Festivalkriebels 2013: Programma Haagse Pop Week compleet

Dertiende editie van 18 tot en met 26 oktober

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Van vrijdag 18 tot en met 26 oktober staat Den Haag met de dertiende editie van de Haagse Pop Week negen dagen lang in het teken van Haagse popmuziek. Tijdens deze Haagse Pop Week wordt extra aandacht besteed aan het 10-jarig jubileum van 3voor12 Den Haag. Ook komt er uiteraard weer een finale avond, dit keer in samenwerking met onze eigen nachburgemeester René Bom, én de Haagse Pop Prijzen worden weer uitgereikt. In totaal zullen er zo’n 150 optredens zijn. Het complete programma is inmiddels bekend.

9 oktober: Met het bekendmaken van het programma van de finale van de Haagse Pop Week is de gehele line-up bekend. De finale is een samenwerking met nachburgemeester René Bom. In de foyer van Paard van Troje begint Ragmob met Haagse hitjes, gevolgd door niemand minder dan DJ Jules Deelder met onvervalste jazz. Bom’s Gouwuh Keeltjuhs brengt een aanstekelijke mix van pop en klassieke juweeltjes en de foyer eindigt in een feestje met Puinhoop Kollektiv. In de kleine zaal is het programma er niet minder om met de aanstekelijke folkmuziek van Friends of the Family en met de plat Haagse flamenco van De Règâhs. Robin Brock en Bombilate verklaren elkaar de liefde op het podium en je kunt los op de Sixties Swing-In met dj’s als De Haagse Bom, Prinsjki, Spike, Jen Min Lau en Ome Steef. Ready to Play is verantwoordelijk voor het programma in het Paardcafé. Ze komen met een selectie van jong veelebelovend talent uit Den Haag met onder andere Write It Down, The Hague Idiots. Replayced, Mira May, The Sigmund Funk en Men of Daughters.
 
In de grote zaal vind je de Rockstone Collaborations. Twee Haagse acts worden in één oefenruimte bij elkaar gestopt en gaan vier uur lang aan de slag met één hit uit de rijke pophistorie naar keuze. Het resultaat? Een cover met invloeden van beide acts en mooie beelden van de samenwerking verwerkt in een korte video. In totaal vinden er acht samenwerkingen plaats met bandleden van onder andere Friends of the Family, Rät N FrikK, Small Time Crooks, The Deaf, Orange Grove, DropmiX, Pat Smith (Splendid) en FilosofischeStilte. Tijdens de Haagse Pop Week zal elke dag één van de video’s gelanceerd worden op het wereldwijde web. Tijdens de finale worden alle covers live uitgevoerd. Ook zal de winnaar van de Haagse Pop Prijs in de categorie Aanstormend Talent en de reggae surffunkband Piñata optreden. Het programma in de grote zaal wordt afgesloten door een nieuwe editie van HINK met het Amerikaanse triphop duo Emancipator en de Haagse dj tomlaan.
 
3 oktober: Vandaag is het programma van vrijdag 25 oktober bekend gemaakt. Dan is het Haags Pop Centrum aan de Burgemeester Hovylaan het decor. In HollandSpoorStudios kun je als band in 20 minuten een nummer opnemen én gelijk mee naar huis nemen op een usb-stick tijdens de Plug & Play Recordings. In het HPC Café vindt in samenwerking met Drumschool Stefan van de Brug een drumclinic plaats met niemand minder dan Jamie Westland, de drummer van DI-RECT. Ready to Play is eveneens gehuisvest in het pand en stelt de deuren open met diverse optredens en workshops. Ook Koen Herfst, drummer van Bagga Bownz, Dew-Scented, I Chaos en Armin van Buuren, geeft een workshop. Verder vinden er op diverse locaties in het pand optredens plaats van Last Chance To Dance, The Blues Junkies, DJ Foxy, Junkie and the Halo, Olax, The Dirty Reminders, Micky Kieboom, Mustangs, Tune, Red Light Babies, Atombox, F.A.S.T. ALLSTARS (met Koen Herfst, Dagga Dagga, Fantine Tho en leden van Piñata). 
 
Naast de vele activiteiten in het HPC, kun je vrijdag 25 oktober ook naar de albumrelease van Taymir in de SuperMarkt. De band is tevens genomineerd voor de Haagse Pop Prijs in de categorie ‘Aanstormend Talent’ en gaat in het najaar mee met de clubtour van DI-RECT. In O’Casey’s Irish Pub kun je bovendien ook nog terecht voor Tarzan’s My Daddy en The Royal Spuds. Op vrijdag middag is er ook nog een Haagse Pop Week special op Den Haag FM, live venuit de Centrale Bibliotheek. Taymir, Piñata en Friends of the Family zullen te gast zijn en de uitzending is gratis bij te wonen.
 

