Haagse Pop Week 2013; maandag 21 oktober

Met XOXO, Garlic, Monkey Miracular, Doghouse en meer

Ramon Keyzer, Tessa Bentvelsen, Alice Mulder en Remco van der Ham | Foto’s: Ramond Jaggessar, Alice Mulder en Nienke Verhoef ,

De maandagavond van de Haagse Pop Week; traditiegetrouw vormgegeven als minifestival op de Grote Markt. Zo ook dit jaar met een heerlijke line-up bestaande uit onder andere XOXO, The Gypsy Liars, Garlic, Monkey Miracular, Doghouse, Project Bongo en Jara Holdert. Dat betekende op deze maandag 21 oktober heen en weer rennen tussen de verschillende cafés.

Terwijl de meeste mensen in café September nog aan het uitbuiken zijn, begint Barefoot een kwartier te laat met spelen. Een vertraging die vanavond bij September alleen nog maar meer oploopt. Je kan het niet laten te denken aan Nickelback als zanger Gijs Hietkamp het podium betreedt. Terwijl mensen nog de laatste restjes van hun bord schrapen, staan de vier heren - een drummer, bassist, gitarist en zanger/gitarist - lieflijke liedjes te spelen. Leuke deuntjes komen voorbij die perfect zijn als achtergrondmuziek tijdens het eten, maar echt blijven hangen doe de nummers niet. De tafels zitten vol maar niemand staat op om echt aandacht te schenken aan de band. Het geklets overheerst dan ook regelmatig de muziek. De band doet zijn best maar het spat er niet vanaf en het applaus na de nummers klinkt wat lauwtjes. Leuk voor het moment, maar niet iets waarvan je de cd zult grijsdraaien. (TB)

De band rond zanger Mauro Molenaar (Excitors) en Remco Visker knalt er meteen vol in met zijn powerrocksongs. Als een niets ontziende stoomtrein raast Garlic door. Het tempo ligt moordend hoog. Harde en retestrakke gitaarriffs, maar ook met melodie. Het gitaarwerk van Visker is onnavolgbaar, hij gaat volledig los en gooit er nonchalant regelmatig een intense solo tussendoor. Ook wanneer er iets gas terug genomen wordt, en de toetsen op de voorgrond treden, blijft het geluid smerig en rauw. Het duurt niet lang voordat ook dit nummer ontspoort in een ware donderwolk aan geluid dat over je heen wordt gestort. (RK)

In een goed gevulde September is het aan Jara Holdert om met haar verstilde liedjes het geroezemoes te doorbreken. Begeleid door contrabas, drums en gitaar begint de band te laat en met geluidsproblemen. Tel daar de stemproblemen van Jara bij op en je kan concluderen dat dit niet haar beste avond is. Toch weet ze indruk te maken op die paar mensen die gefocust luisteren. Prachtige verhalende folkpopliedjes met jazzinvloeden. Jara gun je een kleine donkere zaal en luisterend publiek. Helaas komt haar muziek vandaag onvoldoende tot haar recht, maar de aandachtige luisteraar heeft de potentie en schoonheid van haar liedjes wel kunnen horen. De meeste liedjes vanavond staan op de binnenkort uit te komen EP 'Sky Collector'. De EP-presentatie is op 22 november in Hoop (Driehoekjes 7 te Den Haag). (RK)

Rock ’n roll kwartet SubRockers is de volgende act in de SuperMarkt. Muzikale stijlen als punk, rock, garagerock en rock’n roll komen naadloos samen bij deze formatie waarvan de leden eerder hun sporen hebben verdiend bij bands als Antidote, Disturbance, I-Reject en Dicemen. Een heus groepje oude van dagen dus. Des te vreemd dat deze routiniers er niet aan hebben gedacht extra gitaarsnaren dan wel een reservegitaar mee te nemen. Als gitarist Bart dan halverwege het optreden een snaar breekt, heeft de band toch echt een probleem. Bassist Sander voorziet het voorval van de mooie woorden: “We hebben een gebroken snaar... en een gebroken hart.” Het optreden komt een kleine tien minuten stil te liggen, maar als een van de andere bands een gitaar uitleent kan de verder gedegen rock ’n rollshow van SubRockers toch nog afgemaakt worden. (RvdH)

