Mala Vita 2.0: Onderweg naar een nieuw album

“We hebben eigenlijk niet zoveel meer te maken met de band die we waren in het begin”

Marleen Stoker ,

Mala Vita is een tijdje afwezig geweest in Den Haag, maar dat betekent niet dat de balkanrockband stil heeft gezeten. Sinds drummer Michel Schoots (Urban Dance Squad) zich anderhalf jaar geleden aansloot bij de band is er keihard gewerkt aan een nieuw album. Zaterdag 20 juli staat de band als afsluiter op Plein Open.

Schoots: van producer naar drummer
“In de aanloop naar het nieuwe album hebben we gebroken met de drummer. We zaten niet op dezelfde golflengte”, vertelt Mickael Franci, frontman van de groep. Michel Schoots, voormalig drummer van Urban Dance Squad, was als producer de samenwerking met Mala Vita toen al aangegaan. Daarop besloot de band de stoute schoenen aan te trekken en hem te vragen de plaats op het lege drumkrukje in te nemen. Michel stemde in, en daarmee was Mala Vita 2.0 geboren. Voor Schoots is Mala Vita de eerste band waarin hij speelt sinds Urban Dance Squad. “Hij was op zoek naar iets dat net zo uniek was en hij dacht dat hij dat nooit meer zou vinden. Totdat hij ons tegen kwam.” Het nieuwe album liet al even op zich wachten door de vele optredens die de mannen deden, maar vanaf dat moment zou het nog langer gaan duren: “We zijn weer helemaal opnieuw begonnen, want je hebt ineens een heel andere groep.”
 
Hoe het proces veranderde
De manier waarop Mala Vita zijn albums maakt, is steeds weer verschillend. Er is al een live-album verschenen, en ‘En Exilio’ (2009) was een echt studio-album. Dit keer gaat het weer over een andere boeg: “Met Michel gaan we voor dat live-effect. We nemen het wel in een studio op, maar we willen die kracht en energie erbij hebben. Dat zorgt dus weer voor een heel ander soort plaat.” Dat is niet de enige verandering die de voormalig UDS’er met zich meeneemt. “Eerst lag de meeste input bij mij”, vertelt de zanger, “en dan werkte ik samen met de accordeonist en de gitarist.” Onder het genot van een fles wijn of iets sterkers maakten ze zo wel vijf nummers op een avond. Nu doen ze dat anders: “Tegenwoordig maken we een cd met onze ideeën, en in de oefenruimte werken we daar dan samen aan. Zo kneden we het tot iets nieuws.”
 
De bandleden komen uit alle windstreken, maar Schoots is de echte Hollander van het stel. De lyrics van Mala Vita’s feestelijke muziek zijn in het Engels, Italiaans, Spaans, en talen uit de Balkan. Toch is dat geen probleem: “Daar hebben we het regelmatig over. Hij vraagt naar de betekenis van de woorden, en ik leg het dan uit. We werken daar nu echt met zijn allen aan.”
 
Het nieuwe album
Nu is al het materiaal af. Mala Vita zit in de eindfase van het uitbrengen van het nieuwe album, maar heeft geen haast: “Als je al zo lang bezig bent met iets, wil je gewoon dat het goed is. We zijn dus op een heel zorgvuldige manier bezig te onderzoeken in welke studio we het beste kunnen gaan opnemen.” Opmerkelijk is dat de formatie op zoek gaat naar een producer, ondanks dat ze er al een in huis hebben. “Wij hebben echt onwijze mazzel dat we een topproducer in onze band hebben, maar tijdens het opnemen wil Michel achter de drums zitten en niet aan de knoppen draaien. Daarnaast is hij professioneel genoeg om een stapje terug te doen en iemand anders aan het roer te laten.”
 
Franci legt uit dat de nieuwe nummers heel verschillend zijn. “Van snel naar langzaam, van ingetogen naar expressief. We hebben altijd op maximumsnelheid gespeeld, maar er zit nu veel meer dynamiek in.” Ook hebben de bandleden zich meer toegelegd op hun muzikaliteit, en minder op het hoge feestgehalte waarvoor hun muziek garant staat. De grootste verandering ten opzichte van vorige albums is dan ook dat de dansbaarheid van de nummers niet meer heilig is. “Wij zijn anders geworden, en dus is de muziek anders geworden.” Een titel of releasedatum voor het album is er nog niet.
 
Een exclusieve show
“Plein Open wordt een exclusieve show”, zegt Franci. “We hebben deze zomer veel optredens af moeten slaan om ons te focussen op de plaat, en toen kregen we dit aanbod. Op het Spuiplein, in een stad waarmee we allemaal een speciale band hebben.” De balkanrockers zullen naast hun bekende repertoire veel nieuw materiaal ten gehore gaan brengen. De moeite meer dan waard dus.
 
Mala Vita speelt zaterdag 20 juli om 22.00 uur op Plein Open, op het Spuiplein.