REWIRE Festival 2013 getipt

Welke acts mag je niet missen?

Remco van der Ham ,

De derde editie van het REWIRE Festival vindt dit weekend plaats rondom de Prinsegracht in Den Haag. Op vrijdag 8 en zaterdag 9 november is er onder andere in Paard van Troje een uitgebreid programma met vooral nieuwe muziek, veelal onbekend voor het grote publiek. Om je toch een beetje op weg te helpen, of het misschien wel nóg moeilijker te maken, vroegen we een aantal kenners van TodaysArt, Antilounge, State-X New Forms, DJ Broadcast en BeatLab welke acts je absoluut niet mag missen.

Na twee edities neemt het festival afscheid van het gebied rondom de Energiecentrale aan de De Constant Rebecquestraat en vindt het dit jaar plaats op verschillende locaties rondom de Prinsegracht, waaronder Paard van Troje. “Even slikken was dat wel, toen ik ontdekte dat het dit jaar 'gewoon' in het Paard van Troje zou plaatsvinden. Daarmee dreigt het spannendste Haagse muziekfestival van de afgelopen jaren toch een deel van haar charme te verliezen”, aldus René Passet (verslaggever DJ Broadcast, Oor). “Maar laat ik niet te snel oordelen. Het muziek- en kunstprogramma zit geramd. Ook dit jaar weer. In meerdere opzichten is Rewire het brutale en kleinere zusje van TodaysArt, al zullen beide organisaties nu hevig nee schudden. Waar TodaysArt dit jaar echter serieus kijkende kerels het muziekprogramma liet domineren, struikel je komend weekend over vrouwelijke artiesten. Stemkunstenares Holly Herdon, lofi-lady Julia Holter en laagjesbouwer Lucrecia Dalt komen allemaal naar Den Haag.”

We vroegen een vijftal kenners om elk drie tips van het festivalprogramma aan te geven, maar dit bleek voor ieder van hen een onmogelijke taak. Tim Terpstra (project manager en curator bij TodaysArt): “REWIRE is een van die festivals waar je juist het avontuur en het onontdekte op moet zoeken. Ook zijn er veel verschillende genres te vinden op het festival, wat het voor mij als iemand met een multidisciplinaire smaak al helemaal onmogelijk maakt drie artiesten te kiezen uit een muziekprogramma van ruim dertig artiesten.” Henk Koolen (programmeur Paard van Troje en State-X New Forms): “Ik focus me bij festivals eigenlijk nooit zo graag op individuele acts, maar vind ik het totale pallet veel belangrijker. Ik ben echt een zalenhopper, waarbij ik van alle acts een representatief kwartiertje probeer mee te pikken. Nu maar hopen dat het niet te hard regent, want de locaties liggen weliswaar dicht bij elkaar, maar volgens mij net ver genoeg uit elkaar om een nat pak te halen.”

Gelukkig weten we iedereen toch over te halen met een aantal namen te komen. Koolen: “Voor wie ik het dan toch over heb om mijn onderbroek 's avonds thuis uit te wringen? Dan kies ik voor de intrigerende soundscapes van Holly Herndon, de droommuziek van Julia Holter en de avant-techno van Nathan Fake. Verder ben ik benieuwd naar de diverse samenwerkingen (Food & Fennesz, Nils Petter Molvaer & Moritz von Oswald en Villalobos & Loderbauer) op vrijdag omdat daar het meeste risico aan hangt: dat kan ofwel briljant ofwel vreselijk saai worden.” Ook Martijn Verlinden (Antilounge, BeatLab) weet ons een aantal acts aan te raden. “Loyu is een Haags duo waar we trots op mogen zijn. Ooit ontstaan op Plein Open waar Clipslice, de ene helft van Loyu, een gastzangeres meenam waarmee hij uiteindelijk Loyu vormde. Verder ben ik grote fan van Lone en Space Dimention Controller en ook dBridge vind ik er uitspringen. Hij zat vroeger in Bad Company en is de uitvinder van de 'autonomic' sound. Dat is space drum ’n bass. Heel erg gestileerd en dan meestal half beat. Als je wat meer 'dance' wilt ontdekken, ga dan sowieso naar Modeselektor en Villalobos.

