Festivalkriebels 2013: TodaysArt haalt Arab Idol naar Nederland

Negende editie op vrijdag 27 en zaterdag 28 september

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Voor de negende editie van TodaysArt is een bijzondere locatie gevonden. Naast traditionele locaties als het Spuiplein en het Atrium van het stadhuis, vindt het festival tevens plaats in de gebouwen van het voormalig Minsterie van Justitie en Binnenlandse Zaken op de Scheldedoekskade in Den Haag. TodaysArt, waar zo’n 150 deelnemers aan mee zullen werken, wordt gehouden op vrijdag 27 en zaterdag 28 september. Op zondag 29 september is er een extra concert van Mohammed Assaf, winnaar van Arab Idol.

13 september: TodaysArt haalt op zondag 29 september de Palestijnse zanger Mohammed Assaf (1989) voor een speciaal concert naar Den Haag. Afgelopen juni won Assaf de finale van Arab Idol van Farah Youssef (Syrië) en Ahmad Gamal (Egypte). Hij groeide op in vluchtelingenkampen in de Gazastrook. Assaf is een ultiem voorbeeld van iemand die ondanks alle omstandigheden veel heeft overwonnen en TodaysArt laat dan ook weten zeer door hem geïnspireerd te zijn. Het optreden in Den Haag, in het Atrium van het stadhuid, is het allereerste optreden van de zanger in Europa.

26 augustus: Vandaag is onder andere de komst van de Britse muzikant Clark bevestigd. Chris Clark, zoals zijn volledige naam luidt, heeft al zes LP’s en zeven EP’s op zijn naam staan. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe album ‘Feast / Beast’ op het Warp label. Op TodaysArt presenteert hij zijn nieuwe  audiovisuele live show. De Haagse producer Dave Huismans aka 2562 komt naar TodaysArt met de première van zijn nieuwe live set, volledig bestaand uit gloednieuwe techno/bass muziek. De Engelse producer Untold werkte samen met artiesten als The xx, Ke$ha, Boys Noize en Moderat. Op TodaysArt kun je een twee uur durende set vol dubstep, grime, jungle en techno verwachten. Juju & Jordash zijn op 27 september voor het eerst te zien in Den Haag. Het house duo Gal Aner en Jordan Czamanski bracht al verschillende EP’s en LP’s uit. Ook deden de twee verschillende multimediaprojecten.

Oneohtrix Point (Daniel Lopatin) sleept je mee met zijn ambient muziek. De complexe audiolandschappen vragen om aandachtig luisteren, maar geven je geen andere keus dan jezelf volledig mee te laten slepen. Op 30 september verschijnt zijn debuutalbum 'R Plus Seven' op Warp. Een andere Warp-artiest op TodaysArt is de Franse IDM-artiest Jackson and His Computerband (Jackson Fourgeauds). Op 2 september verschijnt zijn tweede album ‘Glow’. De Britse Lustmord (Brian Williams) wordt gezien als de grondlegger van het dark ambient genre. Als je bedenkt dat hij voor zijn producties field recorings gebruikt die zijn opgenomen in crypten en slachthuizen, weet je meteen waar de naam van het genre vandaan komt. Lustmord bracht sinds 1980 al meer dan 30 releases uit. Onlangs verscheen zijn nieuwe album ‘The Word As Power’. De Japanse producer Yosi Horikawa bracht onlangs zijn debuutalbum ‘Vapor’ uit. Tijdens TodaysArt treedt hij op met video-artiest Florence To. Tot slot is er ook de ‘Though The Darkness Gathers - Spirituals Remixed’ avond met optredens van Gangpol & Mit, Guido Möbius, Patric Catani en Mesak.

Op het programma onder andere Diamond Version, bestaande uit Alva Noto en Byetone (Raster Noton) en de Japanse artiest Atsuhiro Ito. Het nummer ‘Mode operator Beispiel A’ verschijnt op de nieuwe compilatie van Modeselektor. Terug op het festival is de Duitse producer Uwe Schmidt. In 2010 trad hij op onder de namen Atom en Señor Coconut (lees hier ook het interview terug), dit jaar komt hij als Atom TM. Schmidt wordt ook wel de vader van de electrolatino, electrogospel en action genoemd. De Amerikaanse componist Morton Subotnick treedt tijdens TodaysArt op met de Duitse video-artiest Lillevan. De uit Zweden afkomstige Andreas Tilliander (ook bekend onder de namen Lowfour, Mokira of Rechord) komt naar Den Haag met zijn nieuwste project TM404. Zijn muziek kan worden omschreven als ambient dub. Het Duitse Kompakt label presenteert in samenwerking met het Zuid-Amerikaans georienteerde Cómeme label een eclectische club avond met Justus Köhncke, Saschienne (Sascha Funke + Julienne Dessagne), Jennifer Cardini, Barnt en Philipp Gorbachev. De Utrechtse Nuno Dos Santos presenteert zijn nieuwe label Something Happening Somewhere met optredens van onder meer Ivan Smagghe, Presk, Love Over Entropy en David Cornelissen

Op het tentoonstellingsprogramma staan onder andere Joris Strijbos + Daan Johan (Macular), Matthijs Munnik en Teun Verkerk + Joris Hoogeboom. Verder wordt de multi-dome omgeving Sphæræ gepresenteerd met werken en performances van Synergetica Lab, Paul Prudence, Francisco Lopez, Joost Rekveld, Martijn van Boven en vele anderen. Tot slot zal de ‘test pattern’ performance van Ryoji Ikeda worden gepresenteerd.

TodaysArt Festival 2013 - Teaser from TodaysArt on Vimeo.