Zesde en wellicht laatste editie van het NK Grunten

Jury uit waardering voor bijzondere techniek

Sabrina Istha | Foto’s: Nike Liscaljet ,

Zaterdagavond was Bazart het toneel voor de zesde editie van het NK Grunten. Dertien deelnemers, waaronder twee vrouwen, streden om de felbegeerde Bloedbokaal. Ze kregen twee kansen om de jury te overtuigen van hun grunttalent, a capella en met muzikale begeleiding. De titel ‘Grunter van het jaar’ ging naar Mike van den Heuvel, die deze titel misschien nooit meer hoeft te verdedigen. Bazart moet sluiten en hierdoor gaat dit bijzondere kampioenschap een onzekere toekomst tegemoet.

In de eerste ronde krijgen de deelnemers één minuut de tijd om a capella in de microfoon te schreeuwen. Sommigen hebben voor een cover gekozen, anderen laten iets van eigen werk horen. En dan zijn er nog degenen die zich niet hebben voorbereid en ter plekke iets verzinnen. Iedereen krijgt applaus, ook al komen er krijsende, trommelvliesdoorborende klanken voorbij.
 
De pauze wordt opgevuld met een optreden van Face Meets Concrete, een Haagse coverband die klassiekers uit het metalgenre ten gehore brengt. Gewapend met rookmachine, strakgespeelde nummers en een berg energie krijgen de bandleden het publiek in beweging. Zelfs een aantal deelnemers bevindt zich headbangend voor het podium. Een goede opwarmer voor de rest van de avond.
 
De heren van Face Meets Concrete verzorgen tevens de muzikale begeleiding tijdens de tweede ronde. De deelnemers kunnen hiervoor kiezen uit een vijftal nummers: ‘Domination’ (Pantera), ‘South of heaven’ (Slayer), ‘Refuse/Resist’ (Sepultura), ‘Final thoughts’ (Obituary) en ‘Deathhammer’ (Asphyx). Blijkbaar waren er geen vijf opties nodig geweest, want de keuze is vooral op Sepultura en Asphyx gevallen. 
 
Cheryl, een van de vrouwelijke grunters, is de enige die een bewerking van ‘Domination’ laat horen. De kleine, tengere dame stoot indrukwekkende keelklanken uit en de zaal is duidelijk onder de indruk. Toch heeft ze geen hoge verwachtingen van vanavond: “Dit is echt een mannenwereld en ik kan niet opboksen tegen die mannen. Het is gewoon heel leuk om mee te doen.”
 
Na de tweede ronde loopt de zaal een beetje leeg. In de rookruimte staan deelnemers gemoedelijk in groepjes te kletsen. Ondertussen is de jury, bestaande uit Diederik Marsman (programmeur van de Flatertheek), Randy Meinderts (NOCX, winnaar 2008), Martijn Korremans (redacteur/journalist bij Zware Metalen) en Harry van Breda (I CHAOS), in overleg. Ze let onder andere op techniek, overtuigingskracht en bereik. Volgens jurylid Martijn zijn de mannen het vrij snel met elkaar eens, alleen over de derde plaats wordt even getwijfeld.
 
Die derde plaats is uiteindelijk gewonnen door Gerco Spijkerman uit Almelo, met boven zich Yannick Coolen (winnaar van de vierde editie) op de tweede plaats. De titel Nederlands Kampioen Grunten gaat dit jaar naar Mike van den Heuvel. De bescheiden grunter heeft zich niet veel beziggehouden met de uitslag: “Ik heb een andere techniek dan de rest, namelijk ‘inhale grunten’. De een vindt dat bijzonder, de ander vindt het helemaal niks. Je weet nooit hoe de jury erover denkt.” Met een grote grijns neemt hij de Bloedbokaal en bijbehorende prijzen in ontvangst.
 
Inmiddels begint de Bazart vol te lopen met verse bezoekers. Zij komen voor het optreden van I CHAOS, dat de avond op een geweldige manier afsluit. Zanger Harry maakt nog even duidelijk hoe een goede grunt hoort te klinken. Hoogtepunt is het alternatieve (death metal) koningslied  ‘Een kroon voor de leeuw’, waarbij winnaar Mike het tweede couplet voor zijn rekening neemt. Zijn avond kan niet meer stuk.