HeavyLight, F en Balthazar sluiten PopHotSpot Festival af HeavyLight, F en Balthazar sluiten PopHotSpot Festival af

“En nou klappen godverdomme!”

, Jorgen van de Burgt en Tessa Bentvelsen | Foto’s: Sanne van Bergenhenegouwen

HeavyLight, F en Balthazar sluiten PopHotSpot Festival af

“En nou klappen godverdomme!”

Jorgen van de Burgt en Tessa Bentvelsen | Foto’s: Sanne van Bergenhenegouwen ,

Zaterdag 8 juni genoot Den Haag van een heerlijke zonnetje, en een drietal getalenteerde bands op de Grote Markt. Op het programma optredens van Balthazar, F en HeavyLight. Een mooie afsluitende dag van een prachtig en redelijk goed bezocht PopHotSpot Festival.

De laatste avond van het PopHotSpot Festival start stipt om zeven uur. Wanneer eigenlijk Neighbour Neighbour zou spelen - maar niet kon door andere verplichtingen -, staat er vanavond versterking uit de Rotterdamse hoek onder de naam HeavyLight. En dat is niet zomaar een bandje. Afgelopen maart werden de vier heren namelijk door 3FM benoemd tot Serious Talent. Heel veel bezoekers trekken, doen ze echter niet op de Grote Markt. Blame the time of schuif het af op iets anders want de mannen hebben een neus voor lekkere muziek. Ook al staan er maar een paar mensen op de grote vlakte, het weerhoudt HeavyLight er niet van alles te geven wat ze in huis hebben. En als je dan toch in Den Haag bent, kun je net zo goed het nummer 'Birds' van Anouk coveren.. of voor de rappers onder ons 'Lose yourself' van Eminem. Wat HeavyLight ervan maakt is rock met een gouden randje en het zou zomaar zo kunnen zijn dat ze uitgroeien tot de nieuwe Kensington. Geef de heren alleen nog de duisternis van de nacht samen met het enthousiasme van een groter publiek en de hele show kan een stuk spectaculairder zijn. (TB)

Er zullen zich onder het publiek maar weinig mensen zijn geweest die zich afvroegen waar F voor zou staan. Vanaf de eerste tonen is namelijk duidelijk dat het staat voor “funky”. Ook vanavond is het op dit relatief vroege tijdstip nog rustig, maar die funky tonen lokt de mensen uit de cafés en aan het dansen. F laat aan de ene kant Living Colour zien, en aan de andere kant komt op momenten ook George Clinton langs. Gelukkig maar, want daarmee ontstijgt dit het niveau van de gemiddelde studenten-funkcoverband waarmee je op de gemiddelde feesten en partijen wordt doodgegooid. Desalniettemin zitten er een aardig aantal covers in de set. Lady Gaga komt langs met ‘Born this way’, maar ook verfunkte versies van Jay-Z’s ‘99 problems’, en N.E.R.D.’s ‘Lapdance’. “En nou klappen godverdomme!”

Al wat uit België komt, lijkt in popland een streepje voor te hebben. Het Belgische Balthazar maakt haar opwachting om 22.00 uur daarom voor een volle Grote Markt. Zijn naam snelt de band vooruit, zo lijkt het. De eerste plaat ‘Applause’ was een daverend succes, waarbij ‘Fifteen floors’ belandde op menig eindejaarslijstje. Bij de soundcheck wordt uitgerekend dat nummer al half gespeeld, wat meteen zorgt dat alle blikken richting het podium snellen. De verwachting is hoog gespannen, met het materiaal van de twee platen in het achterhoofd.
 
De gelaagde sound van de band wordt bereikt door het samenspel van een vijftal muzikanten. Een linkshandige drummer, een violiste, gitaar, bas en de in het Belgische eveneens onvermijdelijke synthesizer. Vooral die drummer maakt met zijn minimale set-up veel indruk. Hoewel het tempo van de nummers elkaar niet veel ontloopt, weet hij dat slim te verbergen. Bovendien zijn de beats retestrak en dat geeft de rest van de band een fijne basis om overheen te spelen. De mooiste momenten van de avond komen van de vierstemmige samenzang.
 
Balthazar levert ons intieme tracks die misschien beter zouden passen voor een kleiner publiek, maar deze pakken vanavond ook bijzonder goed uit. Als laatste band van de avond, en bovendien ook van het hele festival, is het een interessante keuze van de organisatie. Was Goose de avond hiervoor nog dansbaar, vanavond staat meer in het teken van luistermuziek. Wat dat betreft is het volle plein een goede indicatie dat dit erg goed is. Een gewaagde keuze, die vanavond erg goed uitpakt. Dit belooft veel goeds voor het verdere festivalseizoen.
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag