Donderdag toch besluit over Spuiforum

Wel onderzoek naar alternatieven cultuurpaleis

Remco van der Ham ,

De Haagse gemeenteraad zal donderdag een besluit nemen over de kredietverlening van het Spuiforum, het nieuwe gebouw waar het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium in gehuisvest moeten worden. De PvdA had om uitstel gevraagd vanwege de grote onenigheid over de plannen binnen de partij. Wel zal het alternatieve plan van Actiegroep Dooievaar worden onderzocht.

Met het besluit zal de Haagse gemeenteraad het benodigd geachte bedrag van 181 miljoen voor het Spuiforum reserveren. Het definitieve besluit over de besteding wordt echter pas in september genomen. Dan moet een nieuw onderzoek naar de haalbaarheid van een alternatief voor het Spuiforum klaar zijn. Dat alternatief - een idee van de kritische werkgroep Dooievaar - gaat uit van renovatie van het Lucent Danstheater en de Dr Anton Philipszaal in combinatie met gebruik van ruimte in het leegstaande ministerie pal daarachter. De gemeenteraad kan in september dan een keuze maken tussen de twee plannen: nieuwbouw of opknappen.
 
Met dit compromis werd dinsdagavond ingestemd vanwege de toenemende weerstand tegen de plannen voor het Spuiforum binnen de PvdA. Tijdens een ledenvergadering van de PvdA werd vorige week maandag een motie tegen het Spuiforum aangenomen. PvdA-raadslid Mustafa Okcuoglu kon zich niet vinden in het compromis en zegde dinsdagavond zijn lidmaatschap van de PvdA op.