25 september: Op zondagmiddag is er het project Murder Songs on Scaffold van de Amerikaanse kunstenaar Sam Durant. Scaffold is een assemblage van vijf historische houten schavotten uit de Amerikaanse geschiedenis, beginnend bij abolitionist John Brown uit 1859 tot Saddam Hussein in 2006. Vanaf vrijdag 18 oktober zal Scaffold een jaar lang achter het Museon in Den Haag te bewonderen zijn. Een aantal Haagse acts is gevraagd een toepasselijk nummer te spelen. Denk aan de murder ballads waar Nick Cave bekend om staat, prison songs a la Johnny Cash, protest songs of andere songs die gaan over vrede en recht. De artiesten (veelal gelegenheidsformaties) die hieraan meedoen zijn: Highcamp Morris & Rivers, Skinny Millionaire, Fantine Tho feat. Roy-Victor Seriese, Melle & Dick (Smutfish), The Most Wanted Men en Julie Scott. De donderdag staat onder andere in het teken van Bazart presents. In de SuperMarkt is er een Antilounge avond met G∆RTM∆LEN, Deadcrxw, Rivers Area Juke Squad en Geazah & Charly White. In 330live kun je terecht voor een avond vol metal met Variscythe, Rages of Sin en Desyrel en in De Vinger is er punk met Hofstad Group en Iconoclast. Heb je liever iets minder muzikaal geweld, dan kun je terecht in de Fiddler voor Laura Palmer, Naked en Trio Escobar.

19 september: Nadat eerder al een aantal projecten van de Haagse Pop Week bekend werd gemaakt, is er vandaag ook een flink aantal namen naar buiten gebracht. Zo is onder andere het programma van de maandagavond bekend gemaakt, traditiegetrouw op de Grote Markt. Zo staat onder andere XOXO, de nieuwe band met oud-leden van Pitch Blond, op het programma. Monkey Miracular is het dubstepproject van Patrick Schmitz (Splendid). Tijdens de Haagse Pop Week treedt hij op met drummer Koen Herfst (I CHAOS). Ook de 3voor12 Den Haag Selecteert act van deze maand, indiepopformatie Project Bongo, staat op het programma. Bluesrockband The Gypsy Liars stond eerder al op Plein Open en staat ook tijdens de Haagse Pop Week op het programma. De line-up van de maandagavond bestaat verder uit Garlic, SubRockers, A Cure for Gravity, Monomental, Doghouse, Barefoot, Jara Holdert, Vuigtuig, Tess et les Moutons Magnifiques en Ronnie Wooz Blues Sessions.
 
De woensdagavond van de Haagse Pop Week staat onder andere in het teken van De Versafdeling, de tweemaandelijkse avond van de SuperMarkt in samenwerking met 3voor12 Den Haag. De editie tijdens de Haagse Pop Week wordt extra groot aangepakt waarbij samen met de Popunie en het Haags Pop Centrum een programma is samengesteld. Spinning Circles, Eager, The Afterveins, Valerie Branoux en Bunch of Bastards staan die avond op het podium. Daarnaast komen in het HPC Café de Brothers in Groove samen voor een funkjamsessie en zijn in de Pavlov Zoé Red en BANG the Skillet te zien.
 
5 september: De Haagse Pop Week wordt geopend met een groots feest in de PIP; 3voor12 Den Haag viert haar 10-jarig bestaan en pakt flink uit met maar liefst 27 acts op 4 podia. Onlangs werden hiervoor de eerste namen al bekend gemaakt; Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot. De Rotterdamse Popunie werkt dit jaar samen met de Versafdeling in de SuperMarkt en ze organiseert een avond in het Paardcafé. Onder de noemer ‘Bazart presents’ boekt Bazart op een drietal locaties bands in de wat hardere genres. In de SuperMarkt is dit een samenwerking met Antilounge, het bekende Haagse underground label. Een heel bijzonder project is Murder Songs on Scaffold van kunstenaar Sam Durant, dit is een samenwerking met Stroom Den Haag. Deze wordt zondag 20 oktober geopend met ‘Murder Songs’ van verschillende Haagse artiesten.
 
Nieuw is de samenwerking met Lucy’s Wijsje. Elke middag in een andere lunchroom zullen diverse muzikanten optreden en er wordt weer een tour georganiseerd met dit keer de nadruk op de buurt ‘Rond de energiecentrale’. In de Centrale Bibliotheek zal live een Haagse Pop Week special uitgezonden worden via Den Haag FM, in samenwerking met Stork On Air. Op zaterdag 19 oktober doet de Popronde Den Haag aan met meer dan 25 bands op diverse locaties. Het Paard van Troje is zoals vanouds het decor voor de finale van de Haagse Pop Week en zal in het teken staan van het Nachtburgemeesters Congres 2013. In samenwerking met onze eigen nachburgemeester René Bom zal dit een waar Haags spektakel worden. Dan worden ook de Haagse Pop Prijzen weer uitgereikt.