Barry Hay: “Ik mocht ooit achterop een Harley met 140 door het Zuiderpark”

Earring-zanger met nieuwe band Flying V Formation op Parkpop

Judith Laanen ,

Attentie, attentie: kunnen alle Hagenezen zich vervoegen naar het Zuiderpark? Daar staat op de aankomende editie van Parkpop de ons aller bekende Barry “Golden Earring” Hay. Laat die gouden oorbellen maar thuis, maar neem vooral je tienerdochters mee, want met zijn nieuwe band The Flying V Formation zal Hay ongetwijfeld een nieuwe schare fans achter zich weten te krijgen. Oude Earringnummers in een nieuw jasje en nieuw werk gespeeld door vers bloed uit nieuwe bands, dat is het idee. 3voor12 Den Haag sprak Hay: “Ze wilden die nummers zelf heel graag spelen, maar hadden er wel een mening over.”

Barry Hay heeft een nieuwe band: Flying V Formation. Jonge honden die muziek van de Earring in een nieuw jasje steken, maar ook covers én eigen werk spelen. “Het was een idee van Edwin Jansen om in de zomer wat festivals te spelen met jonge mensen van het conservatorium”, vertelt Hay op een koude winterdag in januari. Het formatieproces ging dankzij Hays dochter Bella, die aan het Amsterdamse conservatorium studeert, vrij snel. Zij introduceerde de drummer, Daim de Rijke. Dennis van Leeuwen van Kane suggereerde zanger en gitarist Pablo van de Poel van DeWolff. “Ik dacht: als het na één repetitie niks is, stoppen we ermee en anders gaan we door. Maar het was geweldig, en dus gaan we door.” Toetsenisten Jan Kooyman en Huub van Loon maken de band compleet.
 
De eerste live shows zijn al gedaan, daarvan was hun optreden op het veertigjarig jubileum van het Paard van Troje er eentje in de categorie ‘thuiswedstrijd’. De band speelde in oktober vorig jaar de grote zaal plat. De tweede echte Haagse vuurdoop is voor Hay natuurlijk ook een thuiswedstrijd, want dat is Parkpop, het festival waar hij al twee keer eerder met de Earring speelde (1989 en 1995).
 
“Earringnummers spelen? Deal, maar dan wel met onze input!”
Het repertoire bestaat dus ook uit Earring-hits zoals ‘Radar love’ en ‘Twilight zone’. De nieuwe aanwas wilde die nummers zelf ook graag spelen, maar daar hadden ze wel een mening over. Hay: “Huub zei over ‘Radar love’: ‘dat intro is wel wat uitgekauwd’, en ik zei ‘je hebt helemaal gelijk, weg ermee, gewoon beginnen.’ Maar Pablo zei ‘ik wil dat intro wel erin!’ Toen kwam een Salomonsoordeel: speel jij het dan alleen, maar dan wel als Jimmy Hendrix’ ‘Star Spangled Banner’ op Woodstock. Pablo begon toen meteen op dingen te trappen en speelde dat intro en het was fantastisch! Als je dat hoort is het wel een beetje schrikken, maar toch heel verrassend”, lacht Hay tevreden.
 
Trekvogels en gitaren
De naam van de band, Flying V Formation, ontleende Hay aan de bekende V-formatie waarin vogels vliegen.  “Eén van de mooiste natuurverschijnselen die ik ooit gezien heb. De naam intrigeerde me ook. En het gaat daarbij ook om de samenwerking, het heeft iets militairs, iets straks.” En de Flying V is natuurlijk ook een gitaar, van Gibson welteverstaan. “Die hebben we ook gelijk gekocht, Pablo bespeelt die. Hij wilde trouwens altijd al een Flying V hebben.”
 
Geen bassist, wel jonkies
De band heeft geen bassist. Een bewuste keuze, legt Hay uit. “In songs uit de eighties hoor je die elektronische keyboardbas. Het voordeel is dat het heel goed kan klinken op festivals. Het is een moddervet geluid en dat wilde ik graag.” Over de jonkies zegt Hay trots: “Ongelofelijk snel zijn ze. Ik hoef ze maar een demo te sturen en de volgende dag weten ze het al. Het is eigenlijk een bandje waar je theoretisch alles mee kunt uithalen.”
 
Met 140 op de motor door het Zuiderpark
Hay’s mooiste herinnering aan Parkpop is een ruige. “Jaren geleden hadden de Hell’s Angels nog een cordon daar. Ik kende toen een paar van die gasten. Die zijn nu allemaal dood. Tegen trams aan gereden of onder vrachtwagens gekomen... maar één van die jongens was toen ‘prospect’ en gaf mij een zetje, terwijl we behandeld werden als vorsten daar. Die jongen kreeg later waanzinnig op z’n flikker, haha. Later ben ik nog een rondje door het Zuiderpark gereden toen er nog mensen waren. Je had daar allemaal paden achter waar niks gebeurde. Daar gaat het nummer ‘Going to the run’ (1991) ook over, trouwens. Zat ik daar op een Harley met 140 door het Zuiderpark, onvergetelijk!”

Barry Hay Flying V Formation speelt op zondag 30 juni om 17.30 uur op de Jupiler Stage tijdens Parkpop in het Zuiderpark