Vette funkshow met Joseph Bowie (Defunkt) en Saskia Laroo

ProJazz avond in het Paardcafé

Jan Piet Hartman ,

De Amerikaanse funklegende en trombonist Joseph (Joe) Bowie, bekend van de band Defunkt, stond woensdag 20 november samen met de Nederlandse trompettiste Saskia Laroo op het podium van het Paardcafé. Warren Byrd (toetsen, Amerika), Daniel Gueli (bas, Italië) en Sin Banovic (drums, Kroatië) maakten de bezetting compleet. De verwachtingen waren hooggespannen, maar om maar gelijk met de deur in huis te vallen: die verwachtingen zijn op verpletterende wijze overtroffen.

Als laatste in een serie van drie woensdagavonden in het Paardcafé had de jonge stichting ProJazz een pure funkuitsmijter bedacht. Zoals Saskia Laroo al bij opkomst naar het publiek roept: “Willen jullie funk? Jullie krijgen keiharde funk vanavond.” Het optreden begint vervolgens met twee nummers van de Saskia Laroo band waarbij de dame en heren musici gelijk al de nodige solo’s weggeven om het publiek op te warmen. Het zelfgeschreven nummer ‘John Coltrane’ wordt in een heftige funkuitvoering neergezet. Hierna is het tijd voor de hoofdgast van de avond; Joe Bowie. In de jaren ’80 mixte hij reeds ska, punk en jazz, een cross-over man pur sang dus. De opzwepende muziek doet zijn werk. Het publiek danst en springt er op los. De band van Saskia Laroo heeft sinds begin dit jaar ook verschillende vocalisten in de bezetting. MC Complex baant zich vanuit het publiek een weg naar voren, gevolgd door een tweetal collega’s. In een wervelend optreden met inmiddels acht man op het kleine podium wordt het feest nog wat groter gemaakt.

Na een korte pauze is er eenzelfde soort opbouw. Saskia Laroo speelt eerst twee nummers met haar band waarna Joe Bowie het podium weer opklimt. Ondanks zijn 60 jaar spat de energie er vanaf. Zingend, dansend en trombonespelend zet hij het Paardcafé verder op zijn kop. Na een aantal nummers, afwisselend Defunkt nummers, nummers van Saskia en nieuwer materiaal, komen de rappers (nu aangevuld tot vier) het feestje compleet maken. Funk, hiphop en soul wisselen elkaar in sneltreinvaart af en wordt er vakkundig naar een climax toegewerkt. Het optreden kent weinig rustpunten en zweept het publiek steeds verder op. Joe Bowie en Saskia Laroo gaan de komende tijd verder het land in en we kunnen het zeker aanraden om een concert van deze twee te bezoeken.