Tourverslag: Antilounge X Zomertour 2013

Vier nachten, vier steden, drie landen

Zoe Reddy ,

Bij het Antilounge-hoofdkwartier, Studio 54, verzamelen zich elf artiesten om hun tourbus vol te laden met laptops, synthesizers, microfoons, kostuums en bekabeling. Vervolgens vertrekt men voor een tour van vier nachten (van 4 tot en met 8 juli) en vier steden in drie landen. Zoe Reddy hield voor 3voor12 Den Haag een tourverslag bij.

Dag 1: Nijmegen, Bar Wunderbar
Na gearriveerd te zijn in de linkse studentenstad betreden de zes acts het podium voor een doorlopende show, die het volledige bereik van Antilounge's verschillende vormen van elektronische muziek toont. Terwijl de nacht vordert, vloeien de 2-euro-shotjes ook meer en meer en danst het publiek steeds onstuimiger op de live beats.
 
Dag 2: Berlijn, Gretchen
636 kilometer later landt de crew in Berlijn. Voor een elektronische producer/muzikant is dit natuurlijk een van de meest begeerde steden om te spelen. En Berlijn stelde zeker niet teleur. Antilounge heeft de eer een avond in de befaamde Club Gretchen te delen met Ninja Tune, die het 25-jarig bestaan van dochterlabel en radiostation Solid Steel viert. Hoewel het natuurlijk lastig opboksen is tegenover giganten als DJ Food, weert het Haagse collectief zich kranig en ook in de kleine zaal zit de sfeer er van begin tot eind goed in. Er worden zelf platen verkocht, en om 04.00 uur verlaat Antilounge samen met de laatste dansers de zaal, om moe maar voldaan in het grijze ochtendgloren naar het hotel terug te lopen.
 
Dag 3: Landau, Unikneipe Fatal
De Duitse vibe zet zich de volgende dag voort, wanneer men nog eens even 672 kilometer rijdt, door een steeds bergachtiger wordend landschap, naar de derde bestemming: Fatal, op de campus van Universiteit Landau. Vergeleken met de proporties van de club in Berlijn is deze locatie beduidend kleiner, maar wat het in grootte mist wordt goedgemaakt door pure energie, belachelijk hartelijke gastvrijheid en, niet geheel onbelangrijk, de grootte van de drankjes. Zoals op elke plek spelen Loyu, GARTMALEN en Rivers Area Juke Squad live, en word de avond afgemaakt door DJ's Deadcrxw, Mataklap, Charly White en Kris. Er vindt zelf wat kruisbestuiving plaats wanneer MC Electronic B de mic pakt bij de set van Charly White, tot groot plezier van het toch al redelijk uitzinnige publiek. Datzelfde publiek geeft ook de plaatverkoop een goed duwtje in de rug, en de crew wordt zelfs gevraagd om enkele platen te signeren. De nacht eindigt wanneer de volgende dag eigenlijk al begint, dus met lichte tegenzin duikt de crew het bed in om toch nog maar een paar uur te kunnen slapen voordat de laatste etappe richting Gent begint.
 
Dag 4: Gent, Kinky Star Club
Eenmaal in Gent aangekomen checkt de crew in bij het bandresort, een appartement recht tegenover de locatie voor die avond: Kinky Star Club. Antilounge heeft deze plek, welbekend in de Gentse muzikale underground, al vaker bezocht en bespeeld, dus het was niet meer dan passend om de tour met een bekende plek af te sluiten. Ook hier loopt de plaatverkoop al meteen lekker. De meeste acts passen hun set aan op de iets intiemere setting van deze locatie, wat de sfeer van de avond ten goede komt. Terug in het appartement heffen de artiesten nog een bescheiden glas, waarin word teruggekeken op een geslaagde tour vol mooie sets en tevreden publiek. Het woord is verspreid: de Haagse electronicascene is alive and kicking!
 
Logistieke kosten voor deze tour zijn gesponsord door The Hague Music Export & Grand Cafe Cremers. Er wordt in Den Haag een after van deze tour georganiseerd op zaterdag 14 september in De Vinger. Alle artiesten van deze tour zullen dan nog eens samen optreden in deze setting. En hou de Antilounge Facebook en Twitter in de gaten. Antilounge 11 released op zaterdag 5 oktober 2013.