‘Wild Education’: het shagrokende eerste kind van Supra Naturals

Albumreleaseparty op 22 maart in de SuperMarkt

Tess van der Zwet ,

Ze maakten ons zo’n twee jaar geleden al lekker met plannen rond een debuutalbum. Deze zou aanvankelijk afgelopen nazomer uitkomen, maar dat bleek volgens Kit Carrera, Youri de Bruijn en Chris Pedis toch niet het juiste moment te zijn. Wel, nu is de tijd daar. Aankomende vrijdag 22 maart wordt ‘Wild Education’ gedropt, de eerste plaat van Supra Naturals.

We kennen ondertussen het oerverhaal van dit Haagse trio (Jij niet? Lees dan dit of dit en kom dan nog eens terug). De formaliteiten slaan we dus even over om ons direct te richten op de reden van het interview: het nieuwe album. Hoe is het allemaal gegaan? Kit en Chris vertellen: “Vorig jaar rond deze tijd tekenden we een deal met Rough Trade, die de distributie van onze potentiële cd in de Benelux wilde doen. Niet alleen was dit een te gekke kans, ook hadden we meteen een extra stimulans om aan de slag te gaan.”
 
En dat gebeurde afgelopen zomer. Ook zo’n beetje het moment dat de bandleden onder het luisteren van het album ‘Always Outnumbered, Never Outgunned’ van The Prodigy hoorden hoe zij hun album gemixt zouden willen hebben. “Het was rond 01.00 uur ’s nachts toen we een brutaal mailtje stuurden naar Dave Pemberton, die in de inlay als producer stond vermeld. Dat we graag met hem wilden werken en of hij naar onze nummers wilde luisteren.  Nog geen twee uur later kregen we een mailtje terug: “Dit klinkt te gek, jullie staan hier op repeat.” De samenwerking is een feit en vervolgens heeft de band om de twee weken contact met Pemberton: “Hoewel we hem nooit in real-life hebben ontmoet, was het enorm makkelijk communiceren met hem. De eerste mix die hij ons stuurde lag angstvallig dicht bij wat wij voor ogen hadden. Er is slechts één revisie geweest.”
 
Supra Naturals neemt, ondanks de deal met Rough Trade, de tijd voor het schrijf- en opnameproces. “We namen een deel op in de Basement Studio’s, maar zaten verder vooral in de studio van Youri. Doordat er geen financiële druk was, konden we op ons dooie gemak tweaken en klooien. Ik heb nog nooit met zoveel rust een plaat gemaakt. Al hoor je die rust niet bepaald terug op het eindresultaat; das meer een voorbij razende kolentrein.” Het aantal van dertig geschreven nummers slinkt tot vijftien, waarvan er uiteindelijk slechts twaalf de plaat halen. “Een album moet een geheel vormen. Sommige nummers zijn live te gek, maar komen op cd niet uit de verf. Dat kan ook andersom, ontdekten we afgelopen oktober tijdens de Popronde. Youri moest als een soort acrobatenkoning switchen tussen synth, gitaar en drum pad. Praktisch onmogelijk, zo bleek. De toevoeging van gitarist Remco Visker in live-sets was wat dat betreft echt een uitkomst.”
 
Wie overigens kijkt naar de 3voor12-recensies van de Popronde, zal opmerken dat de meningen over Supra Naturals verdeeld waren. ‘Monotone en niet originele powerrock’, aldus afdeling Gelderland. Powerrock? Twee grijnzende gezichten: “Dat was een avond in Nijmegen. We speelden in een theaterzaal, maar zagen bij aankomst slechts twee speakerkastjes van nog geen vijftig centimeter hoog staan. Op het podium klonk het nog best. Totdat bekenden ons na afloop van de gig vroegen waar de samples in godsnaam gebleven waren. Bleek de geluidsman vergeten te zijn de subkasten aan te zetten.”
 
Waar richt Supra Naturals zich na de albumrelease op? “Naast Lowlands en Pinkpop, lijkt Parkpop ons te gek. Dat is een jeugdsentiment. Wij stonden daar op vijftienjarige leeftijd, zeikregen-nat, met een rugzak vol bier, welke na de allereerste band al leeg was en dachten: “Als ik hier ooit sta, heb ik het écht gemaakt.” Maar we kijken ook uit naar andere ervaringen. Zo staan we binnenkort in een Mexicaans restaurant in Sittard. Daar mieteren ze iedereen om 22.00 uur eruit, om tegen middernacht weer als club open te gaan. Hoe geniaal is dat? Dat wordt één grote mayhem.”
 
Maar eerst nog een releaseparty van het Supra-kroost aanstaande vrijdag in de SuperMarkt. De entree is uiteraard gratis: “Je gaat toch ook niet bij de geboorte van je kind aan de voordeur staan en iedereen een bijdrage vragen om het te kunnen zien?”, aldus Chris. Kit: “Wat voor kind zou dat zijn dan? Een dik, shagrokend kind, dat ieders hersenpan eraf rukt, waarschijnlijk.” Laat maar komen, die rollen beschuit met muisjes!