Festivalkriebels 2013: Programma Waterpop compleet

Laatste vijf namen bekend

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Na de jubileumeditie van vorig jaar vindt Waterpop dit jaar voor de 36e keer plaats. Het festival wordt dit jaar gehouden op zaterdag 10 augustus in het Wateringse Hofpark. Naast het muziekprogramma is er ook straattheater en een fijne kinderhoek. Met de toevoeging van de laatste vijf namen, waaronder Tessa Rose Jackson en The New Shining, is het programma van het Wateringse festival compleet.

2 juni: De twintigjarige singer-songwriter Tessa Rose Jackson studeerde aan de prestigieuze BRIT School in Londen, waar ook Adele en Kate Nash hun tijd hebben doorgebracht. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen: Tessa Rose Jackson maakt prachtige melodieuze nummers en speelde bovendien zelf het overgrote deel van de instrumenten op haar debuutalbum in. The New Shining werd met de ballad ‘Can’t make up my mind’ uitgeroepen tot beste song van 2012 op Radio2 en kwam zelfs de Top 2000 binnen. Maar de band schuwt ook ruiger gitaarwerk niet. Hausmagger bestaat uit vier leden, waaronder Theo Wesselo van Rembo & Rembo. De band maakt Nederlandstalige muziek die naar eigen zeggen “als een tekstueel handvat voor de liefde en het leven in het algemeen kunnen dienen”. De IJslandse band Sólstafir valt onder de noemer progressive post-black metal. De nummers, die soms wel acht minuten duren, zijn vooral erg melancholisch. De laatste toevoeging is die van Hippe Gasten. In 2009 was deze formatie, die rockmuziek voor kinderen maakt, ook al te zien op Waterpop.

13 mei: In de Nederland Drie te Wateringen vond zaterdag 11 mei de finale van Waterproof plaats met Presidential Sweet, NiCad, Jon Tarifa en Lucky Joker op het programma. De vier bands gingen de strijd aan om die felbegeerde plek op Waterpop te bemachtigen. De keuze van de jury viel uiteindelijk op de Haagse rapper Jon Tarifa, mede omdat hij het publiek goed mee wist te krijgen. Ook had de set een mooie opbouw die knalde tot het einde. Tarifa zal Waterpop dit jaar openen.

25 maart: De eerste bevestiging is die van Jungle By Night. De band bestaat uit negen Amsterdamse gasten verbonden door hun liefde voor Afrikaanse funk. De instrumentale set bestaat uit een mix van funk, jazz en rock met Afrikaanse invloeden. De heren en dame van Skip&Die zullen tijdens Waterpop, net als op het Life I Live Festival overigens, het publiek met hun afro-electrobeat in beweging zetten. Waterpop ontvangt nog twee bands van Nederlandse bodem: traumahelikopter en Sunday Sun. Traumahelikopter brengt rammelrock recht uit hun vuige rock 'n roll-harten. Sunday Sun daarentegen speelt zorgeloze catchy popliedjes in de stijl van The Beach Boys. De Britse mannen van Orange Goblin, ook wel de nieuwe Motörhead genoemd, komen Waterpop eens flink op zijn grondvesten laten schudden met een dosis heavy metal. De laatste toevoeging van vandaag is The Delta Saints. De band maakt bluesy rock ’n roll en wordt ook wel vergeleken met Led Zeppelin.