'Sky on fire' bol van herinneringen voor Handsome Poets 'Sky on fire' bol van herinneringen voor Handsome Poets

“Parkpop is de kers op de taart”

, Cok Jouvenaar en Carmen de Vries

'Sky on fire' bol van herinneringen voor Handsome Poets

“Parkpop is de kers op de taart”

Cok Jouvenaar en Carmen de Vries ,

Sinds het nummer ‘Sky on fire’ is gebruikt als anthem bij de Olympische Spelen in het NOS-programma Londen Late Night staat niets of niemand Handsome Poets nog in de weg. Mart Smeets mocht in Londen dan het beeld vullen, het is ‘Sky on fire’ wat bij de mensen is blijven hangen. We hoeven dan ook niet raar op te kijken als duizenden mensen dit nummer straks luidkeels meebrullen in het Zuiderpark.

Sinds de tweede single ‘Dance (The war is over)’ in 2010 verscheen gaat de band als een racket. Verkozen tot 3FM Serious Talent, voorprogramma Blof, Lowlands, Appelpop, Concert at Sea. Met het nummer ‘Sky On Fire’ weet de band zijn naam definitief te vestigen. Dankzij de Olympische Spelen behaalt dit nummer de eerste plaat in de hitlijsten.
 
Logisch dat de band niet achter kan blijven voor het programma van Parkpop. Zanger Tim van Esch en toetsenist Nils Davidse kijken er naar uit en zijn zich bewust dat de verwachtingen bij het publiek eind juni hoog gespannen zijn. Bij het grote publiek is dit toch de band van dat ene nummer ‘Sky on fire’. Het nummer kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Tim: “Na ‘Dance (The war is over)’ wilden wij graag een echte knaller schrijven, iets wat je zelf tof vindt. Dat is ‘Sky on fire’ geworden. We speelde het voor de eerste keer live op het Harare International Festival of Arts in Zimbabwe. Daarna werd het opgepikt voor de Olympische Spelen 2012. Het is echt een nummer geworden met veel herinneringen.”
 
Nils: “Het waren hele aparte weken. Je wordt op de radio gedraaid en je staat in de hitparade. Elke week ga je kijken of het nummer is gestegen. Elke keer kwam het nummer hoger en nog hoger. Totdat het nummer één werd. Dat is bijzonder!” Of dit bepaalde druk met zich meebrengt, daar wil de band niet over nadenken. Tim: “Aan de ene kant niet, maar aan de andere kant ook weer wel. Het is een soort luxepositie. Na dit nummer zijn we aan de slag gegaan met het tweede album. Onderling hadden we het er gekscherend wel eens over, om de rest van het album totaal anders te laten klinken.” Na een uitgebreide clubtour staat aankomende zomer in het teken van de festivals. “Afgelopen 9 mei hebben we in Paradiso gespeeld onder de titel Handsome Poets XL. We hebben uitgepakt met een gospelkoor, wat ook te horen is op het album in openingsnummer ‘Alright’. Plus een percussionist. Echt XL dus”, laat Tim weten.
 
Op zondag 30 juni staat Parkpop op de bill. Voor menig Haagse band een droom. “Het is echt te gek. Wij hoorden vrij laat dat we daar zouden spelen, maar het is echt de kers op de taart.” Tim vervolgt: “Ik ben er zelf een keer geweest en heb toen gepogoed bij De Staat.” Nils gaat verder: “Een festival heeft een andere dimensie dan een club. We spelen deze zomer op meerdere festivals en het lijkt me te gek dat straks heel het veld uit z’n dak gaat op ‘Sky on fire’. Dat immense is wel heel gaaf.”
 
Maar natuurlijk kennen festivals ook minpunten. Tim: “Als het regent en het is een gratis festival, dan blijven mensen thuis. We krijgen wel eens berichtjes van andere bands dat een bepaald festival zo te gek is en het publiek uit z’n dak ging. Als jij dan zelf speelt en er staan maar honderd man met een paraplu in de regen, is dat zeker zwaar.” Nils: “Maar als die honderd man helemaal loos gaan, met of zonder paraplu, is dat wel te gek. Maar op de festivals die wij spelen is het lekker weer, hoor!”
 
Handsome Poets speelt op zondag 30 juni om 14.10 uur op de Staedion Stage tijdens Parkpop in het Zuiderpark
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag