Festivalkriebels 2013: Parkpop

Programma compleet

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Op zondag 30 juni vindt de 33e editie van Parkpop plaats. Het festival brengt dit jaar een wijziging in de tijden van het festival aan: Parkpop start om 14.00 uur en eindigt om 22.30 uur, een uur later dus. De locatie blijft uiteraard gewoon het Zuiderpark en de toegang blijft gratis. Vandaag zijn de laatste namen bekend gemaakt.

22 mei: De laatste vijf namen voor Parkpop zijn vandaag bekend gemaakt. Zo zal onder andere Noisettes optreden in het Zuiderpark. De Engelse formatie is vooral bekend van de hit ‘Don’t upset the rhythm’. Dexys doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar als we vertellen dat de soulpopband onder de naam Dexys Midnight Runners de hits ‘Come on Eileen’ en ‘Geno’ scoorde zal dat ongetwijfeld wel het geval zijn. De Nederlandse poprockband Handsome Poets bracht begin dit jaar het tweede album ‘Sky On Fire’ uit met de gelijknamige hit dat tevens als soundtrack van de Olympische Spelen diende. Ook de Nederlandstalige beatgroep The Kik is bevestigd voor Parkpop. De huisband van De Wereld Draait Door is vooral bekend van het nummer ‘Simone’. De laatste bevestiging is Soul Sister Dance Revolution. De Haagse rockband is net terug uit Engeland van een optreden op showcase festival The Great Escape. Met debuutalbum ‘Playground Kids’ gooit de band momenteel hoge ogen en is deze zomer op veel festivals te zien, zo ook op Parkpop. Aan het programma wordt ook nog de winnaar van Global Battle of the Bands toegevoegd. De finale vindt op 29 juni plaats op de Grote Markt.

10 april: Vier nieuwe bevestigingen voor de twee hoofdpodia van Parkpop, waaronder de Ierse zanger Bob Geldof. In de jaren ’70 bekend als frontman van The Boomtown Rats waarmee hij de hit ‘I don’t like Mondays’ scoorde. Ook is hij de initiator achter het Live Aid concert waarmee hij 140 miljoen euro opbracht. Dé Haagse festivalkraker van dit seizoen zal ook op Parkpop te vinden zijn; De Kraaien. De gemaskerde heren zetten keer op keer een opruiende show neer en zullen ongetwijfeld ook het Zuiderpark in vuur en vlam zetten. Jo Harman speelt een opwindende mix van blues, roots, gospel en soul. Haar carrière zit in een ware stroomversnelling en de recensies van haar debuutalbum ‘Dirt On My Tongue’ zijn zeer lovend. Ook Skip&Die prijkt dit jaar op de line-up. Ook Skip&Die zal the talk of the town zijn. Brein achter deze formatie zijn de Zuid-Afrikaanse zangeres/kunstenares Cata.Pirata en de Nederlandse producer Jori Collignon (C-Mon & Kypski, Nobody Beats The Drum). Een vette show vol afro-electrobeat.

Ook voor het Haags Podium is een aantal namen naar buiten gebracht. Vorige week werd al bekend dat Urban Heroes hier zal optreden met verschillende special guests. Daar worden vandaag weer vier namen aan toegevoegd. Robin Brock kennen we vooral als coach voor het televisieprogramma Golden Oldies bij BNN. Ditmaal laat de muzikale duizendpoot zien wat hij zelf kan, met zijn eigen band en zijn eigen nummers. Monomyth brengt het Parkpop-publiek in hogere sferen met zijn psychedelische spacerock. Eerder stond de band al op State-X New Forms en Plein Open. De laatste toevoeging van vandaag is de Haagse live drum ’n bass formatie Supra Naturals. In 2011 sleepte de band nog de Haagse Pop Prijs ‘Aanstormend Talent’ binnen en begin dit jaar werd debuutalbum ‘Wild Education’ gepresenteerd.

3 april: De eerste naam voor het Haagse podium is Urban Heroes, de band rondom zanger Evert Nieuwstede. De band werd in 1979 opgericht. De eerste drie albums, ‘Who Said' (1980), ‘The Age Of' (1981) en ‘Live' (1982) werden in zo’n twintig landen gereleased. Ook tourde Urban Heroes met Herman Brood, Golden Earring, Joe Jackson en The Stranglers. Eind 2012 presenteerde de band het nieuwe album ‘Back In Town’ tijdens het 40-jarig jubileum van het Paard van Troje. Urban Heroes bestaat uit nog drie originele bandleden, Evert Nieuwstede (zang), Ad van der Ree (drums) en Erik de Boer (toetsen), aangevuld met Ron Knoester (gitaar) en Peter van Schie (bas). Ook Jaap de Jonckheere (gitarist van het eerste uur) zal twee nummers meespelen.

6 maart: De Ierse zangeres Sinéad O'Connor, bekend van haar wereldhit ‘Nothing compares 2 u’ en de nieuwe single ‘4th and vine’, is dit jaar de afsluitende act van Parkpop. De zangeres is terug van weggeweest met de release van haar nieuwe album ‘How About I Be Me (And You Be You)’ uit 2012, dat jubelend werd ontvangen door de pers. Het is alweer haar negende studioalbum. Ook Barry Hay is dit jaar te zien op Parkpop. Dit keer niet met de mannen van Golden Earring, maar met zijn Flying V Formation. Dit nieuwe project bestaat uit een stel jonge muzikanten met veel talent en ambitie. Ze spelen verrassende versies van echte Earring classics, een mix van favoriete songs en nieuw materiaal. De derde en laatste bevestiging van vandaag is Hoffmaestro, een Zweedse 11-koppige formatie met een stevige feestreputatie dankzij hun opzwepende mix van ska, punk, elektronische muziek, rock ’n roll en reggae. De band brak in 2005 definitief door en heeft na de release van een album en een aantal EP’s ook een Grammy nominatie op zak.