No Comment wil gewoon spelen No Comment wil gewoon spelen

Westlandse rockband presenteert nieuwe EP

, Mandy van Leeuwen

No Comment wil gewoon spelen

Westlandse rockband presenteert nieuwe EP

Mandy van Leeuwen ,

No Comment is een oude bekende in de Haagse muziekscene. De band draait al zo’n tien jaar mee. In deze tijd hebben Roel, Patrick, Elvedin en Robert veel opgetreden in Den Haag en het Westland. Hier wisten ze de harten van de muziekliefhebbers zodanig te veroveren dat optredens op podia in andere delen van Nederland volgden. De band heeft dan ook een aardig lijstje opgebouwd met indrukwekkende momenten. Zo stond No Comment op Waterpop, in Bibelot en kwam het viertal op TMF. Hun vorige single zou zelfs net de playlist van Giel Beelen niet gehaald hebben. Het is een tijdje wat stil geweest rond No Comment, maar dit jaar zijn ze terug met een nieuwe EP.

Flip a coin
Op de nieuwe EP staan de nummers ‘Flip a coin’ en ‘Want it all’. Met de nieuwe nummers is No Comment verdergegaan met de ontwikkeling die het op de vorige EP heeft ingezet, zoals drummer Patrick beschrijft: “Op de vorige EP hebben we ervoor gekozen de sound echt helemaal een slag te geven en nu zijn we net weer een stapje verdergegaan eigenlijk.” Terwijl op het eerdere werk volgens zanger Roel veel gitaargeweld te horen was, geeft hij over ‘Flip a coin’ aan: “Het is weer een stuk opener.” De bandleden hebben weliswaar niet bewust in een bepaalde richting proberen te schrijven, maar hebben er bij ‘Flip a coin’ wel gericht voor gekozen de Amerikaanse sound achter zich te laten. Desondanks is het eigen geluid van No Comment nog wel degelijk te herkennen in de nummers. “Dus we hebben blijkbaar wel een identiteit”, concludeert Patrick. Er zijn dan ook wel elementen die de band erin heeft gehouden: “Er zit altijd een bepaalde formule in die herkenbaar is of makkelijk te onthouden, of meezingbaar. Er zit nu echt wel weer gewoon een commercieel iets in.” De zanger nuanceert dit wel een beetje: “Daarbij hebben we wel gezegd: laten we het in een iets stevigere hoek drukken op bepaalde momenten.”
 
Totstandkoming Flip a coin
Het nummer ‘Flip a coin’ bestond overigens al even. Het werd geboren uit een loopje. “Dat loopje was al zo stuwend, opzwepend. Dat gaf meteen zo’n drive,” laat Roel weten. Met dit nummer ging de band verder aan de slag. Het werd gecombineerd met live beelden, maar No Comment dacht er toch nog iets meer uit te kunnen halen. Uiteindelijk nam producer Michel van der Zanden het nummer verder onder handen. “Wat hij gedaan heeft, is het nummer meer karakter geven, keuzes maken die je zelf niet wilt, omdat je vier meningen hebt. Hij zegt: ‘nee, we gáán het zo doen,” legt Roel uit. Patrick verklaart verder: “Eigenlijk maar hele kleine veranderingetjes waardoor het nummer veel beter werd.” Om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden, werd ervoor gekozen om naast ‘Flip a coin’ nog maar één extra nummer voor de EP op te nemen. “We hopen dat we met die twee nummers in ieder geval onszelf genoeg kunnen laten horen en dat er mensen enthousiast van worden. En dat versterken we dan visueel met een clip. Mensen willen ook graag zien: welk gezicht hoort er nou bij dat bandje.”
 
Kracht van live spelen
Hoewel de bandleden tevreden zijn over het eindresultaat, geven ze eerlijk aan dat de EP het niet haalt bij een live optreden. “Onze kracht is echt het podium. Daar komen we eigenlijk pas tot ons recht,” vertelt Patrick oprecht. “Het beste wat wij uit onszelf kunnen halen, is op het podium en niet op de cd.” Roel beaamt dit en voegt eraan toe: “Ik weet niet wat dat is, maar zodra wij op het podium staan, dan gebeurt er iets.” De bandleden hebben zelf zoveel plezier in het optreden dat ze het publiek meeslepen in de lol die zij zelf ervaren. “Wij geven zóveel energie, wat ook echt onze kracht is en waar we het publiek mee los krijgen,” verklaart Roel verder. Voor deze optredens hebben ze gewerkt aan een compleet nieuwe set.
 
Weinig optredens
Het enthousiasme van de heren van No Comment wekt nieuwsgierigheid op naar hun optredens. Dit blijkt echter gevoelig te liggen: de boekingen blijven nog wat uit en veel optredens zijn er de laatste tijd niet. De bandleden hebben hier meerdere mogelijke verklaringen voor. De moeilijke tijd in de culturele sector speelt volgens de heren ongetwijfeld mee. Ook het soort muziek dat No Comment maakt wordt echter aangegeven als een mogelijk tegenwerkende factor: “We zijn een beetje mainstreamachtig. We zijn voor de radio soms net te hard, maar voor de festivals vinden ze ons weer net te soft.” Met de nieuwe nummers denkt Patrick echter dat dit minder van toepassing is: “Ik denk dat dit met de muziek die we nu maken misschien iets anders is: ik denk dat we een goede festivalband zijn. Op het podium zijn we echt beesten.” Dat het in hun beginperiode makkelijker was om aan optredens te komen, schrijven de bandleden toe aan de ‘gunfactor’, waar ze als jonge ventjes mee te maken hadden. “Mensen vinden dat kicken om zoveel energie van nog zulke jonge gasten te zien afkomen. Ga je terugluisteren of het perfect was, dan zijn we nu tien keer beter.”
 
De mannen van No Comment laten duidelijk merken het jammer te vinden dat ze de laatste tijd nauwelijks de kans hebben hun spetterende podiumpresentatie aan het publiek te tonen. “Als je niet optreedt, dan ben je dus nummers voor jezelf aan het schrijven,” legt Patrick de situatie uit. Roel verklaart dit nader: “Kijk, het mooiste is als je muziek over kan brengen aan andere mensen.” Hij maakt het concreet met een voorbeeld: “Je kan een Ferrari in de garage hebben staan, maar als je er nooit in mag rijden bij wijze van spreken, dan is er niks aan.” Patrick voelt de analogie feilloos aan en voegt toe: “Dat is hetzelfde als dat je een mooie vrouw hebt, en je mag er nooit aanzitten.” En de eerdergenoemde lol die de bandleden onderling maken, komt direct tot leven. Nu nog op het podium: “We willen graag spelen en we hoeven er echt niet de hoofdprijs voor te hebben. We willen gewoon spelen. Al zeg je reiskosten en drank voor de avond, nou prima. We willen gewoon spelen.” 
 
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag