Sfeerverslag Plein Open 2013

Geniet met ons na met de leukste sfeer- en publieksfoto’s

Lilianne Laan en Sabrina Istha | Foto’s: Peisam Tsang, Ramond Jaggessar, Samantha Stauttener, Peter Balkema, Stephan Kaffa, Wouter Vellekoop en Jan Rijk ,

De negentiende editie van Plein Open zit er weer op. Volgens de officiële cijfers wisten zaterdag 20 juli zo’n 5000 bezoekers hun weg naar het Spuiplein en de Turfmarkt te vinden. In het sfeerverslag hebben we weer de mooiste en leukste sfeer- en publieksfoto’s voor je verzameld. Bovendien vroeg we ook een aantal bezoekers naar de ervaringen op Plein Open.

Tomas is een vaste bezoeker van Plein Open. Hij vindt dat het festival goed geregeld is en is blij dat je je eigen drankjes mee mag nemen, want dat scheelt in de kosten. Van de acts die hij gezien heeft, kon hij vooral Piñata wel waarderen. Maar er hangt dit jaar ook weer een fantastische sfeer: “Het is leuk om te zien dat de trap weer helemaal vol zit, net als vroeger. Dat was de laatste paar jaar iets minder”. Voor Tomas is Plein Open ook een leuk gezinsuitje. De kleintjes mogen lekker mee, al betekent dit wel dat de avond aan hem voorbijgaat. Rond 17.30 uur gaan ze naar huis om wat te eten en de kinderen op bed te leggen.

Op de grote trap tegenover het Spuipodium zitten deze muziekliefhebbers duidelijk te genieten. Voor Ricardo is het nu al een geslaagde editie: “Het is weer erg leuk vandaag. Ik ben hier voor de achtste keer, ik heb ook vaak als vrijwilliger gewerkt op dit festival.” Het muzikaal hoogtepunt moet nog komen: “Ik kijk uit naar Andere Koek! in de Pavlov vanavond, dat zijn bekenden van ons. Het gaat een gezellig optreden worden!”

Voor Johan is Plein Open een ware ouwe-jongens-krentenbroodervaring. Johan houdt met zijn vrouw even pitstop bij de eetkraampjes en heeft eerder staan rocken met Iconoclast. “Goede band, ik ken ze persoonlijk en ik hou enorm van psychedelische punkrock. Deze band is daar erg goed in.” Nog een favoriet voor de avond? “SubRockers. Dat is weer een band van een andere vriend van me. Ik vind het te gek om mijn vrienden te zien optreden, zelf ben ik geen muzikant en ik heb er respect voor hoe goed ze zijn.”

Aan de zijkant van het Spuiplein bemant Ramesh de gedeelde kraam van HPC en Vinyl Grove, met merchandise van de bands, oordopjes en een selectie vinyl. Vanachter de kraam pakt hij alle optredens mee op het hoofdpodium. “Vanderbuyst vond ik erg goed. Er zit degelijke jaren ’80 ouwe metal in en alles klopt aan hun act.” Verder raadt hij iedereen aan om naar Bombay Show Pig te gaan kijken: “Ze zijn zo goed en ook hele aardige lui. Ze hebben een keer opgetreden in de winkel, mooi om ze hier weer te zien spelen.” Ramesh heeft ook nog een tip voor mensen die eerder van Ditch hebben genoten: “Ze spelen maandag 29 juli als voorprogramma van Five Horse Johnson in Musicon. In samenwerking met het podium heb ik hen naar Nederland gehaald voor een optreden, ik verkoop vandaag ook tickets voor die show.”

Alicja heeft een tijdje rondgelopen, wanneer ze vriendin Dian op de trap ziet zitten. Ze komt oorspronkelijk wel uit Den Haag, maar woont tegenwoordig in De Lier. Op Plein Open komt ze nog steeds veel vrienden tegen en dat maakt het voor haar zo’n gezellig festival. Dian geeft toe dat ze voornamelijk op de trapte vinden is. Net als Alicja kwam ze in het bijzonder voor de metalmuziek van UnseeN Perception, die helaas wordt vervangen door het minder bekende Resolve. Dat is jammer, maar ze zijn ook wel benieuwd naar Mala Vita. De Delftse mix van stijlen en nationaliteiten speelt pas om 22.00 uur, dus voorlopig gaan de meiden nog niet naar huis.

Rebecca en Naomi halen minstens zo veel plezier uit de sfeer op Plein Open als uit de bands, ze zitten duidelijk te genieten aan een tafeltje in de namiddagzon. “We zitten hier al een tijdje. We komen hier om samen te zijn, te dansen en van de sfeer te genieten”. En de bands? “We hebben Piñata net gezien, dat vonden we wel heel erg leuk. Goede band om op te dansen.” Het plan voor de rest van de avond is simpel maar doeltreffend: lekker hangen in het zonnetje.

Martha en Eveline bezoeken Plein Open voor het eerst dit jaar. Hun persoonlijk hoogtepunt? Eveline: “De strakke broek van de zanger van Vanderbuyst.” Muzikaal hoogtepunt is Vanderbuyst’s akoestische sessie op het 3voor12 Den Haag podium. “Supermooie locatie, onder het bladerdak met die imposante kerk op de achtergrond en dan zingen over drank en mooie vrouwen.” Voor de avond tipt Martha het optreden van Bombay Show Pig “Omdat ze geweldig zijn.” De sfeer op Plein Open vinden ze verder een beetje mat. “Maar dat ligt misschien aan de setting tussen al die hoge gebouwen.”

De van oorsprong uit Colombia afkomstige Lucifer woont nu vier jaar in Den Haag. Het is zijn tweede keer op het festival en hij vermaakt zich prima: “Dit zouden ze vaker moeten doen.” Eigenlijk kwam hij voor metalband UnseeN PerceptioN, maar die moesten helaas afzeggen. Toch is dat voor Lucifer geen reden om naar huis te gaan. Waarschijnlijk blijft hij tot het einde rondhangen. Tot nu toe was hij het meest onder de indruk van rockformatie Lifeless Past en wie weet wat er nog allemaal komt. Wel heeft hij alvast een verzoek aan de organisatie: “graag meer metal op Plein Open!”

Hoewel Alexander inmiddels is verkast naar Amsterdam, blijft hij benadrukken dat hij echt een Hagenees is, maar wel eentje die de Haagse muziekscene niet meer bijhoudt. Hij is vandaag naar het festival gekomen omdat hij hier nog vrienden heeft wonen. Hij hangt gewoon een beetje rond en heeft ondertussen “de tijd van zijn leven, gezellig op de trap”. Vanderbuyst is net afgelopen en dat vond hij wel een hele coole band. Maar de enige act die hij echt graag wil zien is Jon Tarifa, want daar doet een vriendinnetje in mee. Hij vertrekt dan ook snel naar Pavlov waar de akoestische sessie met Jon Tarifa zojuist is begonnen.