Festivalkriebels 2013: Programma REWIRE compleet met Modeselektor, 751 en Loyu

Derde editie op 8 en 9 november

Redactie 3voor12 Den Haag ,

In het weekend van 8 en 9 november vindt de derde editie van het REWIRE Festival plaats. Ook tijdens deze derde editie van het evenement ligt de focus op nieuwe muziek, hedendaagse performance en beeldende kunst. De organisatie maakte vandaag een aantal nieuwe namen bekend, waaronder Modeselektor, Loyu, Roly Porter en 751, waarmee het muziekprogramma compleet is.

30 september: Het Duitse duo Modeselektor zal voor het eerst sinds 2011, toen te zien tijdens Burst in Paard van Troje, weer naar Den Haag komen tijdens het REWIRE Festival. Het tweetal Gernot Bronsert en Sebastian Szary uit Berlijn maakt een mix van techno, IDM, hiphop, grime en dubstep en werkte samen met artiesten als Thom Yorke (Radiohead) en Maxïmo Park. Modeselektor bracht tot nu toe drie albums uit waarvan ‘Monkey Town’ uit 2011 de meest recente is. Op REWIRE werkt het duo samen met vj Pfadfinderei. Ook is er een viertal Haagse acts aan het programma toegevoegd; Loyu, 751, Still Serious Nic en Intergalactic Gary. Het duo Loyu maakt een muzikale mix van soundscapes en ingewikkelde dubstep-beats. Techno-dj Jelle Hamstra aka 751 was eerder al te zien tijdens Dekmantel en het Pitch festival. Intergalactic Gary draait een mix van italo, disco, Chicago and Detroit house, synth en electro. Acid, disco, house en techno is wat je bij Still Serious Nic kunt verwachten. Het muziekprogramma wordt gecompleteerd door Roly Porter, Traxx en Lumisokea.

4 september: De Engelse elektronische muzikant Nathan Fake bracht tot nu toe drie albums uit, waarvan ‘Steam Days’ (2012) de meest recente is. Ook maakte hij remixes voor onder andere Radiohead, PVT en Tiefschwarz. Møster! is de jazzrockband rondom de Noorse componist/saxophonist Kjetil Møster. Hij wordt begeleid door gitarist Hans Magnus ‘Snah’ Ryan, drummer Kenneth Kapstad (beiden van Motorpsycho) en bassist Nikolai Eilertsen (Bing Bang). De Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist Julia Holter bracht vorige maand haar derde album ‘Loud City Song’ uit. Haar muziek wordt omschreven als hypnotiserende, prachtige avant-pop. De jonge Deense postpunkband Iceage haalt invloeden uit industrial en noise. Het tweede album ‘You’re Nothing’ werd bejubelt door Pitchfork. Het duo The KVB bestaat uit Klaus von Barrel en Kat Day. Muzikaal maakt het tweetal ene mix van darkwave, shoegaze en postpunk. Het uit New York afkomstige duo Black Marble maakt synthwave. De formatie treedt tijdens REWIRE Festival voor het eerst op in Nederland. Op zaterdag 9 november viert het gerenommeerde R&S Record label haar 30-jarig jubileum met de R&S Records x REWIRE dance avond met optredens van Lone, Space Dimension Controller, dBridge en het eerder bevestigde Cloud Boat. De dromerige soundscapes van de Colombiaanse Lucrecia Dalt, de Amerikaanse muzikant/producer James Ferraro en het Londense audiovisuele collectief Old Apparatus maken de lijst met bevestigingen compleet.

3 juli: Zeven nieuwe namen zijn toegevoegd aan het programma. De Amerikaanse producer, zanger en songwriter Baths maakt intieme, gelaagde elektronische muziek. Zijn tweede album ‘Obsidian’ kwam eerder dit jaar uit. Producer en componist Valgeir Sigurdsson werkte met artiesten als Björk, Múm, Bonnie 'Prince' Billy en Ane Brun. Op REWIRE treedt hij solo op. Zichzelf begeleidend op vleugel zorgt hij voor een kippenvelopwekkende ontmoeting tussen (neo-)klassiek en electronica. Het Londense duo Cloud Boat, bestaande uit Sam Rickett en Tom Clarke, tourde al met Mount Kimbie en James Blake. Debuutalbum ‘Book Of Hours’ is net uit en de twee zijn deze zomer ook te zien op Pukkelpop. De Franse beeldend kunstenares en muzikante Christelle Gualdi aka Stellar OM Source maakt dwingende retro-futuristische dansmuziek. Een optreden van Jerusalem In My Heart bevindt zich ergens tussen een installatie, theater en een Arabische electroperformance. Elektronische muziekwetenschapper Holly Herndon (US) vervaagt graag de grenzen tussen mens en machine. De laatste bevestiging van deze week is de samenwerking tussen jazz/improvisatieduo Food (Noorse drummer Thomas Strønen en Britse saxofonist Iain Ballamy) en de Oostenrijkse gitarist/producer Christian Fennesz.

21 mei: Het Duitse duo Ricardo Villalobos & Max Loderbauer presenteert op REWIRE hun album ‘Re: ECM’ live waarbij de twee techno laten versmelten met jazz en klassiek. Het Zweedse postrocktrio Tape, bestaande uit de broers Andreas en Johan Berthling en Tomas Hallonsten. In 2011 verscheen het meest recente album ‘Revelationes’. Moon Ate The Dark is het project van de Welshe pianiste Anna Rose Carter en de Canadese producer Christopher Bailey. Op het vorig jaar verschenen titelloze debuutalbum presenteren de twee vooral intieme, neoklassieke stukken. De eerste lijst bevestigingen is compleet met de Engelse producer Kelpe en het Noors/Duitse duo Nils Petter Molvaer & Moritz von Oswald.