EP-recensie: Jana - ‘To All’

Debuut-EP met zes pareltjes smaakt naar meer

Willemijn de Koning ,

Na haar releaseparty in Speakers te Delft, ligt haar langverwachte EP, getiteld ‘To All’, nu eindelijk in de winkel. De EP is een aanrader voor iedereen die van pure maar toch poppy jazzmuziek houdt. 3voor12 Den Haag nam het schijfje onder de loep.

To All bestaat uit zes pareltjes. Het begint met ‘Passing on a message’, waarin je meteen onder de indruk bent van het bijzondere stemgeluid van Jana. Haar stemklank doet je denken aan Norah Jones en Selah Sue, en haar uitspraak lijkt ook op die van laatstgenoemde. Jana's stem is zuiver en raakt elke noot. Door haar mooie klanken sijpelt onschuld door, wat haar nummers kwetsbaar maakt. Dit hoor je terugkomen in het tweede nummer, ‘Mr Darkness’, waarin deze Delftse singer-songwriter je meesleept in haar eigen wereld.
 
Na deze twee rustige binnenkomers, is het tijd voor een wat meer uptempo nummer, ‘It's all good’. Deze mooie en positieve tekst doet je even alle nare dingen vergeten en brengt een glimlach op je gezicht. Dit nummer, net als alle volgende, bestaat uit geweldige ritmische lijnen, die fantastisch ondersteund worden door de gitarist en percussionist. Die muzikale toevoeging aan Jana's prachtige stem, maakt ook het volgende nummer ‘Red light’ tot een ware parel. 
 
De nummers zijn erg goed geproduceerd; alles valt precies goed samen, van Jana's stem tot de gitaarakkoorden. Daardoor is het ook moeilijk naar deze EP te luisteren zonder mee te deinen op de muziek. De EP eindigt met het nummer ‘Little lad’ en het titelnummer. Vooral dat laatste nummer maakt indruk. Dat komt enerzijds door de tekst, die over zelfmoord op haar vorige school gaat. Anderzijds door Jana zelf, die rustig en gevoelig begint, maar later uithaalt waarbij het haar toch lukt intiem te blijven. Deze combinatie zorgt voor kippenvel op je armen. Ze sluit het nummer af met de woorden 'You've not even seen it all' en dat is precies wat hopelijk het geval is bij Jana. Want deze EP smaakt naar meer.

De EP 'To All' van Jana is te beluisteren in de Haagse YouBox.