Festivalkriebels 2013: Goose afsluiter Werfpop

32e editie op zondag 14 juli

redactie 3voor12 Den Haag ,

Het Leidse festival Werfpop vindt dit jaar voor de 32e keer plaats in park de Leidse Hout. Het gratis toegankelijk festival wordt georganiseerd op zondag 14 juli. Behalve muziek zijn er ook straattheater, kunst en kinderactiviteiten te vinden op het evenement. Met de toevoeging van de laatste paar namen is het volledige programma van het festival nu bekend.

10 juni: De Belgische electrorockband Goose zal deze editie van Werfpop afsluiten. Dit weekend was de formatie nog te zien op het PopHotSpot Festival. De heren uit Kortrijk pakken elk podium in met hun bombastische optredens. In 2006 kwam de band vanuit het niets met een album op het label Skint, wat eerder Fatboy Slim en Dave Clarke uitbracht. Het album ‘Bring It On’ sloeg in als een bom, en een samenwerking met zangeres Peaches volgde. Tegenwoordig kunnen ze zelfs de manager van Daft Punk aan hun fanbase toevoegen. De 303-fans van ACID P303WER gebruiken de oude Roland TB-303 als levensbeschouwing. In de jaren ’80 werd met dit apparaatje de acid scene geïntroduceerd en is het tegenwoordig nog steeds goed te horen bij acts als Daft Punk en The Prodigy. De Leidse dubstepproducer Lifecycle treedt samen met het Delftse basscollectief Flash Oddysee op, bekend van de feesten van het Leidse Breakbeat Community in het LVC.

De Haagse garagepunkrockband Los Jalapeños is bevestigd voor Werfpop. Vorig jaar speelden ze nog op Werfpop Indoors, maar dit jaar mag de band aantreden op het festival zelf. Los Jalapeños was eerder al te zien op Kaderock en de Haagse Pop Week. Ook het reizende feestcircus Patchanka zal een stop maken op Werfpop. Deze Scandinaviërs maken muziek onder de noemer ‘Feest’. Hun laatste album ‘Normalize This!’ brachten ze afgelopen voorjaar uit via het Nederlandse Suburban Records. Ook op de festivalweide zullen verschillende activiteiten plaatsvinden, waaronder het overenthousiaste Broken Brass Ensemble dat over het terrein zal walsen met haar opzwepende brassbandmuziek in een modern jasje.

24 mei: Vanavond presenteert de Haagse reggaeband Splendid haar vijfde studioalbum ‘Sun Beats Down’ in een uitverkochte grote zaal van het Paard van Troje. De band maakt popmuziek met een rocksteady vleugje reggae, soul en rock. Eerder deze week speelde Splendid nog de nieuwe single ‘Fast lane’ op 3FM en in De Wereld Draait Door, waarbij zelfs Nico Dijkshoorn zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken wist te steken. Behalve op Werfpop, is Splendid deze zomer ook nog te zien op Schippop en Schollenpop.

15 mei: Vier nieuwe namen zijn er vandaag naar buiten gebracht, waaronder de Nederlandse hiphopgroep Postmen. Debuutalbum ‘Documents’ kwam uit in 1998 en ging destijds maar liefst 100.000 keer over de toonbank. Dit jaar kwam het album opnieuw uit en werd besloten om Postmen in de oude bezetting nieuw leven in te blazen. Re:Freshed Orchestra was eerder dit jaar al te zien op het Life I Live Festival en zal dus ook Werfpop aandoen. Het 16-koppige orkest, bestaande uit een mix van klassiek geschoolde en autodidactische muzikanten, deelt een voorliefde voor funk, soul en hiphop. Uit Utrecht komt de punk ‘n’ roll van John Coffey. Afgelopen jaar bracht deze band het album ‘Bright Companions’ uit, opgenomen met producer Pelle Gunnerfelt (The Hives, Refused). Het eveneens Utrechtse drum ’n’ bass-collectief Black Sun Empire is de laatste bevestiging van vandaag.

De komst van de Haags/Leidse poprockband Atlantic Attraction was eigenlijk al bekend gemaakt door de band tijdens de release van de EP ‘Home’ in de Qbus, maar is nu ook officieel door Werfpop naar buiten gebracht. De 3voor12 Den Haag Selecteert act won eerder al de Grote Prijs van Zuid-Holland en nam met producer Sander Rozeboom de nieuwe EP op waarvan de eerste single uit is. Ook bevestigd is de uit Californië afkomstige hardcore band Suicidal Tendencies. Afgelopen maand bracht de band, na meer dan tien jaar, het nieuwe album ‘13’ uit. De band wordt al in 1981 opgericht. In 1995 valt de band tijdelijk uit elkaar om later toch weer hergeformeerd te worden. De Rotterdamse nederbeatformatie The Kik en de Brabantse rapper Fresku maken de eerste lijst met bevestigingen compleet.