Bombilate, van meltingpot tot harmonie

Interview met 3voor12 Den Haag Selecteert act van deze maand

Mandy van Leeuwen | Foto’s: Luiza Popa ,

Een bont gezelschap. Zo lijkt Bombilate het best te omschrijven. En dat is ook precies wat de heren en dame van deze veelzijdige band willen. In de muziek van Bombilate moeten zij alle zes als individu tot uiting komen. Dit betekent niet alleen dat Bombilate staat voor de samenkomst van zes levensverhalen, maar ook van een groot aantal muzikale genres. De achtergronden en voorkeuren van de bandleden zijn namelijk totaal verschillend. En toch is harmonie het sleutelwoord, zowel in de groep als in de muziek. Hoewel het zestal pas sinds 2012 bij elkaar is, vormt de band een hechte groep. En dat is in de muziek te horen, vertellen de bandleden.

Op bijzondere wijze samengekomen
“Het lijkt wel of het gewoon zo hoorde,” vertelt zangeres Susan Malaika over de toevallige samenkomst van het kleurrijke gezelschap dat nu op ambitieuze wijze de Haagse popwereld binnenstormt.  “Ik heb Ruben ontmoet, omdat hij via via te horen kreeg dat ik kon zingen, volgens mij van iemand die mij nog nooit had horen zingen.” Het gezelschap lacht hartelijk. Toetsenist Ruben van Domburg deed vervolgens een, in eerste instantie vergeefse, poging om rond Susan een band te formeren. Tot Damani Leidsman toevallig op het toneel verscheen. “Toen kreeg ik toch weer een boost van: ‘goh, dit zijn toch wel, nu twee, hele goede vocalisten; ik moet het eigenlijk nog een keer proberen’,” legt Ruben uit. Wat volgde was geen krampachtig selectieproces, maar een reeks van toevallig ontmoetingen die perfect binnen het plaatje pasten.
 
Harmonie
De zes personen die op het pad van de band kwamen, hadden allemaal een heel verschillende achtergrond. Dit is kenmerkend voor het geluid van Bombilate. “De muziek is eigenlijk een mengeling van onze eigen interesses,” vertelt zanger/percussionist Damani Leidsman. “Ze noemden het eerst fusion, maar het was geen fusion: het is fusion van onze smaken,” verklaart zangeres Susan Malaika verder. Ondanks de vele invloeden ontstaat in de muziek toch een eenheid, harmonie. De bandleden zijn ervan overtuigd dat dit samenhangt met de hechte groep die ze zijn geworden. “Dat we allemaal heel verschillende achtergronden hebben, heeft nog nooit in de weg gestaan; dat geeft juist heel vaak alleen maar verfrissende dingen. Dat is te gek,” vertelt drummer Rick Kuyper. “En dat uit zich ook in onze muziek. Dat is ook één van de belangrijkste aspecten van onze muziek, dat wij als groep ook een hele hechte groep zijn.”
 
Unieke vocalisten, funky en groovy ondersteund
Door de vele invloeden is aan de muziek van Bombilate moeilijk een naam te geven. Het meest lijken de bandleden zich nog te kunnen vinden in de term soul, maar dan wel met heel veel verschillende invloeden daarin verwerkt. “Er zit wel soul in, ook in de teksten. Het gaat wel veel over dingen die je raken. Het gaat niet zomaar ergens over,” laat Ruben weten. Welke naam anderen er ook aan willen geven, Bombilate is vooral zichzelf. Wat in de eerste plaats opvalt, is het unieke geluid van de vocalisten, zo vertelt Rick: “Ze hebben allebei een heel interessant stemgeluid, een heel uniek stemgeluid ook. En bij elkaar past dat ook nog eens heel goed. Dat maakt direct natuurlijk wel dat je opvalt.” De andere bandleden ondersteunen de vocalisten op een funky en groovy manier, vervolgt Rick. “Dat samen maakt eigenlijk dat het best wel een uniek geluid wordt.”
 
EP
Dit unieke geluid werken de ambitieuze muzikanten momenteel uit in hun eerste EP,  waarvan de release op 28 juni is. Inmiddels zijn zij hiervoor de studio ingedoken. “We willen eigenlijk gewoon laten zien wie we zijn: een beetje introduceren, een beetje persoonlijk  maken,” legt Susan uit over de toon van de EP. En Bombilate staat haast gelijk aan de soepele samenkomst van vele invloeden. Het kan dan ook niet anders dan dat dit ook op de  EP tot uiting komt, zoals Rick ook bevestigt: “Die meltingpot van verschillende invloeden, ik denk dat die er wel heel erg op naar voren gaat komen.” Dit gaat niet alleen op voor de muziek, maar ook zeker voor de teksten. “In de teksten willen wij gewoon een reflectie geven van de weg die wij nu doorlopen. En dat we elkaar heel erg beïnvloeden, bewust en onbewust.” Rick voegt daaraan toe: “Ook wel een beetje: het is ons leven, maar ons leven is eigenlijk ook het leven dat iedereen leeft. Iedereen heeft wel z’n eigen leven, maar in essentie draait iedereen hetzelfde riedeltje een beetje af.”
 
Eigen sound, nieuwe werkwijze
De ruimte voor ieders eigenheid doet niet af aan de eenheid op de EP, net zoals dat in Bombilate zelf eigenlijk geldt. De bandleden voelen juist heel sterk dat zij inmiddels behoorlijk hun eigen sound hebben ontwikkeld, veel meer dan op hun demo het geval was. “Die demo, als we daar nu naar terugkijken, dan ligt dat verder van ons af dan waar we nu staan. We willen nog iets mooiers maken,” geeft Ruben aan.  Om dat voor elkaar te krijgen, zijn enkele stappen genomen. Danny, voor wie de EP ook zijn afstudeerproject bij de opleiding muziekproductie is, bewaakt samen met een andere producer de eenheid en eigen sound. “De hoek waar ik het heen wil laten gaan, is wel die Amerikaanse sound,” verklapt Danny alvast. Daarnaast is ook de werkwijze  aangepast. De leden van Bombilate laten hun nummers graag allemaal vanuit jam tot stand komen, maar voor de EP schrijven Danny, Ruben en Florian de nummers. Ruben beschrijft dit: “Als je het kan schrijven, dan schrijf je het al voor een groot deel, leg je de structuur neer. En dan gaan we schaven”. “We hebben er gewoon voor gekozen om meer risico’s te nemen,” concludeert Damani.
 
Druk
De EP is overigens niet het enige dat Bombilate bezighoudt. De leden benaderen podia, zijn op zoek naar festivaloptredens en willen ook nog een clip schieten. “We zijn aan het kijken wat voor voorprogramma’s we mee kunnen pakken,” vertelt Ruben. Er is zelfs een lijst gemaakt met daarop bands en artiesten met wie Bombilate graag zou optreden. Hierover vertellen de bandleden echter nog niets, net als over de clip. Eén ding staat in ieder geval vast: Bombilate is ambitieus en zit niet stil. Of zoals zangeres Susan typeert: “Ik heb later om uit te rusten. Nu is het doorgaan,  genieten en volledig leven.”
 
Vanavond, vrijdag 22 maart, is Bombilate te horen op Den Haag FM bij Stork On Air (vanaf 21.00 uur). Op woensdag 27 maart speelt de band tijdens de Versafdeling in de SuperMarkt.