Popronde dit weekend in Den Haag

“Je hebt pas tourervaring als je de Popronde gedaan hebt”

Remco van der Ham | Foto's: Ramond Jaggessar ,

Het rondreizende festival de Popronde strijkt aanstaande zaterdag 19 oktober neer in Den Haag. Dit jaar kent het evenement in Den Haag twee nieuwe organisatoren, maar zeker geen onbekenden; Linda van Leeuwen (Bombay Show Pig) en Janneke Nijhuijs (Jam de la Crème, The Deaf) hebben dat dit jaar op zich genomen. 3voor12 Den Haag sprak met de twee dames over hun visie op de Popronde. De één in het echt, de ander via Skype.

Linda zit ziek thuis, maar dankzij de moderne technieken hoeft dat haar er niet van te weerhouden haar zegje te doen. Zowel Linda als Janneke heeft ruime ervaring met de Popronde. Linda: “Ik heb drie keer mee gedaan met de Popronde (Bombay Show Pig, ReBelle en Sue The Night) en in die tijd ben ik echt verliefd geworden op het concept. Janneke heeft één keer meegedaan met ReBelle, samen met Linda. Toen de twee werden benaderd om de Popronde Den Haag te organiseren hoefden zij dan ook niet lang na te denken. Janneke: “Het is wel veel werk, maar het is fijn dat we met z’n tweeën zijn om de taken te verdelen. En het is ook heel leuk om een keer iets te organiseren met Linda samen.”
 
Hoe belangrijk is de Popronde eigenlijk voor bands? Janneke: Best wel belangrijk. Het is best wel moeilijk om je eigen stad uit te komen. Daarvoor biedt de Popronde een hele goede kans. Bovendien hangt er ook veel publiciteit omheen. Zo heb je al snel een kleine tour door Nederland, waarmee je met je band veel ervaring opdoet. Ook al heb je dat al met andere bands.” Linda: “Ik vind gewoon dat je geen tourervaring hebt, als je de Popronde nog niet gedaan hebt. Het is echt de meest hardcore manier van touren. Ik heb denk ik wel duizend levenslessen geleerd tijdens de Popronde.” Janneke: “Je staat soms op hele alternatieve locaties, waar normaal geen live muziek staat, maar juist die shows kunnen heel erg leuk zijn.”
Ook voor de Haagse muziekliefhebber is de Popronde een perfecte plek om nieuwe muziek op nieuwe locaties te ontdekken. Linda: “We hebben bijvoorbeeld de Humanity House erbij zitten als locatie, normaal een vluchtelingenmuseum. Daar was ik zelf nog nooit geweest. Ze hebben daar ook een klein theater en daar hebben we onder andere Gharib geprogrammeerd, zelf een Syrische vluchteling. Hij kan dus ook veel van zijn verhalen daar vertellen.” Het programma van de Popronde Den Haag is vooral gecentreerd rondom de Grote Markt. Janneke: “Alle optredens zijn op loopafstand zodat er echt een festivalvibe ontstaat. Je kunt zo helemaal je eigen route samenstellen zonder dat je steeds ver hoeft te lopen.”
 
Wat zijn de tips van Janneke en Linda voor aanstaande zaterdag. Linda: “De psychedelische rockband Twin Shades vind ik heel tof. WONDER, een Friese band dat zweverige indie maakt.” Janneke: “Cheaters gaat iedereen aan het dansen krijgen in de SuperMarkt. En het programma in de foyer van Paard van Troje is heel tof, daar hebben we een programma vol luisterpop neergezet, met behalve WONDER ook Herrek en Lieve Bertha. Dus als je daar van houdt kun je hier de hele avond blijven zitten.” Linda: “En de afterparty in de Rootz kunnen we ook aanraden, met Sunday Sun en Yorick van Norden.”
 
Tijdschema Popronde
Previews
14.00 uur Cute But Wrong: WONDER
16.00 uur Fearless Tattoo & Piercing: TWIN SHADES
16.30 uur Koos: Kleinindustrie
17.00 uur Vinyl Grove: Bells of Youth  
17.00 uur Fearless Tattoo & Piercing: Sunday Sun
17.30 uur Koos: CRAPPYDOG
18.00 uur Phenomenal Kicks: MY BABY
 
Avondprogramma
19.30 uur Murphy's Law: Channah
20.00 uur Paard van Troje (foyer): Lieve Bertha
20.30 uur Paardcafé: Adam & the Relevants
20.30 uur Humanity House: DÉMIRA
20.30 uur Cafe Cremers : Fabiana Dammers
21.00 uur O'Casey's Irish Pub: The Tightropes
21.00 uur Paard van Troje (foyer): WONDER
21.15 uur 330live: Girl Beard
21.30 uur Humanity House: Bells of Youth
21.00 uur Paardcafé: Kleinindustrie
21.00 uur De Bieb: Marty Graveyard & The Working Men
21.00 uur Grand Café Grote Markt: Na'omi Pariama
22.00 uur Paard van Troje (foyer): Herrek
22.00 uur September: The City Hollers
22.00 uur Cafe Cremers : Theo Sieben
22.00 uur SuperMarkt: When We Are Wild
22.30 uur Humanity House: Gharib
22.30 uur O'Casey's Irish Pub: Lookapony
22.30 uur Paardcafé: TWIN SHADES
22.45 uur 330live: Hömpfdingå
23.00 uur SuperMarkt: CHEATERS
23.00 uur De Bieb: CRAPPYDOG
23.00 uur Grand Café Grote Markt: MY BABY
23.30 uur September: GOOD MEAT
00.00 uur Rootz: Sunday Sun
01.45 uur Rootz: Yorick van Norden