Gemeenteraad stemt in met krediet voor Spuiforum

Definitief besluit in september na onderzoek alternatief

Remco van der Ham ,

De Haagse gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met een reservering van 181 miljoen euro voor de mogelijke bouw van het Spuiforum. Of het Spuiforum er ook daadwerkelijk komt, of dat de bestaande gebouwen gerenoveerd worden, wordt in september besloten. Naar dit alternatief van werkgroep Dooievaar wordt de komende maanden onderzoek gedaan.

Hoewel het plan voor de bouw van het Spuiforum, het nieuwe onderkomen voor het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium, al in november 2012 werd aangenomen, ontstond er daarna veel discussie. Verzet tegen de plannen kwam er niet alleen vanuit de bevolking, ook binnen coalitiepartijen PvdA en CDA ontstond verdeeldheid. Na een urenlang debat, met tientallen insprekers, werd uiteindelijk toch ingestemd met het ter beschikking stellen van 181 miljoen euro voor een cultureel complex in het centrum van Den Haag.
 
De komende maanden wordt onderzoek gedaan naar een alternatief plan om de bestaande gebouwen op het Spuiplein te renoveren. In september wordt vervolgens het definitieve besluit genomen. Als blijkt dat het alternatieve plan beter en goedkoper is dan nieuwbouw, dan volgt renovatie. Is dat niet het geval, dan wordt het Spuiforum gebouwd. Wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) toonde zich na afloop van het debat verheugd. “Ik ben echt opgelucht, jarenlang onderzoek gaan nu een nieuwe fase in. We gaan nu met vier belangrijke culturele organisaties in Den Haag de toekomst tegemoet. Dat is ook een vernieuwing en afronding van dit gebied. Dat vind ik een heel belangrijk besluit”, aldus Norder bij Omroep West.