Gemeente Den Haag: “Spuiforum financieel haalbaar”

Spuiforum moet “de huiskamer van de stad” worden

Remco van der Ham ,

De bouw van het nieuwe Spuiforum in het centrum van Den Haag is financieel haalbaar, dat maakten wethouders Marnix Norder en Marjolein de Jong donderdagmiddag bekend. Het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium zullen zich gaan vestigen in het gebouw dat 181 miljoen euro gaat kosten.

In november vorig jaar stemde een meerderheid van de Haagse gemeenteraad in met de bouw van het Spuiforum. Wel moet de raad zich nog uitspreken over een aantal belangrijke zaken, waaronder het bestemmingsplan, het voorlopig ontwerp en de bouwkosten. Deze voorstellen werden vandaag gepresenteerd door wethouder Norder en De Jong. Wethouder Marjolein de Jong zei dat het nieuwe Spuiforum “de huiskamer van de stad” moet worden, met cultuur voor iedereen. Het wordt het “groenste theater van Nederland”, aldus wethouder Marnix Norder. Ook noemde Norder de bouw van het Spuiforum “een belangrijke stap in de vernieuwing van het centrum van Den Haag”. Het plan is om eind dit jaar te beginnen met de bouw van het Spuiforum.
 
Tegenstand
Er is nog altijd veel verzet tegen de bouw van het Spuiforum. De petitie van de werkgroep Dooievaar is in korte tijd al door meer dan 8000 mensen getekend. De actievoerders vinden de 181 miljoen voor het gebouw pure geldverspilling in een tijd dat er subsidies stoppen en gezelschappen dreigen te verdwijnen. Ook vindt de werkgroep dat het beter is om de huidige gebouwen aan het Spuiplein op te knappen. GroenLinks pleitte deze week nog voor uitstel van het besluit. De Haagse fractie vindt dat er gewacht moet worden tot na de verkiezingen (maart 2014) zodat kiezers zich over de plannen kunnen uitspreken. Het college wil juist nog voor de zomervakantie definitieve besluiten nemen.
 
Tijdelijke locatie theaters Spuiplein
Gedurende de bouw van het Spuiforum verhuizen de voorstellingen van de Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater naar het Norfolk terrein in Scheveningen. Het complex gaat Zuiderstrandtheater heten en biedt straks plaats aan duizend bezoekers. Andere opties waar het stadsbestuur naar heeft gekeken, zijn onder meer het World Forum, de Fokker Terminal en het Circustheater.