Besluit over bouw Spuiforum mogelijk uitgesteld

Haagse fractie PvdA in dubio over Spuiforum

Remco van der Ham ,

De crisis binnen de PvdA, waar veel onenigheid is over het Spuiforum, zorgt er voor dat het definitieve besluit over de bouw van het cultuurpaleis op het Spuiplein mogelijk wordt uitgesteld. Het is de bedoeling dat de Haagse gemeenteraad op donderdag 18 juli de knoop doorhakt over het Spuiforum, maar door de huidige omstandigheden bij de PvdA wordt dit mogelijk uitgesteld. De problemen ontstonden toen maandagavond een meerderheid van de PvdA-leden een motie tegen het Spuiforum aannam.

Maandagavond werd gestemd over een ingediende motie tegen de bouw van het cultuurpaleis. Daarbij bleek een meerderheid van de PvdA-leden (66 tegen 53) tegen de komst van het nieuwe gebouw waar Het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium zich in moeten gaan vestigen. De tegenstanders maken zich vooral zorgen om de financiële risico’s van het Spuiforum. Ook is er weinig steun voor in de stad. Het op dinsdagavond gehouden crisisberaad van de Haagse fractie van de PvdA leverde nog geen uitsluitsel. PvdA-raadslid Jos de Jong: “We hebben meer tijd nodig om tot een standpunt te komen. We willen de komende dagen praten met coalitiegenoten, oppositiepartijen en andere betrokkenen, zodat wij daarna kunnen bepalen hoe wij met de situatie omgaan.”
 
Voormalig PvdA-wethouder Adri Duivesteijn (nu lid van de Eerste Kamer) laat weten juist vóór de bouw van het Spuiforum te zijn. “Den Haag heeft behoefte aan een centrum waar mensen en cultuur samenkomen.” Duivesteijn noemt het cultuurpaleis ‘spectaculair’ maar verwacht dat het een gebouw van en voor mensen van de stad wordt. Duivesteijn vindt dat de fractie het advies van de leden dan ook niet over hoeft te nemen. “De fractie heeft een eigen verantwoordelijkheid en kan deze ook nemen”, zo laat hij weten op Twitter. Duivesteijn was van 1980 tot 1989 wethouder in Den Haag. In 1989 trad hij af vanwege een conflict over de inschatting van de financiële risico’s van de bouw van het nieuwe stadhuis.
 
Debat over Spuiforum bij Omroep West
Aanstaande maandag 15 juli organiseert Omroep West een debat over het Spuiforum. Wethouders Marnix Norder en Marjolein de Jong gaan dan in debat met voor- en tegenstanders van het Spuiforum. Het debat staat onder leiding van hoofdredacteur Renzo Veenstra en politiek verslaggever Lot van Bree. Naast de wethouders nodigt de omroep Haagse raadsleden, bewoners en toekomstige gebruikers van het Spuiforum uit om mee te debatteren. Aanmelden kan via publiek@omroepwest.nl. Het debat is tussen 17.00 en 18.00 uur live te volgen op Radio West (89.3 FM).