Festivalkriebels 2013: Programma State-X New Forms compleet

Tiende editie op 13 en 14 december in Paard van Troje

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 december vindt in Paard van Troje de tiende editie van het State-X New Forms festival plaats met een breed aanbod aan acts op underground- en experimenteel muziekgebied. Met het festival wil de organisatie de verbintenissen tussen heden, verleden en verschillende kunstdisciplines zichtbaar maken. Met het naar buiten brengen van de laatste namen is het programma nu volledig bekend.

9 december: Grootmeester van de organische beats Applescal zal tijdens State-X New Forms zijn uitmuntend ontvangen nieuwe album 'From A To Sea' presenteren. Met zijn vorige album ‘Dreaming In Key’ wist hij al een nominatie voor de 3voor12 Award binnen te slepen. Legowelt en Orgue Electronique behoeven geen introductie. Speciaal voor State-X New Forms zijn Danny Wolfers (Legowelt) en Brian Schijf (Orgue Electronique) met de in Amerika geboren en in Nederland gevestigde producent Xosar een bijzondere samenwerking aangegaan. De Amerikaanse singer-songwriter Dayna Kurtz maakt een mix van jazz, folk en pop en bracht eerder dit jaar ‘Secret Canon Vol. 2’ uit, haar zesde studio album. Op zaterdag wordt de foyer gehost door BeatLab. Eerder werd de komst van FilosofischeStilte en Deadcrow al aangekondigd. Daar komen nu ook Torus, Illesta, Generate en 96WRLD bij. Thomas Martojo (Dekmantel), Conforce presents Hexagon, The Future’s Dust, Stopcontact, Nick Catron en I Saw The Deep maken het programma compleet.

3 december: De Noorse muzikant Biosphere (Geir Jenssen) vervangt The Child of Lov tijdens State-X New Forms. Jenssen begon zijn muzikale carrière in de synthpopband Bel Canto waarmee hij twee albums uitbracht. In 1990 verscheen zijn solodebuut ‘The North Pole By Submarine’. Inmiddels heeft hij al meer dan twintig releases op zijn naam. Zijn meest recente album, ‘N-Plants’, komt uit 2011. Biosphere maakt ambient muziek, in zijn geval ook wel ambient techno of arctic ambient genoemd, waarbij hij veel gebruik maakt van loops en samples.

29 november: Na de afgelaste optredens op Glastonbury en Best Kept Secret is nu ook State-X New Forms aan de beurt. “Door onvoorziene omstandigheden zal het langverwachte debuutoptreden van The Child Of Lov en de door Cole Williams samengestelde The Child of Lov Experience helaas geen doorgang vinden op het State-X New Forms Festival”, aldus de organisatie. De gehele The Child Of Lov Experience zal in het nieuwe jaar alsnog in Paard van Troje te zien zijn. Er wordt momenteel gezocht naar een waardig vervanger.

8 november: The Child of Lov is de artiestennaam van Cole Williams. Met zijn in juni uitgebrachte titelloze debuutalbum werd hij al genomineerd voor de 3voor12 Award, maar als het op live optredens aankomt heeft hij een wat mindere reputatie. Wat zijn allereerste optreden ooit zou zijn - op Glastonbury - cancelde hij, net als een show op Best Kept Secret, omdat de artistieke kwaliteit die hem voor ogen stond naar eigen zeggen nog niet kon garanderen. Tot op de dag van vandaag heeft hij nog niet live opgetreden, maar daar komt op zaterdag 14 december tijdens het State-X New Forms verandering in. Dan vind wereldwijd zijn allereerste liveshow plaats; The Child Of Lov Experience.
 
The Child Of Lov Experience wordt niet zomaar een muziekconcert: elementen uit theater, dans, mode, visuele kunst en grafisch ontwerp creëren een totaalbeleving die alle zintuigen prikkelt. Via geheime audities is de afgelopen maanden een liveband samengesteld met veelbelovende jonge muzikanten en werd een koor gevormd om de verschillende, door elkaar heen lopende, zangpartijen gestalte te geven. De Londonse print- en accessoire ontwerpster Lisa King (bekend van ontwerpen voor Calvin Klein, Clarks, Armani en haar werk voor artiesten als Kylie Minogue, Django Django en Ghostpoet) ontwierp samen met The Child of Lov een limited edition The Child Of Love/ State-X New Forms shirt. Dit shirt zal exclusief verkrijgbaar zijn tijdens het festival, en Lisa King is zelf aanwezig om het modestuk te presenteren. Ook hebben enkele roemruchte namen die meewerkten aan het album, toegezegd een live-bijdrage te leveren aan de show.
 

Het trio Birth Of Joy tourde het afgelopen jaar Europa door en staat in januari op Noorderslag. Met zijn ‘sixties on steroids’ doet de band ook State-X New Forms aan. De Haagse formatie Daylight Dodger bestaat uit drie leden van Atombox. Optreden doet het drietal niet gewoon op een podium maar zittend tussen het publiek. De muziek is te beschrijven als “lo-fi elektronische folkrock”. Het echtpaar Fred & Toody Cole maken al 35 jaar muziek samen, met als bekendste wapenfeit Dead Moon maar ook The Rats, Range Rats en Pierced Arrows. Op State-X New Forms spelen de twee in akoestische setting een selectie uit hun indrukwekkende oeuvre. Goodcopnaughtycop bestaat uit Zac Stibbs (klassiek guitarist en fietsenmaker) en componist Sjoerd Leijten en maakt muziek met behulp van fietswielen. Machinist, echte naam Zeno van den Broek, verzorgt een audiovisuele show met geïmproviseerde soundscapes. De Haagse producer Deadcrow (voorheen deadcrxw) maakt een mix van triphop, hardcore, dubstep en drum ‘n bass. Eerder dit jaar verscheen zijn EP ‘Food for Thought’. De laatste toevoeging van vandaag is de 40 minuten durende audiovisuele live performance Big Data Poetry van Geert Mul en Michel Banabila.

23 oktober: Twee jaar geleden was hij nog te zien op Crossing Border en in december komt Patrick Wolf terug naar Den Haag voor State-X New Forms. “Romantische folkliedjes met gevoel voor pop, verpakt in een disco- of elektronicajasje” is hoe de muziek van de Engelse singer-songwriter destijds beschreven werd. Ook indierockduo Bombay Show Pig is te zien op het festival. De band is net terug van een tour door Amerika en bezig met een tour door Europa. Gelukkig zijn Linda en Mathias af en toe ook nog in Den Haag te zien. De Haagse gitaardroneband Santa Cruz, met Guy Tavares van Motorwolf/Orange Sunshine, de Canadese postrockformatie Esmerine (met ex-leden van Godpseed You! Black Emperor en Thee Silver Mt. Zion) en een speciaal optreden van NiCad met New European Ensemble maken de lijst met nieuwe bevestigingen compleet.

25 september: De Amerikaanse band Sunn O))) keert terug naar State-X New Forms. In 2007 was de formatie ook al te zien in Paard van Troje. De muziek wordt door de heren zelf omschreven als power ambient, maar bevat ook elementen uit genres als darkambient, noise en black metal. De Engelse psychedelische ambient-techno-dubgroep The Orb bestaat 25 jaar en viert dat toepasselijk met de 25th Anniversary Tour. Eerder werd Den Haag al aangedaan tijdens TodaysArt. State-X New Forms biedt ook ruimte aan lokale acts. Zo staan dit jaar onder andere FilosofischeStilte en G∆RTM∆LEN op het programma. De lijst met vandaag bekend gemaakte namen bestaat verder uit DOOM, Amenra, DakhaBrakha, Dean Blunt, Daugh Gibson, Donso, Eins Zwei & the Parallel Cinema, Meridian Brothers, Orchestra of Spheres, Richard Buckner, Selvhenter, Two Inch Punch en Xenia Rubinos.
 
De kaartverkoop is vrijdag 27 september van start gegaan. Er is toen een beperkt aantal Early Bird’ passe-partouts beschikbaar gekomen voor 29 euro. De reguliere kaartverkoop van passe-partouts en dagtickets start op een later moment. Een passe-partout kost dan 35 euro, een dagkaart 25 euro.