Laat het feest beginnen! Vanderbuyst rockt Plein Open

“Zover als we nu al zijn gekomen, had ik nooit verwacht”

Cok Jouvenaar ,

Hardrockfans en liefhebbers van een goed feestje opgelet! Rond de klok van vier uur tovert het trio Vanderbuyst het Spuiplein om tot een ouderwets headbangersball. Biertje binnen handbereik, kinderen achter de barriers, moeders doe wat voor jezelf!

In het korte bestaan van de band hebben Willem Vanderbuyst, Jochem Jonkman en Barry van Esbroek al veel successen op hun bucketlist kunnen afstrepen. Optredens ‘all over the world’, in voorprogramma’s van ondermeer Saxon en Judas Priest, festivals als Bospop, Graspop en Zwarte Cross. Plein Open mag dan niet achterblijven. Vorig jaar wist de band het publiek op de Grote Markt voor zich te winnen tijdens het Life I Live Festival. Tot op de dag van vandaag wordt hier nog steeds over gesproken. Net terug uit China en plannen voor een nieuwe plaat, we vragen het de Haagse bassist Jochem Jonkman zelf.

“Het is hard werken! We zijn in 2009 gestart en besloten er helemaal voor te gaan, alles ervoor te laten en overal te spelen, al is het voor een krat bier. Wat is er nou leuker met drie vrienden onderweg te zijn en kijken hoever je komt. Zover als we nu al zijn gekomen, had ik nooit verwacht.” In vier jaar tijd is de naam Vanderbuyst geen onbekende, na drie vinyl albums en een hoeveelheid aan festivals op het CV kan het niet meer mis gaan. “We maken hardrock uit eind jaren zeventig, begin tachtig. Heel toegankelijk met veel melodie. Het gaat om de liedjes. We willen een feestje maken. Je maakt mensen echt blij. Tijdens onze shows zie je de mensen los gaan. Daar is het tenslotte ook weekend voor. Dan vier je je zorgen, zeg maar.”

Saxon is één van de grote bands waar Vanderbuyst getourt heeft. “Dit was heel leerzaam. Je leert hoe je een show moet neerzetten. Wat je kan doen met licht en geluid. Heel gaaf. De gitarist van Saxon komt weleens naar Den Haag en dan gaan we een biertje drinken op de Grote Markt. Toffe gasten.” Nu zit de band bij Bidi Bookings. Toch duurde het een tijd voordat de samenwerking met dit professioneel boekingsbureau een feit was. “Wij wilden gelijk al met Bidi in zee, alleen hij vond dat we het eerst zelf moesten doen. Na anderhalf jaar ploeteren kreeg onze eerste plaat goede recensies. Bidi organiseerde toen een avond met acts uit zijn stal. Daar hebben we toen opgetreden, waarna hij zei, ‘Ik ga wel eens wat voor jullie doen’.” Zo is onze samenwerking ontstaan.”

Onlangs trad Vanderbuyst op in China, “We hebben al in veel landen opgetreden. Het reizen vind ik ook erg leuk. China is een land met een andere cultuur. Het publiek reageerde heel blij dat wij er waren. Ze doen en dansen echt mee met je show. Na de aankomende zomerfestivals nemen we in september vrij af om te reizen naar mooie plekken en nieuwe ideeën op te doen voor een nieuwe plaat. Daarna doen we in november, Spanje aan voor een tourtje.”

Naast het optreden op het Spuiplein tijdens Plein Open doet het trio ook een twintig minuten durende akoestische set in café Pavlov. “Dit doen we sinds kort. We hebben nu viertal acoustische shows gedaan. De terugkeer naar de essentie van het liedje. De drummer gebruikt maar een paar dingetjes. Het is allemaal niet te hard en écht acoustisch. Niet semi-acoustisch. Het draait veel meer om de zang.”

Jochem, Willem en Barry hebben al een mooie carrière met Vanderbuyst. Mooie dingen zullen zeker nog gaan volgen. Er valt nog veel te bereiken. Jochem: “Japan. Dat is nog wel een droom. Veel hardrockbands namen een live-album op in de Budokan. En misschien een hit te schrijven. Je probeert een zo goed mogelijk liedje te schrijven. Maar je weet niet of het een hit wordt.”

Vanderbuyst speelt zaterdag 20 juli om 15.55 uur op Plein Open, op het Spuiplein. Daarvoor, om 14.30 uur, doet de band een akoestische sessie in de Pavlov (Spui)