Jon Tarifa over zijn muziekcarrière in Nederland, Albanië en Amerika

"Ik denk dat het volgend jaar allemaal nog beter wordt"

Willemijn de Koning ,

Twee jaar geleden stopte hij met zijn band om solo te gaan, eind mei dit jaar kwam zijn debuutalbum 'Free To Be' uit die hij uitbracht in een overvolle SuperMarkt en op zaterdag 20 juli staat hij op het hoofdpodium tijdens Plein Open. Tijd voor een interview met Jon Tarifa over zijn muzikale carrière dus.

Jon is blij met de stappen die hij tot nu toe heeft gemaakt, maar denkt dat het volgend jaar pas echt gaat lopen. "Omdat ik zo gefocust was op mijn muziek, had ik geen tijd om iets te verwachten. Daarom was alles wat er gebeurde, goed. Ik ben blij met elk klein ding dat ik al heb bereikt, het is meer dan waar ik om heb gevraagd, maar ik denk dat dit jaar een jaar is om me voor te bereiden op volgend jaar zodat het dan nóg beter gaat." Ook al zit de muzikale carrière van Jon Tarifa behoorlijk in de lift, ervan leven kan hij nog niet, maar dat zou hij dan ook niet willen. "Muziek is nu mijn fulltime bezigheid, hobby en passie. Als het mijn fulltime baan zou zijn, zou ik muziek maken voor het geld en dat zou zo'n druk geven dat ik er minder van kan genieten."

Nu geniet hij volop van het maken van muziek, vooral van het schrijven ervan. Zijn teksten leggen zijn ziel regelmatig bloot. Eng vindt Jon dat niet, eerder mooi. "Op sommige albums hoor je niks persoonlijks, geen boodschap. Daar is niks mis mee, want iedereen doet het anders en dat waardeer ik, maar als ik die muziek hoor, dan doet het me niks. Dus ik heb liever wel een boodschap in mijn muziek. Iedereen uit zich op een bepaalde manier en ik doe dat zo." Zijn muziek inspireert mensen dan ook regelmatig, en dat laten ze vaak weten via social media. "Dat is voor mij de beloning voor het maken van muziek."
 
Jon werkt hard. "Ik stop veel tijd in mijn muziek en ik geloof dat dit resultaat oplevert. Ik denk; hoe harder je werkt, hoe succesvoller je wordt." Maar wat ervoor nodig is om zichzelf echt succesvol te noemen, vindt Jon lastig. Na veel gepeins noemt hij toch een plek op North Sea Jazz of een uitverkocht Paard van Troje. "Dan ben ik wel heel blij, dan heb ik echt iets in mijn leven bereikt." Toch gaat het Jon niet om de grootte van het podium, maar om de connectie met het publiek. Zijn releaseparty in de SuperMarkt was daar een goed voorbeeld van. Het is geen groot podium, maar het stond propvol en er wordt nu nog over het optreden nagepraat. "In de SuperMarkt was het publiek al opgewarmd door het voorprogramma, Piñata, dus toen ik opkwam begon iedereen al te springen. Ik kreeg zoveel energie dat ik weer terug gaf, waardoor er één grote bal energie ontstond en we de show gewoon samen deden."
 
Op 20 juli staat Jon Tarifa op het hoofdpodium tijdens Plein Open en 10 augustus is hij te vinden op Waterpop in Wateringen. Daarna gaat hij touren door Kosovo, Macedonië en Albanië, zijn geboorteland. "Ik heb daar een nicht die erg bekend is waar ik altijd al mee samen wilde werken, maar nooit heb gedaan. Hopelijk kunnen we dan eindelijk samen aan een nummer werken en komt er wat goeds uit." Jon Tarifa is pas sinds eind 2012 een bekende naam in Albanië. "Ik stond op nummer 1 in de hitlijst van radio FunX en dat postte ik op mijn social media. Een blogger heeft dat opgepikt en daarna volgden alle radio- en tv-stations ook." Jon heeft op de radio ook Albanees gerapt en dat beviel hem goed. Hij wil daar zeker nog wat mee gaan doen samen met grote namen in Albanië, maar hij denkt dat hij meer succes zal boeken als hij zijn muziek Engelstalig houdt. "In Albanië waarderen ze het wel dat ik Engelstalige muziek maak. Ik heb het voorrecht gehad om in Amerika Engels te leren en Albanese artiesten hebben dat vaak niet gehad, dus zij spreken minder goed Engels. Maar in de Albanese taal zijn er veel getalenteerde muzikanten. Ik spreek de taal niet zo goed meer dus als ik me in die strijd meng, heb ik geen kans."
 
Na de tour door Kosovo en Albanië gaat Jon ook naar Amerika, waar hij ook een tijd heeft gewoond. "Laatse keer dat ik daar was was 3 jaar geleden."om te touren met een andere band waar ik toen in zat. Nu ga ik er volgend jaar in Februari/Maart. "Wanneer ik daar ben, zal ik proberen om af te spreken met een aantal artiesten bijvoorbeeld Meta and the Cornerstones & Blitz the Ambassador en misschien zelfs iets doen" Maar ik zou niet in Amerika willen wonen, daarvoor ben ik te gehecht aan Nederland." Na een stilte verklaart Jon lachend: "Komt door het weer, denk ik."
 
Jon Tarifa speelt zaterdag 20 juli om 19.00 uur op Plein Open, op het Spuiplein. Daarvoor, om 16.30 uur, doet hij een akoestische sessie in de Pavlov (Spui).