Agga laat zich horen voor Splendid

Zomer barst los in uitverkocht Paard

Lilianne Laan | Foto’s: Jan Rijk ,

Haagse feestmachine Splendid had er al een bijzondere week opzitten: we zagen ze voorbijkomen bij Giel, bij DWDD en Koffietijd. Maar de kroon op hun week was ongetwijfeld vrijdag 24 mei, toen ze hun nieuwe album ‘Sun Beats Down’ in een ramvol Paard van Troje presenteerden met cocktails, zonnebrillen en veel, heel veel zomerse vibraties.

Nog voordat de show begonnen is, wordt er gedanst in de zaal. Fans, feestnummers en een grote schare surfers met de haartjes nog nat: voor hen is dit de perfecte afsluiter van een dag waarop het ook in het water genieten was. De endorfine druipt bijna de trap af. Deze Haagse crew komt hier om te feesten en wanneer Splendid eindelijk het podium betreedt, mag de rem er af. Zo uitzinnig zien we het Paard niet vaak.
 
Het gaat om een albumrelease, maar wat we horen is een mix van oud en nieuw. Oude nummers worden meegebruld, nieuwe zijn net zo lekker en er wordt massaal op gedanst. Dat de leden van de band inmiddels supersterren zijn in Den Haag is overduidelijk. Wanneer ‘Love is’ wordt ingezet ontstaat een gigantische pit van blije, stuiterende mensen. De balkons veren op en neer, T-shirts gaan uit. Op zanger Patrick Schmitz’ vraag wie er gesurft heeft vandaag, gaan er heel wat handjes de lucht in; “Ben ik even blij dat ik er niet tussen lag, veel te druk!”, is zijn reactie. Die sessie heeft hij dus moeten missen, maar zijn grijns verraadt dat de vloedgolf van waardering die hem hier overspoelt, dat meer dan goed maakt.
 
De mannen en vrouwen van Splendid weten als geen ander hoe je een feestje bouwt maar ze zijn ook gewoon erg goed: op hun mix van funk, pop, reggae en drum ’n bass lukt het echt niet om de voeten stil te houden. Er wordt strak gespeeld en hypnotiserend synchroon gedanst door de zingende zusjes Nijhuijs. En wie kan zich niet herkennen in liedjes over liefde, zomer, strand en je baan kwijtraken? Het heeft natuurlijk wat eendimensionaals; de toppen zijn zwaar oververtegenwoordigd ten opzichte van de dalen. Maar je komt hier ook niet voor een goed gesprek: je komt om te vieren. En vieren doen ze: van de vrolijke sfeer die Splendid neerzet kun je plakjes snijden, zo tastbaar. 
 
De set zit goed in elkaar, oud en nieuw, mellow en feest lopen soepel in elkaar over. Naar het einde toe komt er meer aandacht voor de individuele artiest: zo krijgt gitarist Sicco van Grieken de aandacht die hij verdient in een geestverruimend solomomentje. Hij regelt immers al heel de avond de reggaevibe op die gitaar. Dan mag Bart Goderie, solerend op zijn sax, een rondje de zaal door, voortgestuwd door een zee van voorzichtige handen. Patrick Schmitz kan deze aanblik niet weerstaan en duikt er ook in. Heeft hij toch nog gesurft vandaag.