The Kik brengt Nederbeat naar Parkpop The Kik brengt Nederbeat naar Parkpop

Zomerse sixtiespop in het Zuiderpark

, Judith Laanen

The Kik brengt Nederbeat naar Parkpop

Zomerse sixtiespop in het Zuiderpark

Judith Laanen ,

The Kik, wie kent ze inmiddels niet? Als huisband van De Wereld Draait Door mocht de sixtiespopband het afgelopen seizoen elke maand hun muzikale commentaar leveren op de actualiteiten, en ook in popzalen is de band een graag geziene gast. Zondag 30 juni krijgt het Zuiderpark Rotterdammers over de vloer, want dan staat de band op Parkpop. 3voor12 Den Haag sprak met zanger Dave von Raven over het festival, maar ook over het nieuwe album en de aankomende theatertoer: “Dan mag ik ook eindelijk eens tussen de nummers door praten.”

Het Boogje in Rotterdam
We treffen Dave von Raven in de nieuwe studio van The Kik. De ruimte, die wat weg heeft van een grote garagebox met keukentje achterin, is toepasselijk Het Boogje gedoopt. Von Raven vertelt: “We zitten onder het oude spoor, hier liep vroeger de Hofpleinlijn, maar die is nu weg. Ze gaan hier allemaal dingen doen op het dak enzo, maar dat duurt allemaal eeuwen.” Alle ruimtes onder het spoor worden verhuurd aan creatievelingen. Zo ook aan The Kik, die al langer een eigen broedplaats zocht: “Ik ben er harstikke trots op dat we dat toch voor elkaar gekregen hebben. Het is hier goed toeven.”

Al 25 demo’s af voor het nieuwe album
Voor de opnames van het nieuwe album, dat ergens volgend jaar moet uitkomen, gaat de band naar Amsterdam. Daar zit label Excelsior Recordings, dat naar de hoofdstad verhuisde nadat de Studio Sound Enterprise in Weesp, waar de meeste Excelsiorbands opnamen, eerder dit jaar tegen de vlakte ging. In Rotterdam doet de band de pre-producties: repeteren en demo’s maken. Von Raven: “We hebben nu al 25 demo’s af.” Dat zijn, in tegenstelling tot de enkele 60s-cover die The Kik tot een Nederlands nummer ombouwde op debuutalbum Springlevend (2012), alleen maar eigen nummers. Von Raven heeft heel veel ideeën voor het nieuwe album. Zo zit er wel nog wat in de pen om met andere artiesten samen te werken, zoals de band al eerder Lucky Fonz III en Rotterdamse volkszanger Armand in de arm nam.

The Kik duikt het theater in
Maar eerst focust The Kik zich op de aankomende theatertoer over de nederbeat, die dit najaar plaatsvindt: De Veelste Grote Nederbiet Show. “Nederbeat komt vooral uit Den Haag natuurlijk, maar hier in de stad slaan we de afgelopen twintig jaar al hard terug. Het is de eerste echte stroming van de popmuziek die in Nederland is voort gekomen.” Voor die show nodigt The Kik ook andere artiesten uit. “Er komen ook wat gasten die in die tijd wat singles gemaakt hebben die niet zoveel gedaan hebben.” Wie precies wil Von Raven nog niet zeggen, dat is een verrassing. Von Raven heeft er veel zin in: “Ik ben wel theatraal. Ik hou ook wel van een hoop ouwehoeren tussendoor. Daar is dit een uitgelezen kans voor, dat ik ook een keer mág praten van die gasten.”

Maar moet je sixtiesmuziek niet gewoon in een donker bierhol zien? “Nee, want het gaat ook om de teksten”, meent Von Raven. “Die gaan eigenlijk over allemaal achterlijke dingen, zoals vliegen of ‘ik heb geen zin om op te staan’. Dat kun je in het theater gewoon heel goed brengen, zeker als je er ook een goed verhaal bij vertelt.” De theatershow begint in september in Rotterdam en trekt dan langs alle grote steden.

“Je zou eigenlijk niet langer dan drie kwartier op een festival moeten spelen”
Voordat Von Raven op zijn praatstoel kan gaan zitten, moet de band eerst nog hordes festivals af. Eerstvolgende stop is in het Haagse, en wel op Parkpop. Daar is Von Raven nog nooit geweest, maar hij verheugt zich er wel op. “Volgens mij is het supergezellig.” The Kik pakt grote festivalshows inmiddels anders aan dan clubshows. “Wij dachten vroeger dat dat hetzelfde was”, grapt hij.

Door de jaren heen zijn ze erachter gekomen dat het anders werkt. Volgens Von Raven zijn dit de juiste ingrediënten voor een goede festivalshow: “Je nummers in een andere volgorde spelen, beginnen met de hits en een hoog meezinggehalte. Als je daar goed over nadenkt gaat het ook werken. En niet teveel ouwehoeren tussendoor. Eigenlijk zou je ook niet langer dan drie kwartier moeten spelen, dan hou je het scherp en wordt het niet saai.” Gratis tips van de meester, daar kunnen de bands die nog in het Zuiderpark willen staan het mee doen. Dave, bedankt en tot op Parkpop!

The Kik speelt zondag 30 juni op Parkpop op het Staedion Stage, 15.30 - 16.20 uur

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag