Indo-rock mooi jong gebleven met de Crazy Rockers

Oer-rock’n’roll met gouden Earring-randje in een dampend vol Paard

Lilianne Laan | Foto's: Markéta Tichavská ,

Het moet de droom zijn van elke rockartiest: op je zeventigste nog volle zalen trekken met de muziek waar je van houdt. De Crazy Rockers maakten het waar: zij wisten de kleine zaal van het Paard van Troje stampvol te krijgen op vrijdagavond 11 oktober. Dat resulteerde in een marathonsessie indo-rock met zowel op het podium als in het publiek de mensen die de rock’n’roll uitgevonden hebben. En een beetje hulp van de halve Golden Earring.

Indo-rock: het zal bij de nieuwste generatie muziekliefhebbers niet direct een belletje doen rinkelen, maar het is één van de pijlers waar Beatstad Den Haag op gebouwd is. Bekende namen zijn The Blue Diamonds, de Tielman Brothers en natuurlijk The Crazy Rockers uit Den Haag. Ze coverden de meest geliefde r’n’r-hits uit de VS en stonden bekend om hun live shows waar fanatiek bij gedanst werd. De zaal is vanavond afgeladen vol om de mannen weer aan het werk te zien, want dit is levende Haagse muziekgeschiedenis: inmiddels vijftig jaar geleden deden zij de condens van het dak druppelen in danstent 'La Gaité' aan de Grote Markt. De bezetting heeft door de tijd heen gewisseld maar vanavond zien we oer-Crazy Rockers Eddy Chatelin (gitaar en zang), Woody Brunings (semi-akoestisch gitaar en zang) en drummer Boy Brostowski, geflankeerd door Louis Drabe op bas en solo-gitarist Chris Latul.

 

Bij indo-rock staan gitaren op de voorgrond, we tellen ook vanavond niet één of twee, maar drie gitaren in de basis, en dan hebben we de bas nog niet eens meegeteld. In surfy instrumentale opener ‘Giddy Up’ horen we meteen waarom dat werkt - wat een warm en vol geluid. Instrumentale nummers worden afgewisseld met zang, door beurtelings Eddy C. die de rauwere nummers vertolkt, en Woody Brunings die de crooners voor zijn rekening neemt. Crazy moves zien we niet op het podium, maar verder is er niks roestigs aan het optreden. Soepel rollen de rock’n’rollklassiekers eruit, met suave solo’s van Eddy C. en Chris Latul die zijn Fender jaguar up-tempo sprintjes laat trekken.  

We horen ‘Stuck in the middle with you’ voorbijkomen, ‘Al Capone’, ‘Flor de la lune’ en vooral veel Elvis: ‘Peggy Sue’, ‘Bossanova’, ‘Good rockin’ Tonight’. Het is oer-rock’n’roll, geniaal in zijn eenvoud. In de zaal wordt inmiddels gedanst en de temperatuur stijgt. Brunings krijgt het warm: “Zet de airco eens aan!” en de zeventigjarige Eddy C. neemt zijn oude makker voortdurend in de maling. “Wil er iemand alvast een ambulance bellen? Tachtig jaar he!” sneert hij over Woody Brunings (75). Zo houden ze elkaar op de been, want het uithoudingsvermogen van deze band is fenomenaal: na wat voor een andere band al een volledige set zou zijn, wordt gepauzeerd om te vervolgen met gewoon nog zo’n volledige set. Een speelconditie als deze krijg je waarschijnlijk alleen door een zomer lang elke avond een uitverkochte Scheveningse Sheherazade van vroeg tot sluit aan het dansen te houden.

De tweede set start met ‘You’ve lost that lovin’ feeling’ waarna een verdacht lekker bluesriffje de zaal opschudt. Daar zijn ze: special guests Rinus Gerritsen en George Kooymans van The Golden Earring. Er zijn nu zes gitaren te horen en er gaat een tandje bij in tempo en adrenaline, een welkome energiestoot in de set. Naar het einde toe wordt uitgebreid gesoleerd, vooral de groovy bas van Gerritsen trekt de aandacht. De Crazy Rockers weten van geen ophouden en toch heeft het publiek nog genoeg energie om een toegift te vragen: als afsluiter gooien de Rockers er nog een Elvis-medley tegenaan. Crazy.