch zijn er stiekem meer dromen: “Ik hoop dat we een beetje de grenzen over kunnen, dat we een beetje onze eigen grenzen kunnen verleggen zeg maar. Dat we weer een stapje verder komen. Het is toch eigenlijk een soort van heel lang schoolreisje, al tien jaar.”
 
Splendid is zaterdag 14 september te zien op Het Geluid van Loosduinen, om 12.05 uur op het Loosduinse Hoofdplein.