De Grote Markt heeft zich ondertussen gevuld met Haagse muzikanten en ‘vrienden van’. Grotere getale muziekliefhebbers dan een uur geleden vullen nu het gezellige plein. Dat betekent dat er ook meer mensen zijn die écht voor de muziek komen. In de steeds heter wordende September staat 3voor12 Den Haag Selecteert act Project Bongo op het programma. Een band met aanstekelijke deuntjes die weken blijven hangen, ook al heb je het nummer maar één keer gehoord. En dat dan niet op een verkeerde manier, het zijn juist leuke deuntjes die je je wilt blijven herinneren. De vijf jongens hebben het perfecte uiterlijk. Als boyband zouden ze waarschijnlijk even overtuigend zijn als nu. Haren perfect, kleren perfect, plaatje perfect. En muziek natuurlijk ook perfect. Er is eigenlijk niets op aan te merken. Nou ja, misschien ook wel. Een band die zo goed klinkt, met zo’n uitstraling en niet te onderscheiden is van de Engelse topacts verdient een miljoenenpubliek en een groter podium. (TB)

Doghouse is duidelijk geïnspireerd door Queens of the Stone Age, wat de band laat blijken met de cover van 'Feel good hit of the summer'. Hierbij treedt Camiel Meiresonne op als gastzanger, wat voor de rest van het optreden van Doghouse bijna de enige zang blijkt te zijn. De vier jongens spelen voornamelijk instrumentaal, houden zich daarbij niet aan standaard 'nummers' en bouwen de muziek vaak uit tot een bombastisch rockgeluid waarbij Doghouse laat zien dat ze niet het standaard bandjespad inslaat, maar wel een eigen, relaxte sfeer laten zien. Dit is niet het zoveelste bandje met mooie jongens maar zeker iets wat nog wel eens erg tof kan worden. (AM)

XOXO is de nieuwe band van Suzanne Ypma, in een vorig leven frontvrouw van Pitch Blond. Met haar wat hoge en bij vlage naïeve stemgeluid steelt zij de show. Samen met drummer Joost le Feber, gitarist Bart Schatteleijn en bassist Peter Geraedts speelt zij zeer dansbare electropop. De catchy ritmes en onverwachte geluidjes zorgen voor een poppy en dansbare sound met een rauw en eigenwijs randje. Na het debuutoptreden op onze eigen clubavond is dit nog maar het tweede optreden. Uitbundig gedanst wordt er niet, maar je ziet dat het publiek niet stil kan staan. De muziek is zo catchy en dansbaar dat stiekem iedereen wil dansen, zelfs de grootste houten klaas kan niet stil staan bij XOXO. (RK)

The Gypsy Liars, hier is vanavond iedereen voor gekomen. Ook geen wonder, want deze band is bijna een supergroep te noemen. Zangeres Natousch Gerritsen is de dochter van Golden Earring bassist Rinus Gerritsen, gitarist Danny van Tiggele kennen we van Mister and Mississippi en ook de bassist van Woot, Sebas Simoen, laat zijn kunnen zien. Maar waar meeste supergroepen falen, weet The Gypsy Liars het wel waar te maken. Natousch is een podiumbeest. Dat hebben we al een keer eerder gemeld en dat is het zeker waard om nogmaals te vermelden. Papa Gerritsen staat dan ook trots vanaf de zijkant naar zijn dochter te kijken terwijl voorin het potje danspasjes wordt opengedraaid. Het publiek geniet en de band al helemaal. Hier is het niet ieder voor zich maar eerder ‘spelen doen we samen en met het publiek’. (TB)

Het programma van deze maandagavond wordt afgesloten door Monkey Miracular. Een nog onbekende naam in het Haagse, getuige ook de magere opkomst op dit nachtelijke tijdstip in de SuperMarkt. En dat terwijl er toch twee Haagse muzikale grootheden achter zitten; Patrick Schmitz (Splendid) achter de knoppen en Koen Herfst (Bagga Bownz, I Chaos, Armin van Buuren) achter de drums. Monkey Miracular is het project van Schmitz waarbij hij als dubstep-dj fungeert. Er komen obscure dubstepplaten voorbij die door het drumspel van Herfst van een flinke dosis extra energie worden voorzien. Het geheel is hard, rauw en erg dansbaar, hoewel dat laatste vanavond niet echt gebeurt. Het is wel jammer dat Schmitz geen vocalen voor zijn rekening neemt. Ook is er nog geen eigen materiaal, al blijkt dat er wel aan te komen. We wachten het met spanning af. (RvdH)