Succesvolle eerste editie van Any Record Presents

Een warme zomeravond met City Hands en Samara Lubelski

Tekst en foto’s: Stephan Kaffa ,

De twee Haagse heren René van der Voort (Any Record) en Manuel Padding (o.a. Silverghost en City Hands) organiseren de komende weken een viertal concerten onder de noemer ‘Any Record Presents’. De serie is een showcase voor muziek, films, literatuur en andere kunst vanuit de visie van specialistische platenzaak Any Record. Maandag 22 juni vond de eerste avond plaats in de oude school aan de Stortenbekerstraat.

Na een korte aankondiging van René opent City Hands (Manuel Padding) de avond met een compositie die hij eerder op het Deense waddeneiland Tunø uitvoerde. Met behulp van percussie, effecten, fieldrecordings, blokfluit en spoken word voert hij de aanwezigen mee naar het eiland waar niets is wat het lijkt. Padding verhaalt over hoe hij niet zeker weet of het eiland een droom of werkelijkheid is. De wind waait door de speakers, door de meditatieve klanken vergeten we de hitte en locatie: we wanen ons ook op het eiland.

Na een korte pauze neemt de Amerikaanse Samara Lubelski plaats. Lubelski is geen onbekende in de underground scene. Naast diverse soloreleases trad deze multi-instrumentaliste ook op als onderdeel van MV&EE en Jackie-O-Motherfucker. Ook is zij tegenwoordig de bassiste van Chelsea Light Moving (de nieuwe band rond Sonic Youth's Thurston Moore). Voor het eerst in Europa brengt ze haar free-form vioolset ten gehore. Minimalisme en dissonantie voeren hierin de boventoon. Het gemêleerde publiek geniet muisstil van haar vioolwerk, wat kort maar krachtig is: na een krappe 18 minuten eindigt Lubelski haar optreden. De organisatie probeert haar te porren voor nog een performance, maar ze vindt het mooi geweest.

Met de hoge temperatuur in de oude school was het een hete, maar bijzondere ervaring. Deze eerste avond maakt nieuwsgierig naar de volgende editie. Wil je ook een van de komende concerten bijwonen? Hou dan de facebookpagina van Any Records in de gaten.