Recordpoging 3voor12 Den Haag tijdens Bazart Bandmarathon

Sushi en energiedrankjes om de nacht door te komen

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Op vrijdag 7 juni om 20.00 uur begint de allerlaatste 24-uurs bandmarathon in Bazart in Den Haag. Een waardige afsluiter voor het poppodium dat na dertien jaar trouwe dienst de deuren voorgoed moet sluiten. Net als bij de vorige bandmarathon, in 2010, zal 3voor12 Den Haag 24 uur lang verslag doen van het evenement. En net als vorige keer maken fotograaf Ramond Jaggessar en redacteur Frank Veldkamp er hun eigen marathon van: samen zullen ze 24 uur lang live verslag doen.

Met 88 bands in vierentwintig uur heeft De Bazart in 2010 het record 'meeste live optredens in een poppodium in één etmaal' op haar naam geschreven. 3voor12 Den Haag pakte en passant het record voor de live verslaggeving in woord en beeld mee en publiceerde van iedere band direct na het optreden een live foto en korte recensie. Dit jaar is het streven van De Bazart om ten minste 90 bands een podium te geven - en 3voor12 Den Haag gaat haar eigen record proberen te verbreken.
 
De aanleiding voor de bandmarathon is het sluiten van Bazart. Ramond Jaggessar heeft er een dubbel gevoel bij: "Ik vind het jammer dat Bazart gaat sluiten. Het podium zit op een unieke locatie en de programmering past goed bij de uitstraling van het pand. Ik hoop niet dat de alternatieve programmering van de zaal verloren gaat met het sluiten van de zaal. Ik vrees alleen wel dat de snackbar op de hoek een hoop inkomsten gaat missen." Maar tegelijkertijd heeft hij ook wat te vieren tijdens de marathon: "3voor12 Den Haag bestaat in oktober tien jaar en ik werk zelf precies vijf jaar voor de site!"
 
Wat staat de heren nog het meeste bij van de vorige bandmarathon? Frank Veldkamp: "Logistiek zit het allemaal erg slim in elkaar. Twee podia, iedere band een kwartier speeltijd en dat naadloos op elkaar aansluiten vraagt veel van de medewerkers van Bazart en een grote mate van flexibiliteit van de bands. Dat ging allemaal erg goed. Waar ik op een gegeven moment wel klaar mee was, is de eenvormigheid van veel bandjes. Bazart is een podium voor rock- en metalbands, maar na 73 gitaarbands snak je naar een jodelend mandolineduo."
 
Het meeste personeel van het poppodium werkt tijdens de marathon in ploegendienst - waarom 3voor12 Den Haag niet? Frank: "Er waren in 2010 geen vrijwilligers te vinden voor de blokken midden in de nacht en de vroege ochtend. Als je een evenement als dit wilt verslaan moet je óf alles doen, óf niets, dus toen hebben Ramond en ik besloten samen de volle 24 uur te verslaan." Hoe kunnen bezoekers of collega's jullie ondersteunen tijdens de moeilijke uurtjes? Ramond: "Vanaf 02:00 wordt het moeilijk wakker te blijven. Als er dan wat vriendelijke collega's of bezoekers langskomen om bandjes te kijken en gelijk voor ons wat sushi of energiedrankjes meenemen, ben ik ze erg dankbaar!"
 
Heeft Frank nog tips voor de negentig bands die zullen optreden tijdens de Bazart Bandmarathon? "Op de twee hoofdacts na, hebben alle acts 15 minuten podiumtijd. Realiseer je dat je op een podium staat en dat er mensen naar je staan te kijken en te luisteren. Trek iets leuks aan, maak jezelf aantrekkelijk. Val op. Doe iets geks. Gebruik dit moment om jezelf te presenteren als de act die níet bij de dertien in het dozijn hoort. En een geinige cover doet het ook altijd leuk - vorige keer hadden we drie keer 'Poker face' in 24 uur. Eén van de weinige dingen die me zijn bijgebleven. Zorg dat ik iets te schrijven heb, dat houdt me wakker."
 
Bazart opent vrijdag 7 juni om 19.30 uur de deuren en om 20.00 uur gaat de Bandmarathon van start. Het evenement is gratis toegankelijk en te volgen via de site van 3voor12 Den Haag. Bekijk hier het volledige programma.