Directeur Nederlands Dans Theater neemt ontslag om Spuiforum

Raadsvergadering Spuiforum vanavond live op Den Haag TV

Remco van der Ham ,

Een nieuwe episode in de voortdurende Spuiforum-perikelen vandaag. Zakelijk directeur Robert van Leer van het Nederlands Dans Theater (NDT) heeft per september ontslag genomen, zo meldt NRC Handelsblad vandaag. Bovendien begint na de PvdA nu ook de Haagse CDA fractie verdeeld te raken over de plannen rondom het Spuiforum. Donderdagavond is er een raadsvergadering over het Spuiforum waarin duidelijk moet worden of de gemeenteraad instemt met de reservering van 181 miljoen euro voor het cultuurpaleis.

In NRC Handelsblad laat artistiek directeur Paul Lightfoot weten dat het vertrek van Van Leer te maken heeft met de spanningen rondom het Spuiforum, maar dat dit slechts één van de factoren is. "Persoonlijke overwegingen hem tot zijn besluit gebracht”, aldus Lightfoot. Zowel Lightfoot als Van Leer maken zich bovendien zorgen om de tijdelijke huisvesting van het theater tijdens de bouw van het Spuiforum. Lightfoot vindt het riskant nu het NDT weer internationaal op de kaart staat en “grote beloften heeft gedaan aan de subsidiënten op het gebied van educatie, ondernemerschap en publieksopbouw”. Dat het definitieve besluit over het Spuiforum pas in september wordt genomen, juicht Lightfoot toe: "Meer tijd is goed. Het ergste wat ons kan overkomen is een slecht doordacht plan. Uiteindelijk moet het Haagse culturele leven écht gediend zijn met een nieuw gebouw.”
 
Verdeeldheid binnen CDA
Na de PvdA is nu ook collegepartij CDA in Den Haag verdeeld over het Spuiforum. Raadslid Mitra Rambaran laat weten erg te twijfelen over de investering en dreigt donderdagavond tijdens de raadsvergadering over het Spuiforum tegen de plannen te stemmen. “Ik heb grote twijfels over het project vanwege de hoge kosten in deze crisistijden. Ik ben in gesprek met verschillende mensen en heb tegen onze fractievoorzitter gezegd dat ik donderdag beslis wat ik doe”, aldus Rambaran tegenover Omroep West. Eerder deze week stapte PvdA-raadslid Mustafa Okcuoglu al uit de partij vanwege het Spuiforum.
 
Raadsvergadering op Den Haag TV
Den Haag TV zendt donderdagavond vanaf 18.00 uur live de raadsvergadering over het Spuiforum uit. Dan moet duidelijk worden of de gemeenteraad instemt met de reservering van 181 miljoen euro voor een nieuw onderkomen voor het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium op het Spuiplein. Of het geld wordt gebruikt voor de bouw van het nieuwe Spuiforum of voor een alternatief plan (bijvoorbeeld van Werkgroep Dooievaar), wordt in september genomen.