Veel publiek bij ondergrondse EP-presentatie JARA

Jazzy singer-songwriter maakt indruk op unieke locatie

Ramon Keyzer ,

Sinds enkele weken is Den Haag een prachtige en unieke club rijker: HOOP. Gelegen onder het centrum van Den Haag nabij de Grote Kerk. Sinds enkele maanden duikt ook de naam Jara Holdert steeds vaker op in het Haagse popcircuit. Op vrijdag 22 november presenteerde JARA haar EP ‘Sky Collector’ in één van de keldergewelven van HOOP. 3voor12 Den Haag was daar uiteraard bij.

Vlakbij de Grote Kerk kun je met een trappetje onder "De Snoeptrommel" komen. In de verte hoor je een bandje spelen. Helemaal achteraan blijkt één van de keldergewelven volledig gevuld te zijn met muisstil publiek. Aandacht luisterend naar Jara en haar band. Een prachtige locatie met een kromming zoals in veel oude keldergewelven, en sfeervol verlicht  en aangekleed met rode lappen om de akoestiek te verbeteren.
 
Jara Holdert en band gaan sinds kort door het leven als JARA. En vandaag presenteert de band zijn EP ‘Sky Collector’. Een mooi vormgegeven kartonnen openklapbaar hoesje met daarin vijf liedjes op cd. De knusse kelder is voorzien van stoeltjes en de voorste rijen publiek zitten op de grond. Het is zo vol dat de laatkomers zich met moeite een weg naar binnen moeten worstelen om nog achteraan te kunnen staan.
 
De sympathieke Jara is het middelpunt van deze avond en wordt begeleid door drie muzikanten. Jimmi Hueting op drums en achtergrondzang, Giovanni Bermudez op contrabas en achtergrondzang en het nieuwe bandlid Sjoerd Krul op gitaar. Zelf speelt Jara akoestisch gitaar en ukelele. Samen maken zij jazzy popliedjes met folkinvloeden. Mooie, persoonlijke, warme, verhalende liedjes. Zoals 'Sleep a little longer' dat zij schreef voor haar opa van 97 die steeds een beetje langer slaapt "till the big sleep comes". Na een aantal liedjes wordt titeltrack 'Sky collector' aangekondigd. Daarna volgt het officiële moment waarop het allereerste exemplaar van de EP wordt overhandigd aan vriendin van de band Janicka.
 
De veelal dromerige liedjes zitten stuk voor stuk erg goed in elkaar en doen bij vlagen denken aan Rachel Sermanni, Laura Marling en Feist maar dan geregeld overgoten met een vleugje jazz. Het dromerige wordt goed afgewisseld met het wat meer uptempo werk. Meest opvallend is de loepzuivere stem van Jara die perfect klinkt in het warme zaaltje. Indrukwekkend is ook de ingetogen samenzang met drummer Jimmi Hueting. Een enkele keer gaat dat fout en klinkt de achtergrondzang een stuk luider dan die van Jara. Buiten dat weet JARA echter een zeer goed optreden te geven. Alle liedjes van de EP komen voorbij waarbij de titeltrack en het zeer jazzy 'Spare me the news' de prijsnummers zijn.
 
Na ruim een uur sluit de band af met het poppy en makkelijk in het gehoor liggende 'Please come home', dat verrassend genoeg niet op de EP staat. Nog één keer horen we de loepzuivere stem van Jara aangevuld met de warme wat hese klanken van drummer Jimi. Voor iedereen die dit verbluffende optreden heeft moeten missen is er nog een herkansing. Op donderdag 28 november presenteert JARA haar EP aan het Amsterdamse publiek in ROEST.