De Zwarte Ruiter viert 25-jarig bestaan

Aprilmaand, feestmaand

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Vanaf 4 april viert De Zwarte Ruiter, het café aan de Grote Markt in Den Haag, haar 25-jarige jubileum. De overlevingsstrategie volgens het café: liefde voor muziek en goed eten. “Het zweet van de volledige Haagse muziekgeschiedenis hangt in de balken. Geen gezapige coverbandjes hier, maar het echte werk.” Het heuglijke feit wordt dan ook vanaf 4 april een maand lang gevierd. Het jubileumprogramma is inmiddels bekend.

Het pand waarin sinds 1988 café restaurant De Zwarte Ruiter gevestigd is, is vlak na de vorige eeuwwisseling gebouwd als "bestelkantoor der Rutten's bierbrouwerij De Zwarte Ruiter".  Niet lang hierna is de brouwerij bij Heineken ingelijfd en werd het pand aan de Grote Markt een "Heck's" lunchroom. Na de oorlog heette de zaak onder andere "Speakeasy", "La Gaité en "Promenade bar", namen die oudere Hagenaars zich ongetwijfeld herinneren. In 1988 is de oude naam weer teruggebracht en zijn ook belangrijke delen van het originele interieur weer in oude staat hersteld. Voor de deur verscheen één van de eerste grote terrassen van Den Haag. Reisgids The Lonely Planet deed ook een bezoekje en was onder de indruk. “We call this one the winner”, aldus het eindoordeel. Met dank aan de unieke sfeer van het pand en het fijn gemêleerde publiek.
 
Feestmaand
Vanaf 4 april wordt het jubileum van De Zwarte Ruiter een maand lang gevierd met verschillende concerten. Het hoogtepunt ligt op zondag 14 april, de echte verjaardag. Ook wordt er een speciaal gebrouwen jubileumbier, Kompaan 25, geïntroduceerd. Zie hieronder een overzicht van de evenementen.
 
Donderdag 4 april
18.30 uur Introductie ‘Kompaan 25’ onder leiding van Boozy (Puur Gelul)
Zaterdag 6 april
23.00 uur Spider Rico
Vrijdag 12 april
22.30 uur DJ Ivan, Rog & Marco
Zaterdag 13 april
23.00 uur The Deaf
Zondag 14 april
Hele dag: verjaardagsfeestje met onder andere Blaas of Glory, Pierre Wind, De Zwarte Ruiter All Star band en natuurlijk taart
Vrijdag 19 april
Vrijdag 26 april
22.00 uur Amsterdam Beatclub
Zaterdag 27 april
21.00 uur The Antwerp Gipsy Ska Orchestra