Friends of the Family: op weg om Nederland te veroveren?

Folkcollectief zaterdag op 31e Club 3voor12 Den Haag

Jelle Imbos | Foto's: Kasper van Steveninck ,

In het centrum van Schiedam staat een oude school. Deze school is het creatieve centrum van een groep jonge, enthousiaste muzikanten. Bij aankomst komen de banjoklanken je al tegemoet. Overal lijkt muziek vandaan te komen. De gemeenschappelijke ruimte is bezaaid met instrumenten. In deze school woont Gijs, de frontman van Friends of the Family. Het folkcollectief is bezig de harten van steeds meer mensen te veroveren.

In 2011 krijgen Gijs en Koen het aanbod om elke week in een café in Rotterdam te jammen. “Wij kregen de vrije hand en mochten zelf bepalen wat we wilden spelen.” Het duo noemde zich Out of the Blue en speelde een repertoire van covers en eigen werk. “De avonden werden al snel een open jamsessie waar steeds meer muzikanten op af kwamen”, aldus Gijs. Zo leerden de mannen Ramón, Camiel, Pascal en Alex kennen en ontstond een jamcollectief dat langzamerhand in steeds meer kroegen in Rotterdam ging spelen. Er vormde zich een hechte groep waar het plezier en de gezamenlijk liefde voor muziek de bindende factor werd. Al snel kwam het idee om de avonden af te gaan sluiten met een gezamenlijk nummer, waarbij iedereen welkom was om mee te doen.

Via Alex werd een eerste optreden geregeld, Skatejam Delft, in september 2012. Er was echter een probleem: iedereen speelde gitaar. Dus moest er een verdeling van instrumenten gemaakt worden. Gijs, Koen en Camiel bleven gitaar spelen, Ramón pakte de banjo op, Pascal de basgitaar en Alex ging zich specialiseren in het spelen van mandoline en fluit. Bij toeval kwam Gijs midden in de nacht Arthur tegen. Arthur: “Ik was op zoek naar een band en zag iemand met een gitaar lopen. Dat was Gijs en we hebben tot in de vroege ochtend in het park gejamd.” Arthur werd de toetsenist en via Arthur werd drummer Tijs gevonden. Friends of the Family is geboren.
 
De naam Friends of the Family komt voort uit de voorliefde om met veel mensen muziek te maken. De heren laten zich graag inspireren door andere muzikanten. De kern van acht personen wordt vaak aangevuld met gastmuzikanten en iedereen is welkom om mee te jammen. Er wordt ook actief de samenwerking gezocht met andere bands, zoals met The Cosmic Carnaval, Alaska en I am the Law. Zo helpen ze elkaar aan optredens en nieuwe, leuke plekken om te spelen. Allemaal zijn ze vrienden van de familie.
 
Muziek maken met zoveel mensen lijkt moeilijk, maar dat is het niet voor de groep muzikanten. In principe is iedereen van de band een songwriter, maar de meeste ideeën voor liedjes komen van leadzanger Gijs. “Ik vind het belangrijk dat de teksten persoonlijk zijn, waardoor ik me helemaal kan geven tijdens het zingen van een nummer.” Soms zijn liedjes al bijna af wanneer de rest van de band ermee te maken krijgt. Camiel: “Het komt ook voor dat een lied ontstaat in de oefenruimte. Het proces van het schrijven duurt dan wat langer omdat iedereen zijn eigen inbreng heeft, maar als het af is, dan staat ook iedereen erachter.” Het blijkt echter moeilijker dan gedacht om de nummers goed te arrangeren. In het begin speelde iedereen gewoon zijn instrument en dat leek heel vet. Om de muziek echter niet te vol te laten klinken, moeten soms partijen weg gelaten worden. “Er gaat veel tijd in zitten om uit te denken wie wat gaat spelen. Daar neemt iedereen de tijd voor.” Tijd die er is: de mannen hebben namelijk allemaal volledig voor de muziek gekozen.
 
De liefde voor folkmuziek is de belangrijkste bindende factor voor Friends of the Family. Bands als Fleet Foxes, Mumford & Sons en Edward Sharpe & The Magnetic Zeros worden genoemd als grote inspiratiebronnen. De vergelijking met Mumford & Sons is al een paar keer gemaakt door de media, maar ook door enthousiaste mensen die na optredens naar ze toekomen. Ramón: “We worden al snel met Mumford & Sons vergeleken omdat we een banjo hebben, en omdat Gijs een rauwe mannenstem heeft.” Gijs: “Als we dan al Mumford & Sons zijn, dan zijn we Mumford & Sons in het kwadraat.” De vergelijking wordt echter wel als compliment gezien, het blijft toch een van de grootste bands van het moment.
 
De band is lekker aan de weg aan het timmeren met optredens in de SuperMarkt, Rotown en het Bevrijdingsfestival Den Haag. De meeste bands leggen een lange weg af voordat ze dit soort optredens in de wacht slepen. De vraag is: Wat is jullie geheim? “Ons geheim is een vaste groep fans, die naar onze optredens komen”. Hun mond op mond reclame zorgt ervoor dat steeds meer mensen enthousiast worden en de band vragen om op te komen treden. Arthur: “In het begin is Alex heel veel achter optredens aan gegaan. Hij kende veel mensen die uiteindelijk ook iets voor ons betekend hebben.” Zo heeft Gideon Rozendaal van het Haags Pop Centrum de vrienden flink ondersteund door ze te wijzen op bandwedstrijden en locaties die op zoek waren naar bands. Een tourmanager hebben de heren ook al gevonden in de persoon van Lucy Zuiderwijk. “Zij was na een optreden op Lucy’s Wijsje zo enthousiast geworden dat ze aangeboden heeft om onze tourmanager te worden.”
 
Op dit moment is Friends of the Family in voorbereiding voor het opnemen van het debuutalbum. Dit album zal deels gefinancierd worden door middel van een crowdfunding actie. De actie ‘become a friend’ gaat binnenkort van start en zal 40 dagen duren. Mensen die geld doneren, krijgen, afhankelijk van het gedoneerde bedrag, een huiskamerconcert, een friend event of het debuutalbum cadeau. De heren gaan een mooie, spannende tijd tegemoet.
 
Friends of the Family speelt op vrijdag 24 mei op het PopHotSpot Festival op de Grote Markt in Den Haag. Op zaterdag 25 mei speelt de band in het Paardcafé tijdens Club 3voor12 Den Haag.