Robert Bregten (promotor BeatLab en drummer Organisms) kijkt vooral uit naar ICEAGE. “Ga ik helemaal naar het Best Kept Secret Festival om ze te checken, wordt het gecanceld! Gelukkig krijg ik een herkansing op REWIRE. Een dosis no wave punkherrie met gevoelige momenten. Want daar houd ik van, gevoelige momenten...” Als promotor van BeatLab gaat hij natuurlijk ook voor de beats op het festival, onder andere met Baths en Kelpe. “Baths verbaasde mij met zijn plaat uit 2010, ‘Cerulean’, een hybride van dikke beats en mooie liedjes waar af en toe de 'één' lastig te vinden is. Zijn nieuwe werk lijkt wat consistenter en wellicht wat netter. Ik ben benieuwd hoe dit live gaat uitpakken. Kelpe ken ik al een tijdje. Ik ben vooral benieuwd of er analoge elementen, zoals een drummer, in zijn set voor gaan komen. Ik weet in ieder geval dat deze man mij in hogere sferen gaat brengen.”
 
René Passet heeft Stellar OM Source bovenaan zijn lijstje staan. “Vroeger maakte ze muziek om bij te zweven, maar haar nieuwste album ‘Joy One Mile’ werd geproduceerd door het Duitse dansvloerwonder Kassem Mosse, die de Française het geheim van goede clubmuziek bijbracht. Ik zag haar laatst in Berlijn en het was fantastisch. Diep, hard en ontzettend dansbaar. Op zaterdag mag je Traxx niet missen. Noem hem geen dj, want dan wordt de excentrieke Amerikaan boos. Maar jongens, wat heeft deze producer uit Chicago fantastische, duistere dansplaten in zijn koffer zitten.”
 

De meeste moeite om het bij drie acts te houden, had Tim Terpstra. “Ik heb ervoor gekozen om per locatie een aantal acts aan te raden. Allereerst zullen er op de vrijdag- en zaterdagavond bijzondere en subtiele optredens plaatsvinden in de Teresia van Avilakerk, een prachtige en door velen nog onontdekte locatie. Ik kijk erg uit naar Nils Petter Molvaer & Moritz von Oswald, Lucrecia Dalt, Julia Holter en Ricardo Villalobos & Max Loderbauer. Ook het Paard Van Troje zit volgepropt met fijne artiesten. Holly Herndon zag ik onlangs op het Insomnia Festival in Noorwegen een waanzinnig optreden geven en ik heb hoge verwachtingen van acts als The KVB en James Ferraro. Voor een flinke portie bass, beats, house en techno zal ik heen en weer rennen van de grote naar de kleine zaal waar onder meer Traxx, Nathan Fake, Baths, Kelpe, Cloud Boat en Lone zullen spelen. Het is voor mij persoonlijk heel tof om na optredens op TodaysArt Modeselektor + Pfadfinderei, Space Dimension Controller en Stellar OM Source terug naar Den Haag te zien komen, nu heb ik alle tijd om er vol van te genieten. De lokale talenten (Still Serious Nic, 751 en Loyu) zullen zonder twijfel zeer waardevolle bijdragen gaan leveren aan een waanzinnig weekend. Tot slot zal ik regelmatig de Prinsegracht oversteken voor een bezoek aan Prinsegracht 27 (ook wel het voormalige Koorenhuis) om Møster, Valgeir Sigurðsson, Food & Fennesz, Lumosikea en Moon Ate The Dark te aanschouwen. Oh, en vergeet uiteraard niet naar GEMAK te lopen voor de Momentum tentoonstelling.”