Kern Koppen presenteert EP ‘Herfst Blad’ in warm bad van liefde

Sfeer kleine zaal Paard van Troje voelt als verjaardagsfeestje

Niels van den Bergh | Foto's: Wouter Vellekoop ,

Via Ongetemd brengt Kern Koppen dit jaar vier seizoensgebonden EP’s uit. In mei werd dit ambitieuze project afgetrapt met de release van ‘Lente Koorts’ en in september was ‘Zomer Fruit’ aan de beurt. Vrijdagavond 22 november presenteerden de heren in Paard van Troje met de release van ‘Herfst Blad’ het derde deel van dit vierluik. Tot slot wordt ‘Winter Slaap’ in het desbetreffende jaargetijde verwacht.

Na het winnen van de Haagse Pop Prijs en de verkiezing tot 3FM Serious Talent begint het Vier Seizoenenproject van Kern Koppen al redelijk zijn vruchten af te werpen. Dat de verwachtingen rondom de derde EP hierdoor niet minder zijn geworden, getuigt het feit dat de foyer voor aanvang al behoorlijk is gevuld. Familieleden, vrienden, bekenden, collega-artiesten en natuurlijk de fans moeten nog wel even geduld hebben, want het optreden begint een uurtje later dan gepland. Nadat de aanwezigen door een dj muzikaal in de juiste stemming zijn gebracht neemt Guus van der Steen op een kleine verhoging het woord. Als een feestvarken op z’n eigen verjaardag krijgt de rapper met een cynisch betoog over een dramatisch verlopen relatie iedereen aan het lachen. Mocht Guus ooit willen stoppen met muziek dan kan er altijd nog worden gekozen voor carrière als cabaretier.

Als een schaapsherder die zijn kudde leidt, zo dirigeert de frontman vervolgens de bezoekers richting de kleine zaal waar de release van ‘Herfst Blad’ zal plaatsvinden. Bij binnenkomst lijkt het echter of de winter middels de airconditioning al zijn intrede heeft gedaan. Gelukkig staat de band al op het podium enthousiast ‘Open dak’ van de voorgaande EP te spelen en werkt dit direct door op het publiek. Stilstaan en kou lijden is geen optie meer. “Zoals de bomen de blaadjes loslaten, zo hebben wij ook wat moeten loslaten”, spreekt Frank van der Steen vervolgens het publiek toe. Dat het leven pieken en dalen kent hoeft de mannen van Kern Koppen niet meer te worden verteld. Naast de geboorte van Franks zoontje en het muzikale succes heeft de band afscheid moeten nemen van een aantal bandleden. Hierdoor kon onder andere het optreden op 10-jarig jubileumfeest van 3voor12 Den Haag helaas niet door gaan. Inmiddels heeft de band er wel weer een nieuwe drummer bijgekregen, en niet de minste. Satindra Kalpoe stond al bekend als voormalig drummer van Anouk en zit sinds 2009 bij Jam de la Crème als sessieleider.

De setlist bestaat vanavond uit een mix van het album ‘Eén’ en de drie recente EP’s. Zo komen onder andere ‘Me eigen’, ‘Ik weet niet wat je wilt van me’ en ‘Licht inval’ voorbij. Uiteraard worden alle nummers van ‘Herfst Blad’ gespeeld en voor ‘Craquelé’ wordt zelfs rapper Typhoon het podium opgeroepen voor een gastoptreden. Gedrieën geven de rappers, gesteund door Tom Giles en de rest van de band, alles wat ze kunnen en overtuigen zo de zaal met een indrukwekkende performance. Andere hoogtepunten van de avond zijn de twee hits ‘Ruimte weer’ en ‘Vliegen zonder vleugels’. Het publiek springt, zwaait en zingt. De broers Van der Steen staan elkaar omarmend verwonderd naar de zaal te kijken en laten weten dat de liefde geheel wederzijds is. Als afsluitende climax wordt de onvoorbereide cover van Yellow Claw’s ‘Shotgun’ net zo verbluffend gespeeld als tijdens de radio-uitzending van Giel Beelen.
 
Het sfeervolle optreden er binnen no-time op. De heren bedanken iedereen en geven aan dat ze, na een drankje, uitgebreid de tijd zullen nemen voor de fans bij het kraampje in de foyer. Voor de echte diehards volgt er later op de avond nog een afterparty in café Rootz. De EP ‘Herfst Blad’ is, evenals ‘Lente Koorts’ en ‘Zomer Fruit’,  online op vinyl te bestellen of te downloaden via iTunes.