Donderdag stemming Spuiforum in gemeenteraad

Meerderheid PvdA voor nieuwbouw

Redactie 3voor12 Den Haag ,

De Haagse gemeenteraad stemt donderdag 31 oktober over de eventuele bouw van het Spuiforum, het nieuwe onderkomen voor het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Na onderzoek naar het alternatief van renovatie van de bestaande theaters besloot het college in september al de bouw van het Spuiforum door te willen zetten omdat nieuwbouw “goedkoper en rendabeler” dan renovatie zou zijn. Het laatste woord is aan de gemeenteraad.

Tijdens een maandagavond in Theater de Vaillant gehouden ledenvergadering van de PvdA heeft de achterban van de Haagse fractie in meerderheid voor de bouw van het Spuiforum gestemd. Veel aanwezigen waren bang dat doorgang van het Spuiforum de partij veel stemmen zal gaan kosten tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen, maar dat argument werd door wethouder Marnix Norder verworpen. “Wij zijn altijd de partij van voorwaarts geweest en nooit een partij van bange mensen.” Binnen de PvdA-fractie heerste nog veel verdeeldheid over het Spuiforum, maar met een meerderheid van de leden voor het Spuiforum is de weg vrij voor de PvdA om donderdag in de gemeenteraad voor te stemmen.
 
Ondertussen blijft er veel tegenstand bestaan over de plannen van het Spuiforum en is men sceptisch over de begrote kosten voor de nieuwbouw. Na bouwkostenbureau BBN stelt nu ook het bouwexpertisebureau Ontwikkelingsmaatschappij voor Publiek-Private Samenwerking (OPPS) dat het Spuiforum veel duurder wordt dan de 181 miljoen die begroot is. Volgens OPPS past het Spuiforum in een lange traditie van oneerlijk begroten om politieke redenen. “Bestuurders en beslissers hebben elkaar in de houdgreep. Ze zijn gewend zich te laten leiden door ambities en stellen zaken daarom te positief voor. Ik vind dat Den Haag zich los moet maken uit die houdgreep en open kaart moet spelen”, aldus Edward van Schaik van OPPS in AD Haagsche Courant.